Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:05 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectivă 2019 Peste 100 de titluri în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa. La un click distanţă de istoria Dobrogei

ro

04 Jan, 2020 00:00 4384 Marime text

Pornind de la premisa adaptării la noile suporturi electronice nu doar din perspectiva ştirilor de presă „calde”, în urmă cu trei ani, cotidianul ZIUA de Constanţa îşi asuma, în premieră pentru presa regională, un amplu proiect, original, de mare însemnătate culturală şi socială.





Pe 23 noiembrie 2017 era lansat Fondul documentar „Dobrogea de ieri şi de azi”, în cadrul primei ediţii a sărbătorii Zilei Dobrogei, organizată de cotidianul ZIUA de Constanţa.
Astfel se constituia, pentru prima dată în Dobrogea, un fond de documente semnificative pentru istoria comunităţii, cuprinzând carte veche, carte rară, cu valoare bibliofilă, dar mai ales carte de interes local necesară studenţilor, elevilor, oamenilor dornici să afle despre istoria, cultura şi civilizaţia locului în care fie s-au născut, fie trăiesc, prin adopţie.


Fondul de documente provine, în principal din achiziţii, din donaţii şi din colecţii private puse la dispoziţia redacţiei prin generozitatea proprietarilor lor.


La ora actuală, Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa cuprinde o impresionantă colecţie documentară de fotografii de presă, autografe, semnături, ilustrate, facsimile, hărţi, manuscrise, afişe, dar mai ales cărţi vechi despre Dobrogea, dar şi volume „arhivă”, cum este cazul titlurilor consacrate devenirii comunităţii culturale a urbei.


În cei doi ani scurşi de la acea lansare aveau să se alăture alte zeci de titluri, dar mai ales opere integrale. Şi aici ne referim la integrala „Mediocritate şi excelenţă”, cele şapte volume scrise de academicianul constănţean Petre T. Frangopol, cel care devenea, în 2019, cetăţean de onoare al municipiului Constanţa, la iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa şi al comunităţii locale.


De asemenea, tot din categoria „Integrale” face parte şi opera scriitorului dobrogean Pericle Martinescu, cele 16 titluri publicate în viaţă sau post-mortem regăsindu-se acum în „rafturile” Bibliotecii Digitale ZIUA de Constanţa.
În preambulul celei de-a treia ediţii a sărbătorii Zilei Dobrogei, Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa „creştea” cu alte zeci de titluri, majoritatea aparţinând unor istorici consacraţi ai Dobrogei – Adrian V. Rădulescu  şi Vasile Canarache, dar şi prolificului publicist constănţean Simion Tavitian, cu a cărui „Cronică dobrogeană se deschidea seria cărţilor digitalizate în anul 2019, care avea să ajungă la 77 de noi titluri.


Tot la finele anului 2019, cu prilejul împlinirii a 115 ani de la apariţia primului număr, erau adăugate în categoria Alte publicaţii”, patru numere ale ziarului Dobrogea Jună”, publicaţie care s-a remarcat prin longevitatea sa: între anii 1904-1906, 1911-1912, 1914-1919 a apărut săptămânal, iar între anii 1923-1944, lunar şi zilnic. S-a intitulat „organ al tinerimei dobrogene”, 12 decembrie 1904 -31 octombrie 1944, avându-l ca director pe Constantin N. Sarry.


Tot pe final de an 2019, se alătura demersului cotidianului ZIUA de Constanţa şi conducerea Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, acceptând cuprinderea în Biblioteca Digitală a monografiei 100 de ani de tradiţie şi performanţă în educaţie - 1919-2019. Colegiul Naţional Mihai Eminescu Constanţa“, avându-i ca autori pe Stelian Marinescu, Bianca Ibadula, Lucreţia Claudia Portase, Nicoleta Benchea, Mihai Paris.


Din categoria monografiilor recent intrate în Biblioteca Digitală face parte şi Băltăgeşti - Pitorescul sacru de-a lungul vremii“, emnată de Didina Marinescu şi pusă la dispoziţie de fiica autoarei, prof. Cristina Gîlă, catedra de istorie a Colegiului Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu”.


Cu deosebire, trebuie remarcată, însă, apariţia în peisajul editorial, tot la iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa, a două noi titluri, lansate cu prilejul celei de-a treia ediţii a Zilei Dobrogei. Este vorba despre volumul „Dobrogea Academică”, un compendiu al articolelor publicate în cadrul proiectului #DobrogeaAcademică, al cărui nume îl şi poartă şi ale cărui costuri de tipărire au fost suportate de ZIP ESCORT. Dar şi reeditarea volumului Amintiri şi povestiri“, al savantului constănţean Garabet Kumbetlian, apărut în 2016 la Editura AGIR şi epuizat imediat după lansare. Tipărirea acestui volum a fost sponsorizată de TOMIS PLUS.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari