Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:02 07 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaAcademică Horia Hulubei - 125 de ani de la naștere

ro

08 Nov, 2021 00:00 2488 Marime text
  • Pe 15 noiembrie 2021, Academia Română, secția de Științe Fizice, organizează o sesiune comemorativă dedicată savantului Horia Hulubei
 
Horia Hulubei a fost unul dintre cele mai extraordinare creiere pe care le-a dat România.
 
Savant de mare anvergură, creator al şcolii autohtone de „atomişti”, fizicianul Horia Hulubei a fost membru titular al Academiei Române, dar și membru în numeroase alte academii și societăți științifice de prestigiu din Europa și America.
 


Institutului Național pentru Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele poartă cu mândrie numele acestui mare savant căruia, cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la naștere, Academia Română îi dedică o sesiune coomemorativă.
 
Născut pe 15 noiembrie 1896, la Iași, și-a luat licența în științe fizico-chimice, în 1926, la Universitatea din orașul natal, plecând apoi la Paris cu o bursă de stat. În „orașul luminilor”, a avut o bogată activitate de cercetare, sub coordonarea profesorului Jean Perrin de la Universitatea Sorbona.
 
În 1933, și-a obținut doctoratul cu o teză privitoare la „Efectul Comptom Multiplu“, studiile sale fiind apreciate de Maria Sklodowska-Curie. Ajunge director de cercetări la Universitatea din Paris, fiind în contact cu marii titani ai științei din acele vremuri: Frederic Jolliot Curie, Paul Langerin, Albert Einstein.
 
A devenit cunoscut în lumea științifică prin studiile remarcabile în domeniul fizicii neutronilor, în studiul elementelor transuraniene și al reacțiilor nucleare.
A fost vicepreședinte al Consiliului Agenției Internaționale de Energie Atomică (Viena) și membru Institutului Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) de la Dubna. În 1958, Hulubei a fost inclus în grupul de experți ONU, care își propusese să studieze posibilitatea detectării exploziilor atomice, oriunde ar fi efectuate ele.
Sesiunea comemorativă organizată de secția de Științe Fizice a Academiei Române se va desfășura pe 15 noiembrie 2021, începând cu ora 10, la Clubul Academicienilor, dar și online, accesul fiind permis tuturor celor interesați de viața și opera reputatului savant.
Întâlnirea îi va avea ca invitați pe acad. Bogdan Simionescu -vicepreședinte al Academiei Române, acad. Nicolae-Victor Zamfir - președintele Secției de Științe Fizice, prof. univ. dr. Șerban Valeca -președintele Consiliului Știintific ICN Pitești, prof. univ. dr. Călin Beșliu - Facultatea de Fizică, Universitatea din București, prof. univ. dr. Sorin Ciuli - Universitatea Montpellier 2, Franța, prof. univ. dr. Anișoara Constantinescu - Facultatea de Fizică, Universitatea din București, dr. Ioan Ursu - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei”.
 
#DobrogeaAcademică
#DobrogeaAcademică, proiect ce conectează comunitatea dobrogeană la nucleul intelectualităţii româneşti 
 
Proiectul #DobrogeaAcademică, asumat de cotidianul ZIUA de Constanţa, are ca obiectiv conectarea comunităţii dobrogene la cel mai înalt for al intelectualităţii româneşti - Academia Română.
Gândit ca un demers editorial bivalent, la care contribuie cele mai importante instituţii de educaţie şi cultură constănţene, prin #DobrogeaAcademică se doreşte, pe de o parte, readucerea în atenţia comunităţii a relaţiei Dobrogei cu Academia Română, din toate timpurile - începând cu Constantin I. Brătescu, iar pe de altă parte - un deziderat mai vechi -, porneşte de la convingerea că vor exista academicieni care vor accepta invitaţia de a conferenţia despre cel mai vechi pământ românesc atestat documentar.
Prin intermediul acestui proiect, ZIUA de Constanţa îşi propune ca dobrogenii să cunoască activitatea acestui nucleu al intelectualităţii româneşti, prin promovarea preocupărilor actuale ale Academiei Române.

Sursa foto: acad.ro


Citește și:

#DobrogeaAcademică: Pentru medici și pacienți, deopotrivă – prelegerea doctorului Irinel Popescu, despre cercetarea medicală românească
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari