#Dobrogea145 Expoziție despre cetățile antice la Palatul Parlamentului. Cetatea Argamum
ro
27 Nov, 2023 17:00 Redacția ZIUA de Constanța 27 Nov, 2023 17:00 27 Nov, 2023 17:00 ZIUA de Constanta 4683ZIUA de Constanța, Info Sud-Est șiHeritage Constanta a organizat,în perioada 14-22 noiembrie 2023, la Palatul Parlamentului, iar în 23 noiembrie 2023 la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța,Expoziția „Dobrogea 145”, pentru a marca 145 de ani de la intrarea Dobrogei între granițele românești.
Expoziția cuprinde două secțiuni, referitoare la Palatul Reginei Maria din stațiunea Mamaia și la cetățile dobrogene, și prezentarea volumului „Dobrogea 145 - De la grecii din Milet la generația millennials”.
De ce o expoziție despre cetățile din Dobrogea
Vasile Pârvan, părintele arheologiei românești, spunea despre Dobrogea că este asemenea unei cetăți ale cărei ziduri sunt malurile înalte ale Dunării și Mării, în timp ce șanțurile sale de apărare sunt chiar Dunărea și Marea.
Nu poți vorbi despre istoria Dobrogei fără a spune Histria, Pompeiul Românesc, cel mai vechi oraș de pe teritoriul României de astăzi, întemeiat de către grecii din Milet în urmă cu peste 2600 de ani. Nu te poți referi la antichitate fără a spune, fie și pe scurt, povestea Tomisului, prea-strălucita metropolă a Pontului Stâng, și ea colonie a Miletului, dar și măreață capitală a provinciei romane Scythia Minor.
Nici mândra Callatis nu poate lipsi, vechi oraș al războinicilor dorieni și casă, probabil, a unuia dintre cele mai vechi papirusuri descoperite vreodată în Europa. Când spui Dobrogea, spui Tropaeum Traiani/Adamclisi, complex arheologic extraordinar, cu cetatea sa romană, cu un muzeu inedit și mai ales cu al său Monument Triumfal, despre care Grigore Tocilescu spunea că este certificatul de naștere, în piatră, al poporului român.
Mărturiile milenare ale expoziției de față continuă cu impunătoarea Capidava, cetatea romană de la Cotitura Dunării.
Podoabele antice ale „cetății“ Dobrogea se regăsesc în număr mare și în județul Tulcea. Misterioasa Dinogeția veghează și acum bătrânul Istru, așteptând să țină piept hoardelor barbare.
Noviodunum păzește și astăzi vadul de trecere al Dunării, pe acolo pe unde Herodot spune că ar fi trecut în vechime armatele lui Darius cel Mare. Halmyris-ul celor mai vechi martiri creștini, Argamum- cetatea impresionantă de la Capul Doloșman și misterioasa (L)Ibida, cea mai vastă urbe din epoca romano-bizantină, toate trei vin și ele să întregească povestea unui ținut istro-pontic.
Astăzi prezentăm Cetatea Argamum
Una dintre cele mai spectaculoase cetăți ale Dobrogei își duce somnul milenar pe malul lacului Razelm (fost golf al Mării Negre), într-un peisaj desprins parcă din povești. Pe impunătorul Cap Doloșman, un promontoriu înalt și stâncos, se află ruinele bătrânei cetăți Argamum. Este considerată prima așezare grecească întemeiată în Vestul Pontului Euxin, aici fiind creată în a doua jumătate a sec.VII î.Hr. o colonie numită Orgame. Din acele vremuri datează un complex funerar, identificat în necropola cetății, care a aparținut unui important personaj, membru al primei generații de colonizatori. În secolul al VI-lea î.Hr., istoricul Hekataios din Milet o menționa drept „Orgame, oraș pe Istru”.
Astăzi, ruinele aflate la aprox. 5 km de frumosul sat Jurilovca, reprezintă un adevărat magnet pentru turiștii din țară și din străinătate. Istoria sitului arheologic se întinde pe o durată de 12 secole. Acea Orgame de sec.VII î.Hr. și-a continuat povestea de-a lungul epocilor, din perioada greacă arhaică și până în cea romano-bizantină.
În vremea stăpânirii romane, orașul a devenit Argamum, iar cetatea ce poate fi admirată astăzi continuă să impresioneze. Se întinde pe o suprafață de aproximativ 2,6 ha și are o formă aparent triunghiulară. Au fost identificate 8 turnuri, 6 bastioane și două porți importante, Poarta Mare (principală) și Poarta Mică (pietonală).
În interiorul cetății au fost dezvelite de către arheologi o serie de edificii publice și private datate în sec.V-VII d.Hr. Printre aceste obiective se numără pretoriul (comandamentul militar), o parte din sistemul stradal, locuințe, precum și trei basilici: basilica cu trei nave și capelă (B3), basilica cu o navă (B1) și spectaculoasa basilică din sectorul central (B2), aflată chiar pe buza promontoriului.
Cetatea Argamum a fost una dintre cele mai importante din provincia Scythia Minor, iar în sec.VI d.Hr. este menționată de istoricul Procopius din Casareea, în lucrarea De Aedificis (Despre clădiri), ca fiind una dintre marile așezări vest-pontice refăcute de către împăratul Iustinian.
Argamum a fost localizată pe malul lacului Razelm de către marele arheolog Vasile Pârvan în 1914, după ce acesta a găsit la Histria o inscripție care menționa granițele teritoriului histrian.
Specialiștii care au cercetat întregul platou argamens au stabilit că până în anul 378 d.Hr. s-a locuit și în afara cetății, la aproximativ 300 de metri distanță de ziduri, spre Vest. Locuirea aceasta extramuros a încetat însă odată cu invazia și distrugerile provocate de către goți.
Ruinele cetății romano-bizantine continuă să impresioneze și astăzi și sunt gata să își împărtășească poveștile oricărui iubitor de istorie.
Toate fotografiile aeriene care ilustrează acest articol au fost puse la dispoziția cotidianului ZIUA de Constanța de către Florin Rotaru.
Despre Florin Rotaru
Florin Rotaru s-anăscut la Medgidiaînanul 1976.
Este absolvent al Facultății de InginerieMecanică, IndustrialășiMaritimă - licență (șef de promoție, 2015) șimasterat (2017) și al Facultății de Matematică-Fizică (1999), Universitatea „Ovidius” din Constanța.
Este pasionat de natură, fotografieșiistorie, cu un interesdeosebitînexplorareacetăților ale cărorruineîncămaiexistăpeteritoriulDobrogei. Mânat de dorința de a puteaadmirasiturilearheologice de la înălțime, înintegralitateașimărețialor, darși de a ajunge la unelemaipuținaccesibile de la sol, s-a inițiatșiînfotografiaaeriană.
Citește și:
Dobrogea 145, expoziție despre cetățile antice și Palatul Reginei Maria din Mamaia, în Parlament. Semnal pentru autorități despre nevoia de protejare a patrimoniului
LIVE VIDEO+TEXTExpoziția „Dobrogea 145” și la Constanța, la Muzeul de IstorieNaționalășiArheologie (GALERIE FOTO+VIDEO)
#sărbătoreșteDobrogea
Galerie foto:
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii