Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:12 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Prof.univ.dr. Cristina Tamaș – „Atunci a pus pe harta Franței și Universitatea Ovidius”

ro

27 Jan, 2021 00:00 1975 Marime text

Stimată audiență, stimată dragă familie a domnului Ioan Popișteanu, dragi colegi din universitate și de la ziarul ZIUA de Constanța, țin să remarc acest eveniment, care și pe mine mă emoționează de fiecare dată când este celebrat cineva care nu mai este printre noi. Am această emoție gândindu-mă la contribuția pe care a avut-o în devenirea acestei universități și chiar în formarea și devenirea noastră.

Și de aceea  pentru domnul Ioan Popișteanu am păstrat de-a lungul timpului o venerație adevărată, pentru că drumurile noastre s-au întretăiat de foarte multe ori. S-au întretăiat în perioada în care eu am debutat ca scriitor. Acum, în perioada în care am fost președinte al filialei Dobrogea a Uniunii scriitorilor și unde aveam birourile învecinate și, de asemenea, s-au întretăiat în momentul în care am fost împreună într-o frumoasă călătorie prin mai multe țări, oprindu-ne ca destinație finală la un târg de la Brest, un târg unde eu eram invitată ca scriitoare, în calitate de onoare. Mergeam pentru a doua oară, iar domnul Popișteanu era invitat în calitate de director al editurii Ex Ponto și al editurii Universității. Vreau să vă spun că în această călătorie am fost însoțiți și de domnul director al tipografiei Ex Ponto, domnul Paul Vlădan, și această călătorie a fost foarte frumoasă prin finalitatea ei. Rareori am auzit un om care să vorbească mai frumos cu mai mult suflet, cu mai multă dăruire, despre Dobrogea care o iubea, despre Ovidiu, dar și despre carte, ca un mijloc prin care oamenii devin mai buni și, așa cum ați spus și dvs., fac legătura între trecut și viitor, trăind prin prezent.

Domnul Popișteanu, în această călătorie despre care vorbesc acum, pentru că am scris foarte mult de-a lungul timpului, pentru că i-am făcut și un laudatio cu puțin timp înainte de a muri, când a făcut 70 ani. Domnul Ioan Popișteanu a făcut la acest târg de carte, în calitate de invitat de onoare, unde eram înconjurați de presă, o figură luminoasă, o figură frumoasă. Un om care, prin statură, prin modul său de a conversa, de a se întreține cu presa, de a se întreține cu ceilalți scriitori și editori de acolo a făcut una din cele mai frumoase figuri. Și atunci a pus pe harta Franței și locul Universității „Ovidius”, aceasta a făcut-o în urmă cu 15 ani. A arătat și ce este Biblioteca Universității „Ovidius”, și care este rolul ei în rândul studenților, și care este rolul editurii Ovidius, de asemenea, pentru tipărirea cărților pentru fiecare facultate.

Domnul Popișteanu a avut, așa cum au spus și antevorbitorii mei, un dar deosebit de a primi în casa lui, în cea de-a doua casă, care era biblioteca, pe toți cei dragi lui. Am văzut rareori la această universitate oameni care să se bucure mai mult decât domnul Popișteanu când pregătea, în editura Ovidius University Press, cărți pentru posturile universitare. Nu cred că au fost oameni care s-au dus la domnul Popișteanu cu manuscrise și pe care domnul Popișteanu să nu îi ajute, să nu îi sprijine, să nu le iasă proaspăt cartea. Având acel miros proaspăt de tipografie, când în următoarele săptămâni erau concursurile de conferențiar sau profesor, și de aceea întotdeauna gândurile mele se îndreaptă către domnul Popișteanu și către amintirea lui ca spre o lumină care există undeva acolo sus printre stele. Vă mulțumesc.
 
Citește și:

#DobrogeaDigitală: LIVE TEXT Cotidianul ZIUA de Constanța decernează, post-mortem, placheta „Meritul Dobrogean” bibliologului Ioan Popișteanu
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari