Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:43 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea StrăzileConstanței. Denumiri de-a lungultimpului (XVI). Comercianții Constanței și locațiile în care își desfășurau activitatea

ro

08 Oct, 2024 17:00 2678 Marime text
Evrei dobrogeni

În orașul de la malul mării străzile au purtat denumiri diverse de-a lungul timpului. Unele dintre acestea și-au păstrat denumirile chiar și în zilele noastre, iar altele au purtat alte denumiri, unele legate și de existența regimului politic din perioada respectivă sau de personalitatea agreată de regimul respectiv.
Scopul nostru este de a readuce în prim plan strălucirea vremurilor de altădată și farmecul acelor perioade, pentru a nu uita trecutul orașului de la malul mării.
 
Vă propun un subiect interesant privind comercianții orașului și preocupările lor, în diverse locații ale orașului.
Printre cerealiști, comisionari și proprietari ai unor case de împumut se numărau: K. Kevorkian, cu afacere pe strada Obor, L. Dreyfus – pe Bulevard, I. Ciprut pe strada Take Ionescu, Dumitru Rus, pe strada Obor, I Sidor Pesach, pe strada Maior Șonțu, H.H. Ivry pe strada Lascăr Catargiu, L. Teiler pe strada Călărași, M. Economu& S. Lascaridis, pe aceeași stradă, Oscar Goldstein, pe strada Plevnei, asemenea și Loebel&Goldenberg. Comerțul cu cereale era foarte profitabil pentru că prețurile erau relativ scăzute în România, iar exportul aducea venituri însemnate.
Din această simplă enumerare a acestor oameni de afaceri ne dăm seamă că aceștia erau de etnii diverse: români, armeni, greci și evrei. Evreii erau foarte preocupați de înflorirea afacerilor lor, iar Constanța le oferea terenul propice pentru acest lucru.
Mașini agricole și industriale, fierării, chiristigii, mașini de cusut vindeau în diverse locații ale Constanței: A.V. Boiangioglu și frații I. și B. Beiner cu locații pe strada Chiristigii. Pe strada Obor aveau afaceri profitabile: Moise Hasan, Frații Grunberg, Albert Theiler, Hagi Omer Memet, Cosac, Tronimos Carabiber.
Și în acest caz găsim o paletă largă de etnii precum: turci, evrei, britanici, interesați să obțină profituri importante, în condițiile în care aceste mașini erau aduse din străinătate.

Printre manufacturiștii orașului îi putem aminti pe A. Zambagdjian, pe strada Brașoveni, Sarkis Cazagian, M.G. Bedrosian, Bohos Kirkor, O.H. Benlian, Artim Araholian, cu proprietăți pe strada Mangaliei. Putem observa că în acest domeniu activau în special armenii constănțeni, cu importante afaceri și cu averi acumulate din comerțul practicat.
 



Printre comercianții de coloniale, galanterie, modă, lux, îi putem aminti pe comercianți aromâni și greci. Îi putem aminti pe: Sotir Fonndoukas, Hristu Eftimiadi, Ionel Alexiu &Gr. Choiff, cu proprietăți pe strada Mangaliei, una dintre cele mai animate străzi ale orașului.
În ceea ce privește obiectele de lux acestea erau comercializate de evrei, armeni și bulgari. Amintim pe P. Sapira, Isac Goldstein, Nisim Navon, Solomon Gabai, Maria Catroff, Nicolai Mihailov. Aceste magazine se aflau în centrul orașului pe strada Crol I care făcea legătura cu Piața Independenței și unde circula protipendada orașului în fiecare seară și în zilele de sărbătoare.
 
Comunitățile alogene ale Constanței s-au stabilit în oraș ca urmare a afacerilor dezvoltate, contribuind la explozia urbană a așezării în care trăiau.
 


Bibliografie selectivă:
SJANC, fond Primăria Constanța, dosar 48/1896-1897
***Tezaurul documentar dobrogean, Direcția Generală a Arhivelor Statului, București,1988
***Albumuldobrogeanpeanul 1911. Constanta siTulcea, 1911
Petre Covacef, Onomastica străzilor din Constanța, Editura Ex Ponto, Constanța, 2010
Th. Ionescu, ConstanțașiTekirghiolul,Ghidilustrat, 1924
 
 
Despre Adrian Ilie:
Licențiat și masterat în istorie - Universitatea „Ovidius” Constanța, șef de promoție.
Doctor în istorie și cursuri post universitare - Universitatea din București.
Director din anul 2020 al Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza" Constanța/ Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Medgidia (2017-2019).
Metodist, responsabil Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (ISJ Constanța).
Autor al mai multor lucrări și studii despre Medgidia și Dobrogea.
Autor al unor studii și cărți de metodică și management.
Membru în Comisia Națională de Istorie din cadrul M.E.N.
Membru al Societății de Științe Istorice din România.
Membru al Asociației Culturale „Mehmet Niyazi” Medgidia.
Membru în grupurile de lucru pentru realizarea programelor școlare pentru gimnaziu în cadrul M.E.N. (Istorie /Istoria minorității turce în România).
Membru în Comisia monumentelor istorice Medgidia.
Realizator emisiune istorică - REPERE ISTORICE - Alpha Media TV (2013-2018).
Premii obținute pentru activitatea publicistică.
Premiul „Virgil Coman" pe anul 2017, conferit de Societatea de Științe Istorice din România.
 
Citește și:
#citeșteDobrogeaStrăzileConstanței. Denumiri de-a lungultimpului (XV). Străzidesființate

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari