Constanța acum 100 de ani Revelionul la malul mării în 1925- „Se va petrece admirabil la «Bristol»”
31 Dec, 2024 17:00
31 Dec, 2024 17:00
31 Dec, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1695
Marime text
- Unde petreceau constănțenii revelionul? „Toată elita Constanței face revelionul la «Regina»“.
- Mesajele personalităților dobrogene. Prefectul nu dorește să transmită nimic.
- Poezii… „ritmate“ și cu mesaje pentru conducătorii Constanței.
- Știrile de Anul Nou. Un ceferist împușcat de hoți.
- Seară de ceaiuri dansante pentru înființarea unui cerc intim al intelectualilor orașului.
În dorința de a rămâne fideli obiectivului proiectului „Constanța acum 100 de ani“, înaintăm spre prezentarea edițiilor ziarului dobrogean „Dacia“ din anul 1925.
În numărul ziarului de pe 1 ianuarie 1925 cotidianul „Dacia“ dedică Revelionului 1925 o ediție specială, în care sunt prezentate mesaje, gânduri, poezii cu prilejul nopții dintre ani.
Articolele scrise de redactori prezintă mesajele personalităților dobrogene de la acea vreme, locurile disponibile pentru petrecerea Revelionului, poezii de Revelion cu ironii politice, texte lirice și narative, dar și știri calde despre evenimentele petrecute în Constanța în acea zi.
Unde petreceau constănțenii revelionul? „Toată elita Constanței face revelionul la «Regina»“
Potrivit reclamelor incluse în paginile ziarului, „în saloanele «Bristol» s-au pregătit neașteptate surprize“, amintind că „se va petrece admirabil“. Din meniul oferit de restaurantul „Bristol“, de pe strada Carol, numărul 56, astăzi bulevardul Tomis, la 150 de lei de persoană, fac parte: Hors d’oeuvre, Vaulo-veut a la financier, curcan şi purcel, salată de sezon, brânzeturi, fructe, cafea.
Un revelion „nou de tot și sezațional“ va fi la Cazinoul Comunal, unde vor serba toți comercianții din Constanța. Potrivit anunțului, vor fi disponibile „vinuri din Oltenia, marțafoi și foc bengal“.
O altă reclamă anunță că „toată elita Constanței face revelionul la «Regina»“, restaurant de pe strada Lascăr Catargiu, numărul 9. Un alt restaurant deschis de revelion este și „Jubileu“ care oferă „vinuri speciale de Odobești și streine“.
La restaurantul „Elita“, din Piața Independenței, astăzi Piața Obidiu,va fi un „meniu bogat, surprize, muzică clasică, serviciu prompt“, la doar 80 de lei de persoană.
Mesajele personalităților dobrogene. Prefectul nu dorește să transmită nimic
O bună parte din spațiul primei pagini a ziarului este dedicată mesajelor mai multor personalități din Constanța, după cum urmează: Ilarie, Episcopul Constanței, I.N. Roman, avocat și senator, Virgil Andronescu, primarul Cosntanței, Constantin Irimescu, avocat, fost prefect și director al ziarului „Dacia“,Selin Abdulachim, avocat și deputat, Constantin Alimănișteanu, deputat, M. Isăceacu, medic primar al județului, Gr. V. Ștefu, prefectul Poliției și inspector general al Siguranței, Tulcea Weisbuch, vicepreședinte al „ Uniunii Cerealiștilor din Dobrogea”, Gr. Roșu, ajutor de primar, R. Roșculeț, directorul prefecturii de județ, Vasile Lepădatu, membru în conducerea Partidului Țărănesc, N. Chirescu, președintele Partidului Național al Poporului, G. Coriolan, directorul liceului „Mircea cel Bătrân”, N. Constantinescu-Pană, profesor la același liceu, I. Petrescu, directorul Băncii Generale și vicepreședinte al Camerei de Comerț Constanța, Traian Constantinescu, avocat și fost primar, Constantin Sarry, directorul ziarului „Dobrogea Jună“, Gh. Arghirescu, inginer, inspector general și directorul tehnic al Primăriei, Ilie Seni, consilier comunal, Teodor Culiță, directorul prefecturii de Poliție, Pincus Șapira, comerciant și membru al Camerei de Comerț Constanța, N. Negulescu, prefectul județului Constanța.
La toate aceste mesaje se adaugă cele din partea Guvernului, din partea opoziției și din partea „tuturor românilor“.
Dacă mai toate vin cu gânduri de prosperitate, liniște și sănătate, prefectul Negulescu și deputatul Constantin Alimănișteanu ies din tipar: „Eu nu doresc nimic“, spune Negulescu, „Nu obișnuiesc să fac urări”, mărturisește Alimănișteanu.
Poezii… „ritmate“ și cu mesaje pentru conducătorii Constanței
„Cântecele Valului. Ruga Tritonului“ este poezia semnată de Nic. I. Butucescu”, text liric care nu are referiri politice.
I se alătură acestei categorii de texte și editorialul semnat de Al. Dratski, intitulat „An nou…“. Acesta se întreabă în mai multe rânduri ce va aduce noul an: „An Nou, ce bunuri ne aduci ?vor întreba oamenii eşiţi întru întâmpinareaoaspelui.La care, noul venit s’ar cădeasă răspundă: «Ajutaţi pe sărmani, alinaţi-lesuferinţele prin fapte bune! Atunci numai, veţi primi bunuri,pe cari singur Cerul, vi le poateda!»“.
„Cronica ritmată de Anul Nou“ și „Lista“, texte lirice semnate sub pseudonimul Drac, stârnesc râsul căci referire la scena politică constănțeană sunt „savuroase“. Redăm câteva versuri:
„[…] Uite-aşa, domnului Nae, ce-mi poartă prietenie,
I-aşi trimite-o manutanţă, ca în largul său, să fie;
lar domnului Andronescu, fiindcă i-a surâs destinul,
O vadră cu fundul dublu, cu ea să măsoare vinul...
Domnului prefect Grigore, darui-i-aş o pi(r)lulā,
Ca să i treacă mahmureala, când stă noaptea, caraulă.
Domnului Grigore Roşu, i-aş trimite un şterga[…]“
Nu uităm de celebra parabolă din antetul primei pagini:
„Țara:
Sorcova
Veselă odat 'era;
Azi e tristă,
Vai de ea...
Opoziția de-o tăcea
Vor sta domnii şobolani
Încă 99 de ani.“
Știrile de Anul Nou. Un ceferist împușcat de hoți
Aflăm detalii despre „Relațiunile Greco-Române“, dar și despre „Plecarea prim-ministrului bulgar“ după vizita de la București. Știrile locale fac vorbire despre:
- „Cum sunt furați muncitorii din port”. Brigada de Siguranţă i-a arestat pe şefii de echipă Nicu Teofanescu şi Andrei Budureanu. Se pare că aceștia „i-au înșelat pe muncitorii din port cu sume enorme“.
- „Un ceferist împușcat de hoți“. Manevrantul de vagoane Ion Frăţilă i-a prins pe doi hoți care intenționau să fure benzină din vagoanele-cisternă. Încercând să îi oprească, hoții l-au împușcat.
- „Furt de bijuterii“. Servitoarea Sanda Chiroiu, angajată a familiei Tănâsescu, strada Mitropolitul Saguna 21, a dispărut, împreună cu bijuterile dincasă.
- „Groaznică nenorocire pe linia Bazargic. Un sătean taiat de tren“. Un tren de pe linia Bazargic-Medgidia l-a „tăiat“ pe locuitorul Ghenciu Vasile din Caraomer, astăzi localitatea Negru Vodă
- „Cadavru găsit”. Într-o râpă din satul Boascic, astăzi localitatea Dunărea, din județul Constanța a fost găsit trupul neînsuflețit al tânărului Gh. P. Neagu, 25 de ani.
- „Arestarea unui bandit“. Ivan Ghenciu Minciu, din Bulgaria, a fost arestat în comuna Enigmahale, astăzi localitatea Mereni din județul Constanța. A fost arestat și gazda acestuia, Dumitru Gh. Fotef.
- „Tâlhărie la bariera orașului“. Dănilă Leanu din Mangalia a fost oprit decinci persoane care l-au bătut, l-au jefuit de bani şide un cojoc.
Seară de ceaiuri dansante pentru înființarea unui cerc intim al intelectualilor orașului
Se va înființa un cerc al intelectualilor Constanței format din G.Colini şi N. Papadat consilieri la Curtea de ApelConstanţa, A. Damitrescu prim-procuror, Em. Alexandrescu, judecător de instrucţie,Const. Irimescu, Traian Constautinescu, Octav Goruneanu, S. Vulcan,V. Bellu şi P. Teodoru, avocaţi,N. Constantinescu-Pană, profesor la liceul „Mircea cel Bătrân”, I. Stoenescu-Dunăre, inginerşi I. Rossetti, doctor.
Se va organiza o serie de ceaiuri dansante, fără taxă de intrare, în saloanele Hotelului Regina.Persoanele care vor lua parte la aceste ceaiuri vorprimi invitaţii speciale.
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani! Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin. Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța..
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
Citește și:
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit
Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii