Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:10 19 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală – „Thalia Ex-Ponto” O viață sub zodia premierelor. Legătura dintre prolificul Corneliu Leu și „Nea Mărin Miliardar”

ro

21 Jul, 2020 00:00 3196 Marime text

Remarcabilă personalitate a Dobrogei, prolificul scriitor, dramaturg și regizor de film Corneliu Leu vedea lumina zilei în urmă cu 88 de ani, pe 21 iulie 1932, la Medgidia, tatăl său fiind avocatul Ion C. Leu, apreciat în Medgidia pentru pledoariile sale, iar mama sa, Valentina Leu, medic al aceluiași oraş, bucurându-se de aprecierea unanimă a comunităţii.

A urmat cursurile Liceului „Mircea cel Bătrân" din Constanţa (1946-1949), ulterior devenind student al Facultăţii de Filosofie din cadrul Universităţii Bucureşti. În perioada 1949 - 1957, participă la înfiinţarea filialei Constanţa a Uniunii Scriitorilor, la organizarea primei Consfătuiri Naţionale a Tinerilor Scriitori şi la realizarea primelor emisiuni de televiziune. A debutat literar în 1949, cu poezia „Arta", în revistele „Flacăra" şi „Viaţa Românească" şi cu nuvele şi povestiri în „Cuget liber” şi „Pagini dobrogene”.
 
Despre impresionanta sa activitate, cotidianul ZIUA de Constanța a consemnat în repetate rânduri, sub semnătura unor personalități contemporane, dar astăzi vă propunem un scurt fragment In Memoriam din volumul „Thalia Ex Ponto la cumpănă de milenii”în care Georgeta Mărtoiu și Anaid Tavitian scriau: „Cunoscutul prozator şi om de radio Corneliu Leu (şi el dobrogean) şi-a făcut debutul în teatru cu «A doua dragoste», lucrare inspirată de spaţiul dobrogean, care a văzut lumina reflectoarelor la 23 decembrie '65, la Constanţa. Deşi frumos scrisă şi frumos jucată, piesa nu a făcut mare succes. Poate era prea epică, dar nu în stilul epic teatral... Oricum, autorul a continuat - perfecţionându-se - să fie tot mai des prezent pe scenele ţării şi în emisiunile de teatru radiofonic”.
 
Numele lui Corneliu Leu  se înscrie în recorduri și este strâns legat de Constanţa şi de Dobrogea. În anul 1967 a înfiinţat postul Radio Vacanţa, iar de numele său se leagă şi deschiderea primei filiale a Uniunii Scriitorilor Români la Medgidia, oraşul în care s-a născut.
Corneliu Leu a înfiinţat ulterior Editura Eminescu şi colecţia „Romanul de dragoste“.
 
În 1973 deschide „Casa de filme nr. 4″ devenind producătorul unor filme şi mari ecranizări precum: „Cantemir”, „Ioanide”, „Adevărul şi Puterea”, „Mihai Viteazul”, „Actorul şi sălbaticii”, „Ciprian Porumbescu” „Ţara de piatră”, „Serata”, „Casa de la miezul nopţii”, „Cu mâinile curate”, „Felix şi Otilia”, „Lumina palidă a durerii”, „Nea Mărin Miliardar”, „Iarba verde de-acasă”, „Alexandra şi infernul”, „Scrinul negru”, „Tănase Scatiu”, „Facerea lumii”, „Agentul straniu”, „Imposibila iubire”, „Castelul din Carpaţi”, etc.
 
S-a stins din viață pe 9 iunie 2015, într-o stațiune montană, la vârsta de 83 de ani.
 
Citește și:

IN MEMORIAM CORNELIU LEU Scrisoare deschisă edililor constănţeni

 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari