Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:22 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GastroArt Servirea dulceței (sfat din 1931)

ro

16 Dec, 2021 14:35 2009 Marime text
Dulceața se servește în două feluri:



Ori cu chiseaua pe tavă ca să-și ia fiecare musafir cu linguriță, însă nu prea este practic ca să servim cu chiseaua. Așa se servește numai dacă vrem să facem economie. Dulceața se mai servește întru-n fel: luăm farfurioarele și să fie curate, luăm dulceață cu lingurița și luăm lingurița să fie rasă ca să mai treacă și pe lături frumos, să nu zică că suntem zgârgiți. Se așează dulceața într-o chisea.




Tava pe care servim așezăm un șervețel frumos brodat, apoi se pune pe ea chiseaua în mijloc, la marginea tavei în dreapta o farfurioară pentru pus lingurițele curate, o alta pentru cele murdare în stânga. Paharele cu apă se așează în jur.






Se servește fiecare persoană în parte. Se mai poate servi dulceața în alt mod: Se așează pe tavă farfurioare pentru câte persoane avem apoi paharele în fața fiecărei farfurii. Se ia cu lingurița dulceața din borcan și se pune pe farfurioară cu lingurița.



Lingurița să nu fie goală sau nici prea plină. Se servește apoi fiecăruia și se așteaptă până mănâncă dulceața și bea apa apoi se trece la altă persoană, sau se servește fiecăruia farfurioarele cu dulceața apoi fiecăruia apa ca să nu fim obligați a sta prea mult în fața fiecăruia. Servireal dulceții în casele unde sunt fete este frumos ca să fie făcută de ele, în lipsa lor o servește servitoarea.






Când este sevitoarea ea umblă cu tava, iar stăpâna ia de pe tavă și dă fiecăruia în parte. Atunci dăm mai multă atenție musafirului.




Din „Caiet pentru gospodarie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală. 



Despre GastroArt.ro


Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).






Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.








În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.






Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.



Sursa foto și text:  GastroArt.ro




Citește și: 


GastroArt Șerbet de zahăr ars (rețetă din 1931)





GastroArt Servirea ouălelor (1931)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii