Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:21 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE. Primul parlamentar de Constanţa. Interpelare pe tema nămolului din lacul Techirghiol

ro

29 May, 2017 19:17 16625 Marime text
Problema exploatării nămolului din Lacul Techirghiol este departe de a fi rezolvată. După ce un deputat din Galaţi a depus o interpelare către primul ministrul Sorin Grindeanu pentru a găsi o rezolvare în această situaţie, un parlamentar din Constanţa, Bogdan Huţucă, a înaintat la rândul său o astfel de interpelare către premierul Grindeanu. 

"În calitate de parlamentar al județului Constanța, vă supun atenției faptul că Guvernul României comite o gravă eroare, care va genera în viitor pierderi incomensurabile pentru renumitele stațiuni balneare de interes național din județ - renumite tocmai datorită bazelor de tratament ce folosesc apa Lacului Techirghiol și nămolul sapropelic - prin avizarea concesionării activității  de explorare a nămolului din Lacul Techirghiol către o firmă din Caransebeș, și anume Formin S.R.L. Atât eu, în calitate de parlamentar de Constanța, cât și autoritățile publice locale direct implicate, nu putem asista nepăsători la crearea unei alte ,,Roșia Montana’’ în Lacul Techirghiol, considerând că o exploatare necontrolată a nămolului reprezintă un pericol la fel de mare ca și în cazul exploatării gazului de şist. Considerăm inacceptabil ca o firmă din Caransebeș, fără tradiție și experiență în domeniu, să obțină licența de cercetare și ulterior de exploatare a nămolului sapropelic din Lacul Techirghiol, firmă care are de fapt un singur scop, și anume acela de comercializare a nămolului din Lacul Techirghiol, acest lucru fiind posibil prin acceptul și susținerea reprezentanților Agenției Naționale pentru Resurse Minerale" - se arată în interpelarea lui Bogdan Huţucă. 


Acesta susţine că în opinia sa și a autorităților locale, solicitarea unei licențe de cercetare a fost doar un pretext pentru ca, ulterior, firma să beneficieze de prevederile legale în vederea obținerii licenței de exploatare pentru a vinde apoi pe piața externă nămolul sapropelic.

"În acest sens, vă atrag atenția, domnule prim-ministru, că o exploatare sistematică a unui habitat labil, fără a se ține cont de toate măsurile de protecție și regenerare obligatorii, recomandate de specialiști, tocmai pentru a conserva și păstra nealterate proprietățile nămolului pe o perioadă cât mai lungă de timp, va determina, practic, sfârșitul tuturor stațiunilor balneare de pe malul Mării Negre care în acest moment au tradiție și, mai ales, rezultate spectaculoase în recuperare tocmai datorită nămolului sapropelic și a apei sărate din Lacul Techirghiol. Mai mult decât atât, dacă acest nămol sapropelic, cu toate proprietățile sale terapeutice, nu va mai exista, turiștii vor înceta să mai vină în stațiunile respective sau vor veni într-un număr cu mult mai mic.
Din aceste considerente, vă întreb, domnule prim-ministru, ce se va întâmpla cu toate aceste baze de tratament, cu personalul deja specializat pe acest tip de recuperare, practic ce se va întâmpla cu toți locuitorii zonei, care trăiesc din activități de turism, dacă Guvernul României nu va reveni asupra acestei concesionări nepermise? Ce se va întâmpla ulterior dispariției valorii nepatrimoniale pe care o reprezintă nămolul de Techirghiol? În loc să faceți demersurile de protejare a acestui nămol, inclusiv prin înregistrarea unei denumiri de origine, care să conserve această valoare, determinați dispariția acestei resurse prin acordarea licenței de exploatare către Formin S.R.L.  În plus, consider că beneficiul pe care statul român l-ar obţine din redevenţă este unul infim în comparaţie cu nevoile şi pierderile comunităţii, dar, mai ales, comparativ cu dezastrul ecologic pe care o exploatare sistematică l-ar putea genera" - se mai arată în textul interpelării. 

Având în vedere toate argumentele menționate, deputatul Huţucă îl roagă pe primul-ministru, să întreprindă toate demersurile necesare pentru îndreptarea acestei erori grave privind avizarea favorabilă de către Guvern a concesionării activității de explorare a nămolului din Lacul Techirghiol către firma din Caransebeș - Formin S.R.L.

"De asemenea, atât eu, cât și autoritățile locale și toți locuitorii zonei menționate, vă rugăm să nu permiteți, sub nicio formă, înstrăinarea activităţii de exploatare a nămolului către o societate străină, care urmăreşte doar obținerea profitului și nu conservarea și valorificarea doar în scop terapeutic a acestui nămol binefăcător, care reprezintă emblema orașelor Eforie și Techirghiol din județul Constanța. Demersurile mele vizează respectarea întocmai a principiilor europene și naționale în ceea ce privește dezvoltarea durabilă și fac precizarea că orice investitor străin ar putea să dezvolte baze de tratament în zona Lacului Techirghiol, fără niciun impediment, exact în aceleași condiții în care își desfășoară activitatea actualele unități balneo" - mai susţine Bogdan Huţucă. 

Reamintim că între timp Primăria Techirghiol a iniţiat o petiţie intitulată „Salvaţi nămolul din Techirghiol” prin care autoritatea locală şi locuitorii orașului Techirghiol solicită sprijinul românilor pentru ca în viitoarea licență de exploatare, care va fi acordată SC Formin SA, să fie impuse o serie de restricții prin care să fie garantată regenerarea resursei naturale, nămolul sapropelic din Lacul Techirghiol.

UPDATE: În data de 15.06.2017, societatea Formin SA a transmis următoarele precizări, pe care le redăm mai jos integral:
„Referitor la articolele publicate de publicația dumneavoastră în legătură cu resursele de nămol din Lacul Techirghiol în datele de 29 mai si 31 mai 2017, //www.ziuaconstanta.ro/diverse/stiri-calde/primul-parlamentar-de-constanta-interpelare-petema-namolului-din-lacul-techirghiol-631958.html
//www.ziuaconstanta.ro/stiri/deschidere-editie/parlamentarii-de-constanta-au-alte-problemedeputat-de-galati-interpelare-la-premier-pentru-namolul-de-techirghiol-631876.html
//www.ziuaconstanta.ro/stiri/politic/declaratie-politic-a-deputatul-usr-ion-stelian-techirghiol-onou-rosia-montan-a-romaniei-632023.html
compania FORMIN SA face următoarele precizări:
 
În 25 martie 2013 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Președintelui ANRM nr. 32/2013 privind aprobarea Listei perimetrelor pentru concesionarea de activități de explorare, privind concursul public de ofertă - Runda nr. 81/2013. Documentul poate fi consultat aici: https://goo.gl/rRZznE

Printre acestea se regăsea și perimetrul Techirghiol Gughis cu suprafața de 1,19 km2, nămol terapeutic, perimetru ce a fost publicat la inițiativa unei alte societăți comerciale. Am evaluat potențialul economic al acestei oferte și am luat decizia de a participa la concurs. Ca urmare a licitației, am câștigat Licența de concesiune pentru explorare nr. 16.451, ce a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 459/25.07.2013: https://goo.gl/fmKfD1
În anul 2015, spre finalul cercetării, am intrat în legătură cu un investitor german interesat de potențiale investiții în turism în România, în special în stațiuni balneoclimaterice. Având în vedere potențialul terapeutic al nămolului de Techirghiol, investitorul german a decis să se implice în finalizarea cercetării și să demareze un studiu de oportunitate cu privire la o investite de 50 milioane de euro ce prevedea: hotel, spa, centru balneo de 4 sau 5 stele.
În acest sens, prin Ordinul Președintelui ANRM nr. 130/14.07.2015, Licența explorare a fost transferată către o nouă entitate juridică, FORMIN TECHIRGHIOL S.R.L. cu toate obligațiile și drepturile dobândite.



Această nouă companie a finalizat cercetarea nămolului din perimetrul de explorare și urma să inițieze un studiu de fezabilitate, precum și demararea proiectului turistic în valoare de 50 mil euro.

În 29 aprilie 2016 a fost publicată o nouă listă cu perimetrele scoase de către ANRM la concurs public de oferte în vederea concesionarii lor pentru activități de explorare in cadrul Rundei 92: https://goo.gl/x7qNyy Printre aceste propuneri se regăsea și perimetrul Techirghiol Est cu suprafața de 2.61 km2, nămol terapeutic, perimetru ce a fost publicat din nou la solicitarea unei alte societăți comerciale, deci din nou nu a fost inițiativa noastră. Am luat decizia de a participa la licitație în vederea demarării cercetării având în vedere experiența noastră în proiecte de cercetare geologică precum și experiența în cercetarea perimetrului Techirghiol Gughis. Am câștigat și de data aceasta și am dobândit Licența de concesiune explorare numărul 19643 care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 987/8.12.2016.

Suprafața totală a luciului de apa Techirghiol este de aproximativ 14,6 km pătrați. Suprafața cercetată în cadrul primului perimetru, Techirghiol Gughis, a fost de 1,19 km2, iar suprafața perimetrului propus pentru exploatare este de 0,5 km2, aproximativ 3% suprafața lacului. Suprafața propusă pentru cercetare în cadrul celui de-al doilea perimetru, Techirghiol Est, este de 2,61 km2, in urma cercetării stabilindu-se exact zonele care pot fi exploatare durabil pe o perioada cat mai lunga.

Nămolul din lacul Techirghiol nu se poate exporta în starea sa naturală

Nămolul extras nu este stabil in timp, schimbându-și mirosul, consistenta, proprietățile fizico-chimice si microbiologice după extragerea din lac. Prin urmare, el nu poate fi exportat fizic, deoarece își pierde calitățile terapeutice la scurt timp după extragere. De altfel, nămolul din lacul Techirghiol își păstrează proprietățile terapeutice doar împreună cu apa din lac.

Exploatarea nămolului se poate face respectând cu strictețe toate normele tehnice si metodologice cu privire la extragerea, transportul, depozitarea si returnarea / deversarea acestuia. Cantitatea de nămol ce poate fi extrasă pe baza Licenței de exploatare a SC Formin Techirghiol SRL in intreaga perioada contractuala de 20 de ani, reprezintă 0,35% din totalul rezervelor de nămol existente in lacul Techirghiol. Toate aceste date sunt cuprinse in Studiul de Fezabilitate pentru Valorificarea Resurselor de Namol Terapeutic si Protectia Zacamantului Techirghiol Gughis, depus la ANRM.
 
Așadar afirmațiile privind epuizarea rapidă a resurselor de nămol, prezentate în articolele menționate nu au legătură cu realitatea! Susținem afirmația noastră cu documente oficiale și avem rugămintea ca orice declarație sau comentariu care susțin altceva să fie la rândul lor dublate de documente!

FORMIN SA este o companie de bună credință, cu experiență vastă în domeniul cercetării geologice și care are legături excelente cu investirii români și străini interesați de valorificarea resurselor României. Acești investitori ne-au ales pe noi pentru profesionalismul, tehnologia și specialiștii noștri. Noi ne dorim la fel de mult ca autoritățile din zonă și comunitatea locală ca acest proiect să devină realitate. Apariția unei noi unități balneoclimaterice în zona Lacului Techirghiol nu face decât să sporească atractivitatea zonei și să contribuie la dezvoltarea durabilă a comunității din jurul lacului.

Cu stimă,
CONDUCEREA SC FORMIN SA“
 
 
Informaţii suplimentare despre FORMIN SA, transmise de societate împreună cu precizările de mai sus:
 
„Care este obiectul de activitate al Formin?
FORMIN SA a fost înființată în 1952 în Caransebeș sub denumirea de Întreprinderea de Prospecțiuni și Explorări Geologice Banatul (IPEG) și continuă de atunci tradiția cercetării geologice românești. Compania noastră se concentrează pe cercetarea și descoperirea în stadiu incipient a potențialelor resurse minerale și atragerea investitorilor specializați în valorificarea resurselor cercetate, în cadrul unei activități de Generare de Proiecte de Investiții. În același timp, FORMIN SA a dezvoltat activități legate de foraje pentru apă și construcții pentru alimentări cu apă și irigații, cercetarea solului prin foraje și studii geotehnice. FORMIN SA a executat peste 8.000 de foraje de apă și sute de studii geotehnice..

Care este natura implicării Formin în perimetrele din lacul Techirghiol?
În 25 martie 2013 a fost publicat în Monitorul Oficial Ordinul Președintelui ANRM nr. 32/2013 privind aprobarea Listei perimetrelor pentru concesionarea de activități de explorare, privind concursul public de ofertă - Runda nr. 81/2013: https://goo.gl/rRZznE Printre acestea se regăsea și perimetrul Techirghiol Gughis cu suprafața de 1,19 km2, nămol terapeutic, perimetru ce a fost publicat la inițiativa unei alte societăți comerciale. Am evaluat potențialul economic al acestei oferte și am luat decizia de a participa la concurs. Ca urmare a licitației, am câștigat Licența de concesiune pentru explorare nr. 16.451, ce a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 459/25.07.2013: https://goo.gl/fmKfD1

De ce este interesată Formin de nămolul din Techirghiol?
Modelul de afaceri al Formin presupune cercetare geologică a unor resurse și
identificarea partenerilor care se pot implica în dezvoltarea și valorificarea respectivelor resurse. În anul 2015, spre finalul cercetării, am intrat în legătură cu un investitor german interesat de potențiale investiții în turism în România, în special în stațiuni balneoclimaterice. Având în vedere potențialul terapeutic al nămolului de Techirghiol, acesta a decis să se implice în finalizarea cercetării și să demareze un studiu de oportunitate cu privire la o investite de 50 milioane de euro ce prevedea: hotel, spa, centru balneo de 4 sau 5 stele. În acest sens, prin Ordinul Președintelui ANRM nr. 130/14.07.2015 Licența explorare a fost transferată către o nouă entitate juridică, FORMIN TECHIRGHIOL S.R.L. cu toate obligațiile și drepturile dobândite. Această nouă companie a finalizat cercetarea nămolului din perimetrul de explorare și urma să inițieze un studiu de fezabilitate, precum și demararea proiectului turistic în valoare de 50 mil euro.


De ce ați luat al doilea perimetrul Techirghiol? În ce stadiu de dezvoltare se află acesta?
În 29 aprilie 2016 a fost publicată o nouă listă cu perimetrele scoase de către ANRM la concurs public de oferte în vederea concesionarii lor pentru activități de explorare in cadrul Rundei 92: https://goo.gl/x7qNyy
Printre aceste propuneri se regăsea și perimetrul Techirghiol Est cu suprafața de 2.61 km2, nămol terapeutic, perimetru ce a fost publicat din nou la solicitarea unei alte societăți comerciale, deci din nou nu a fost inițiativa noastră.
Am luat decizia de a participa la licitație în vederea demarării cercetării având în vedere experiența noastră în proiecte de cercetare geologică precum și experiența în cercetarea perimetrului Techirghiol Gughis. Am câștigat și de data aceasta și am dobândit Licența de concesiune explorare numărul 19643 care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 987/8.12.2016. https://goo.gl/xCDQ4x

Ce presupune explorarea/cercetarea perimetrelor de la Techirghiol?
FORMIN SA a derulat un program de cercetare geologică din faza de explorare pentru determinarea și cuantificarea parametrilor cantitativi și calitativi de exploatabilitate a resurselor de nămoluri terapeutice, cu posibilitatea exploatării acestora, pentru o perioadă cât mai îndelungata de timp.
Din sondajele executate s-au recoltat probe de nămol pentru analize globale și probe de apă pentru determinarea mineralizației. Probele de nămol pentru analize fizico – chimice complete, microbiologice și indicații terapeutice au fost recoltate de către specialiștii balneologi. Prelevarea probelor este o procedură nedistructivă care nu afectează fondul natural al factorilor de mediu din Lacul Techirghiol.

Pe ce suprafață desfășoară Formin S.A. activități de explorare lângă lacul Techirghiol?
Suprafața totală a luciului de apa Techirghiol este de aproximativ 14,6 km pătrați.
Suprafața cercetată în cadrul primului perimetru, Techirghiol Gughis, a fost de 1,19 km
2, iar suprafața perimetrului de exploatare propus prin Studiul de Fezabilitate pentru Valorificarea Resurselor de Namol Terapeutic si Protectia Zacamantului Techirghiol Gughis, depus la ANRM, este de 0,5 km2, aproximativ 3% suprafața lacului.
Suprafața propusă pentru cercetare în cadrul celui de-al doilea perimetru, Techirghiol Est, este de 2,61 km2, in urma cercetării stabilindu-se exact zonele care pot fi exploatare durabil pe o perioada cat mai lunga.

Se poate exporta nămolul din lacul Techirghiol?
Nămolul extras nu este stabil in timp, schimbându-și mirosul, consistenta, proprietățile fizico-chimice si microbiologice după extragerea din lac. Prin urmare, el nu poate fi exportat fizic, deoarece își pierde calitățile terapeutice la scurt timp după extragere. De altfel, nămolul din lacul Techirghiol își păstrează proprietățile terapeutice doar împreună cu apa din lac.
Exploatarea nămolului se poate face respectând cu strictețe toate normele tehnice si metodologice cu privire la extragerea, transportul, depozitarea si returnarea / deversarea acestuia. Cantitatea de nămol ce poate fi extrasă pe baza Licenței de exploatare a SC Formin Techirghiol SRL in intreaga perioada contractuala de 20 de ani, reprezintă 0,35% din totalul rezervelor de nămol existente in lacul Techirghiol. Toate aceste date sunt cuprinse in Studiul de Fezabilitate pentru Valorificarea Resurselor de Namol Terapeutic si Protectia Zacamantului Techirghiol Gughis, depus la ANRM.“
 
Citeşte şi: 

Parlamentarii de Constanţa au alte probleme Deputat de Galaţi, interpelare la premier pentru nămolul de Techirghiol

Petiţie pentru salvarea nămolului din Lacul Techirghiol. Câte semnături au fost adunate


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii