#Dobrogea 145 Prof. univ. dr. Florin Anghel - Patrimoniul istoric dobrogean are nevoie de viziune, de proiecte și de realizări
27 Nov, 2023 13:53
27 Nov, 2023 13:53
27 Nov, 2023 13:53
ZIUA de Constanta
2192
Marime text
ZIUA de Constanța, Info Sud-Est și Heritage Constanta au lansat în data de 23 noiembrie expoziția „Dobrogea 145” și la Constanța, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, pentru a marca 145 de ani de la instalarea primei administrații românești în Dobrogea.
Reamintim că expoziția a fost expusă prima dată la Palatul Parlamentului, în București, și a putut fi vizitată în perioada 14 – 22 noiembrie 2023.
În deschiderea vernisajului „Dobrogea 145 – Palatul Reginei Maria din Mamaia și cetățile antice din Dobrogea” a luat cuvântul prof. univ. dr. Florin Anghel, Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea „Ovidius” Constanța și fondator Heritage Constanța:
Sursa foto: ZIUA de Constanța„În găzduirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța s-a vernisat în data de 23 noiembrie 2023, sub auspiciile aniversării a 145 de ani de la intrarea Dobrogei între frontierele României, expoziția manifest organizată în comun de publicațiile ZIUA de Constanța și Info Sud-Est și platforma online de arhivă a patrimoniului Heritage Constanța. Expoziția deschisă la Palatul Parlamentului de Ziua Dobrogei, în 14 noiembrie, a fost adusă și la Constanța, acasă, pentru a contura și mai bine importanța cetăților din Dobrogea și a Palatului Regal din Mamaia.
Cetățile dobrogene și Palatul Regal din Mamaia reprezintă două valori inestimabile ale patrimoniului local, național și internațional și ele merită să fie apreciate la adevărata dimensiune atât de către opinia publică, de societatea civilă și mass-media dar și de către decidenți, de autoritățile locale și naționale.De ce ZIUA de Constanța, Info Sud-Est și Heritage Constanța organizează această expoziție?
Mai întâi de toate pentru că aceste publicații, împreună cu reprezentanți ai societății civile, s-au transformat de-a lungul timpului într-un soi de agenți sanitari ai valorizării și păstrării patrimoniului istoric și cultural dobrogean. Acolo unde instituțiile specializate au făcut prea puțin în punerea acestui patrimoniu într-un cadru normal și legal, reprezentanții mass-media și ai societății civile au fost obligați să intervină, să atragă atenția, să avertizeze, să conștientizeze. În cei 34 de ani de la prăbușirea comunismului, instituțiile specializate în păstrarea și reabilitarea patrimoniului au fost cel mai adesea incapabile să dețină controlul și, în această situație, tocmai acești avertizori au fost cei care au salvat și reglementat soarta unor imobile sau situri arheologice. Info Sud-Est a demarat în 2014 campania pentru salvarea Palatului Regal din Mamaia pentru că nicio instituție a statului nu intervenea. Și nu ne vom opri aici. Dar acest lucru a ajuns într-un punct de cotitură. Este momentul ca și decidenții, autoritățile locale și centrale să înceapă să se implice, să acționeze. Exact acesta este unul dintre motivele pentru care ZIUA de Constanța, Info Sud-Est și Heritage Constanța au vernisat această expoziție la Constanța.
În al doilea rând, organizatorii și-au propus să pună presiune asupra conștientizării și educării opiniei publice și decidenților în legătură cu valoarea patrimoniului istoric și cultural din Dobrogea. Suntem conștienți că un public educat, autorități educate vor avea o altă atitudine față de aceste monumente și că doar atunci soarta acestora va fi mai bună. Acestea pot aduce județului și orașului un plus major de identitate și de valoare financiară în domeniile esențiale de dezvoltare economică, între altele în turism. Când patrimoniul istoric și cultural va fi în cadre normale și legale, va fi de domeniul trecutului ridicola problemă anuală a politicii șezlongurilor. În acest sens, este nevoie, desigur, de o colaborare între societatea civilă, mass-media și instituții. Expoziția noastră sperăm să reușească să atragă atenția, să informeze și să conștientizeze asupra valorilor inestimabile de lângă noi.
În fine, în al treilea rând, expoziția noastră atrage atenția asupra faptului că a sosit vremea proiectelor, a realizărilor, a faptelor. Societatea civilă și mass-media au făcut mai mult decât instituțiile și autoritățile, iar acum este rândul acestora din urmă să înceapă să rezolve probleme care trenează de decenii. La Palatul Regal din Mamaia este nevoie de un plan de reabilitare și de punere în valoare și așteptăm soluții. Profit de prezența în mijlocul nostru a Rectorului Universității „Ovidius” din Constanța, dl. conf. univ. dr. Dan-Marcel Iliescu, pentru a vă anunța că instituția academică este gata să acorde ajutor, consultanță și cooperare în proiecte, dacă i se va cere ajutorul. Dar, repet, este vremea soluțiilor, este nevoie ca și autoritățile să facă ceva.
Și pentru că anul viitor se vor împlini o sută de ani de la începerea lucrărilor la Palatul Regal din Mamaia, iar acest monument istoric este singura reședință regală din România care nu este nici restaurată, nici pusă în valoare, reiterez invitația pe care am făcut-o în 14 noiembrie la Palatul Parlamentului, plecând de la declarația doamnei Raluca Turcan, ministru al Culturii, trimisă organizatorilor și participanților. La începutul anului 2024, la Facultatea de Istorie și Științe Politice a Universității „Ovidius” din Constanța se va organiza o masă rotundă, cu participarea doamnei ministru, care va dezbate principalele proiecte și viziuni de reabilitare și punere în valoare a Palatului Regal din Mamaia.
Mulțumesc, încă o dată, ZIUA de Constanța, Info Sud-Est și Heritage Constanța pentru organizare și Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța pentru găzduire.“
Citește și:
LIVE VIDEO+TEXT Expoziția „Dobrogea 145” și la Constanța, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii