#DobrogeaDigitală „Suprema contribuție a unei provincii la literatura întregului neam este artistul creator“
Intitulat „Literatura dobrogeană – Reliefări“, materialul este semnat de Valeriu Grecu și ia în discuție rolul definitoriu al scriitorilor în formarea și promovarea imaginii de ansamblu a unui loc, a identității sale, a specificului său aparte.
Sunt luați în discuție câțiva autori, poeți și prozatori, care au lăsat pagini antologice despre tărâmul misterios dintre ape. Sunt comentate, mai cu seamă, paginile despre Dobrogea semnate de Ion Adam, Mihail Sadoveanu sau Panait Cerna.
„lndividul comun nu poate prinde din viața Dobrogei - oricât de bine ar cunoște-o - decât impresii fugare, păreri, unghiuri diferite, țanduri întâmplătoare desprinse din marea realitate care este viața acestei provincii, pentru că pe fiecare îl interesează în primul rând specificul ei dintr'un anumit punct de vedere. Operele inspirate însă din viaţa, datinile și împrejurările respectivei provincii trezesc o imagine unitară -şi, desigur, cea mai desăvârşită - despre aceasta.
Prin urmare, Dobrogea, Dobrogea noastră, aceea care -independent de colţul de pământ ce poartă acest nume - trăieşte viu în sufletul nostru, este într’o mară măsură creaţia literaturii de inspirație dobrogeană.
Dar astfel de opere constituie numai indirect literatura „dobrogeană”. Suprema contribuție a unei provincii însă la literatura întregului neam este artistul creator. De aceea, una dintre principalele preocupări ale paginilor de față este – indiferent de motivele sale de inspirație și de nuanțele scrisului său – artistul creator, pe care Dobrogea l-a dăruit întregii literaturi. Oricât de discretă ar fi legătura invizibilă între provincie și artist, oricât de puțin aparentă este Dobrogea însăși în creația poetului pe care ea l-a produs, totuș în sufletul acestuia trăiește ceva din caracteristicul specific al Dobrogei!
Două sunt operele care închid într’adevăr în sine imaginea Dobrogei: una cu coloratură științifică, deși înveșmântată în haina literară, „Constanța pitorească” de Ioan Adam; alta cu coloratură și nerv poetic, „Priveliști Dobrogene” de Mihail Sadoveanu.
Cu aplecările firii sale romantice cătră taină și singurătate, către primitivism și patriarhalism, către lucrul neexplorat și surprinzător prin farmecul și noutatea lui, prin lirismul său caracterizat de deosebita înțelegere și trăire a naturii, Mihail Sadoveanu a fost atras mai ales de Delta Dunării - desigur cel mai poetic și misterios colț din toată Dobrogea; pe aceasta o cântă și o poetizează [...]
Când e vorba de artistul-creator dobrogean, un nume, unul singur, dar neperitor, plutește pe buzele tuturora, un nume freamătă inimile noastre: P.Cerna! Într-adevăr, Panait Stanciof, poetul care și-a luat drept pseudonim numele satului de pe malul dunărean, care i-a văzut nașterea și i-a legănat zilele copilăriei, este cea mai strălucită contribuție a Dobrogei la literatura română, încoronarea literaturii dobrogene.”
#citeşte mai departe în Analele Dobrogei
#Analele Dobrogei anul VII, 1926
#Valeriu Grecu
Mai multe numere ale publicaţiei Analele Dobrogei puteţi parcurge accesând Biblioteca Digitală.
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Sursa foto (cu rol ilustrativ): Arhiva ZIUA de Constanța
Citeşte şi:
#DobrogeaDigitală - revista Analele Dobrogei: „Iată ce poate face mintea omenească”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp