#DobrogeaDigitală Inedit pliant despre „Adamclisi. Monumentul triumfal și Cetatea”, în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța
20 Dec, 2019 00:00
20 Dec, 2019 00:00
20 Dec, 2019 00:00
ZIUA de Constanta
2284
Marime text
Editat de Sfatul Popular al Regiunii Dobrogea, pliantul „Adamclisi. Monumentul triumfal și Cetatea”, în cele doar șase pagini ale sale, ilustrează scene de luptă și paradă militară, prizonieri în lanțuri și fugari băștinași, de pe metopele Monumentului Triumfal de la Adamclisi, însoțite fiind de explicații legate de alcătuirea lor.
Ridicat de Împăratul Traian în anii 106-109, Monumentul Triumfal de la Adamclisi constituia una dintre cele mai căutate destinații turistice, atrăgând prin impresionanta sa măreție.
Importantele ruine de epocă romană au rămas chezășie a faptelor de arme petrecute pe teritoriul Dobrogei, în al doilea război contra dacilor. Lupte deosebit de grele s-au dat în apropiere de Adamclisi între armatele romane și populația băștinașă, iar în amintirea acestora, chiar pe câmpul unde au avut loc, după cucerirea Daciei, ca simbol al victoriei a fost ridicat ceea ce este cunoscut sub numele de Tropaeum Traiani.
DESCARCĂ GRATUIT PLIANTUL ÎN FORMAT PDF!
Construcția de mari proporții a fost reconstruită din sârguința marelui istoric și ctitor Adrian V. Rădulescu și inaugurată în anul 1977. Pliantul de față detaliază o mică parte din ceea ce a ieșit la suprafață în urma săpăturilor efectuate aici, cum ar fi poarta de est, strada principală, basilica bizantină, basilica simplă, basilica Forensis, basilica cisternă, poarta de vest, bastionul dreptunghiular, basilica de marmură, zidul de incintă, intrarea de nord-est.
„Importantul centru arheologic de la Adamclisi este plasat într-o regiune pitorească și drumul ușor de acces care îl leagă de Constanța, face ca astăzi să fie tot mai mult vizitat”, titrau, prin anii 1960 când a fost editat acest pliant, autorii, de bună-credință că Tropaeum Traiani merită înscris în circuitul turistic la fel ca toate celelalte monumente ale României circumscrise patrimoniului de valori naționale.
Din păcate, dacă la vremea aceea a existat interes pentru promovarea lui, acum Adamclisi este o destinație ce pare... mai greu accesibilă turiștilor.
Alte titluri din Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, pe același subiect:
„Monumentul Triumfal de la Adamclisi”, de Adrian V. Rădulescu
„Tropaeum Traiani. Monumentul și cetatea”, de Adrian Rădulescu
Citește și:
Monumentul Triumfal Tropaeum Traiani în culorile toamnei (fotoreportaj)
#DobrogeaDigitală „Constanța pitorească” (1908) Barbariile care au mutilat Monumentul Tropaeum Traiani
#DobrogeaDigitală „Constanța pitorească“ (1908) Curiozități de-acum un secol despre Monumentul de la Adamclisi
#DobrogeaDigitală „Constanţa pitorească“ (1908) Columna de la Roma şi Monumentul de la Adamclisi, „isvorâte din aceeaşi concepţie“
#DobrogeaDigitală „Constanța pitorească“ (1908) Dilema tumulului de la Adamclisi. Mormântul bravilor soldați, căzuți în războiul dacic, sau al unui ofițer superior roman?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii