Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:23 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfaturi în cazul arsurilor Arsurile. Cum tratăm rănile provocate de căldură și electricitate

ro

07 Dec, 2015 08:30 4443 Marime text


Tratamentul de urgenţă în cazul arsurilor, provocate de căldura uscată, şi al opăririlor, produse de lichide sau aburi fierbinţi, este unul şi acelaşi - ţineţi la rece zona afectată. În ambele cazuri, cu excepţia vătămărilor minore, sunt necesare îngrijiri medicale.

Îndepărtaţi victima de sursa de căldură, având grijă să nu vă răniţi făcând acest lucru. Dacă persoana nu mai respiră, faceţi-i respiraţie artificială. Dacă aceasta respiră, dar şi-a pierdut cunoştinţa, degajaţi-i gura de eventualii corpi străini folosindu-vă degetele.

Arsurile minore

Trataţi arsurile minore ţinând zona afectată în apă rece timp de cel puţin 10 minute sau până când durerea s-a domolit. Acest lucru reduce pericolul infectării. Acoperiţi arsura cu un pansament de tifon uscat şi steril sau cu o bucată de pânză curată. Bandaje. Nu spargeţi eventualele pustule formate; nu aplicaţi pe arsură unt, grăsimi, creme sau loţiuni.

Arsurile severe

Gravitatea unei arsuri se stabileşte în funcţie de suprafaţa de piele afectată, de profunzimea la care a ajuns arsura sau de o combinaţie între aceşti doi factori. Arsurile profunde sunt deseori mai puţin dureroase decât cele de la suprafaţa pielii, fiindcă terminaţiile nervoase au fost distruse; zona afectată are adesea un aspect carbonizat, nu doar pârjolit ca în cazul celorlalte. În aşteptarea ajutorului medical de specialitate, răciţi arsurile severe ale victimei cu apă rece, ca mai sus. Acoperiţi-le cu un pansament subţire, steril şi fără scame sau cu un cearşaf de bumbac proaspăt spălat. Nu încercaţi să îndepărtaţi eventualele bucăţi de îmbrăcăminte carbonizată lipite de piele. Scoateţi bijuteriile şi desfaceţi şireturile, cureaua sau cordonul şi gulerul victimei. Braţele sau picioarele arse trebuie înălţate deasupra nivelului la care se află inima, pentru a reduce astfel circulaţia sângelui prin ele. Aşezaţi bucăţi de tifon steril între degetele de la mâini sau de la picioare care au suferit arsuri.

Orice arsură sau opărire severă necesită tratament de urgenţă în spital. Ca regulă generală, în rândul acestora intră arsurile sau opăririle profunde care acoperă mai mult de 10% din suprafaţa corpului. Pacientul trebuie tratat şi pentru a ieşi din starea de SOC. Pentru orientare, amintiţi-vă că un singur braţ sau capul reprezintă fiecare câte 9% din suprafaţa pielii. Faţa sau spatele trunchiului şi un singur picior reprezintă fiecare câte 18%. În cazul în care victima este conştientă, îi puteţi da să soarbă apă rece cu înghiţituri mici. Niciodată nu încercaţi să daţi ceva de băut unei persoane care şi-a pierdut cunoştinţa.
Dacă hainele cuiva se aprind, udaţi-le cu apă sau cu orice alt lichid neinflamabil, pentru a stinge repede flăcările. Atunci când nu aveţi la îndemână nici un astfel de lichid neinflamabil, folosiţi un articol dintr-o ţesătură groasă, nesintetică - o pătură sau un palton, de exemplu - pentru a înfăşură victima şi a înăbuşi flăcările.

Arsurile provocate de electricitate

Îndepărtaţi sursa de curent electric înainte să atingeţi victima, altfel fiind posibil să vă electrocutaţi. întrerupeţi curentul de la reţea sau de la ştecăr sau scoateţi din priză fişa de contact, apucând de cablu într-o porţiune în care izolaţia e intactă. În cazul în care nu puteţi întrerupe curentul electric, folosiţi un băţ gros de lemn uscat fie pentru a îndepărta de victimă cablul sau aparatul electric sub tensiune, fie pentru a împinge însăşi victima, întrerupând contactul cu sursa - dacă aceasta este un cablu de cale ferată, de exemplu. Fiţi gata să-i faceţi victimei respiraţie artificială, dacă intră în stop respirator. Detectaţi eventualele semne de şoc.

Din aceeași categorie:

Ilustrație realizată de Luana Profor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii