Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:52 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian Rădulescu, promotor al înfiinţării Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă - Filiala Constanţa şi primul preşedinte al acesteia (galerie foto)

ro

03 Oct, 2018 00:00 11045 Marime text
Astăzi, sâmbătă 24 iunie 1989, la Muzeul de Istorie şi Arheologie Constanţa, în sala de recepţie cu frumoase picturi de pereţi, într-o zi însorită, plăcută, potrivită pentru evenimente însemnate, în cadrul simpozionului «Convergenţe ştiinţifice interdisciplinare la ţărmul euxin», se înfiinţează Filiala Constanţa a Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din Republica Socialistă România...“. Aşa începe procesul-verbal de constituire a Filialei Constanţa a A.O.Ş.
 

 
La momentul de care vorbim, 1989, Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă din România  (A.O.Ş. în continuare)  era o organizaţie neguvernamentală şi independentă a oamenilor de ştiinţă, care milita, conform statutului său, „pentru progresul cunoaşterii şi dezvoltarea ştiinţei în România, şi pentru promovarea ideilor noi şi a rezultatelor valoroase obţinute de ştiinţa din  ţară noastră, în cercetarea şi în creaţia intelectuală“. A.O.Ş. era continuatorul şi unicul legatar al Academiei de Ştiinţe din România, care a funcţionat în perioada 1935-1948, iar ulterior s-a reînfiinţat sub titulatura de Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă din România, care a luat naştere în baza Decretului 31/1954 şi prin HCM nr. 1012/30 mai 1956.
 
La vremea respectivă, A.O.Ş.-ul îşi avea, ca şi acum, sediul principal la Bucureşti, şi avea filiale  şi centre la Iaşi, Botoşani, Suceava, Vrancea, Piatra Neamţ, Cluj, Timişoara, Constanţa, Galaţi şi Brăila. Manifestările şi agenda anuală a Asociaţiei se desfăşurau pe mai multe comisii de studii interdisciplinare, având loc anual o serie de evenimente ştiinţifice precum conferinţe, simpozioane, colocvii, mese rotunde, dar şi întruniri periodice cu tinerii cercetători. 
 
Înfiinţarea la Constanţa a filialei A.O.Ş. a însemnat pentru perioada de care vorbim - să ne aducem aminte că avea loc în vara anului 1989 - un moment important pentru viaţa culturală şi ştiinţifică a urbei tomitane, care iată, intra într-o elită a cercetării şi mediului academic românesc.
 
Tot din acest prim proces-verbal de constituire aflăm că lucrările  sesiunii au fost conduse de o delegaţie a Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă de la Bucureşti, prezidată de academicianul Nicolae Teodorescu, preşedinte al A.O.S. din R.S. România, şi în prezenţa reprezentanţilor diferitelor filiale din ţară, veniţi la Constanţa cu acest important prilej.
 
La lucrările care s-au desfăşurat pe parcursul unei lungi zile de maraton ştiinţific, pe mai multe secţiuni, au fost prezentate 120 de comunicări susţinute de cercetători, profesori universitari, cadre didactice, ingineri şi tehnicieni cu preocupări ştiinţifice, arheologi, biologi, medici ş.a. din Constanţa şi din ţară.
 
După ce, în prima parte a zilei, a avut loc, în cadru oficial, deschiderea simpozionului, în cea de-a doua parte a reuniunii, academicianul prof. Nicolae Teodorescu a condus efectiv etapa de organizare a filialei Constanţa a AOŞ, bineînţeles, secondat de cadrele de partid ale vremii, care veniseră să dea girul autorităţilor locale, reprezentate chiar de prim-secretarul de judeţ Mihai Marina.
 
La propunerea academicianului Nicolae Teodorescu, s-a ales apoi un comitet de conducere format din 11 persoane, în a cărui componenţa au intrat iniţial: prof. dr. ing. Ionel Dumbravă (vicepreşedinte), dr. Maxim Cornelia (vicepreşedinte), dr. ing. Gheorghe Lepădatu (secretar ştiinţific), dr. ing. Virgil Breabăn, dr. Emil Bărbulescu, dr. Victor Ciupină, dr. Mariana Jurian, dr. Vasile Copăceanu, dr. ing. Emanoil Cocoş, dr. Olga Duţu (membrii). Preşedintele Filialei Constanţa a AOŞ a fost ales, cu unanimitate,  profesorul dr. Adrian Rădulescu, directorul Muzeului de Istorie, care a devenit, în scurt timp, unul dintre principalii animatori ai Asociaţiei.
 
Dacă în 1989 Filiala Constanţa a A.O.Ş. număra 23 de membri, deja în primul an după Revoluţie numărul membrilor afiliaţi a crescut la 66, iar în 1991 Filiala Constanţa număra 147 de membri cotizanţi, oameni de ştiinţă din diferite medii (muzee, centre de cercetare, spitale, facultăţi etc.). Reuniunile aveau loc, în mod tradiţional, în Sala Pictată a Muzeului de Istorie din Constanţa, întotdeauna într-un cadru festiv, iar la finalul fiecărei reuniuni se consemna un scurt proces-verbal care, din fericire, s-au păstrat în arhiva personală a regretatului profesor Adrian Rădulescu.
 
Nu putem să evocăm aceste prime momente ale Filialei Constanţa a A.O.Ş. fără să mai amintim că anual Constanţa participa direct la programul anual de manifestări şi reuniuni: bunăoară, Constanţa a găzduit în cursul anului 1990 al II -lea Simpozion Naţional de Tehnologie-Ecologie, precum şi reuniunea Realizări şi perspective în valorificarea resurselor energetice neconvenţionale specifice litoralului; în 1991 a găzduit  patru simpozioane naţionale, din care cel mai important, din aprilie, era dedicat împlinirii a 2250 de ani de istorie a vechiului Tomis. Din arhiva prof. Adrian Rădulescu ni s-au păstrat, din păcate, puţine acte ale Asociaţiei, cele mai multe fiind procesele-verbale ale şedinţelor, câteva acte contabile, cinci fotografii precum şi programele anuale pentru anii 1989-1996. Cu toate această  „sărăcie“  a informaţiilor, reuşim totuşi să desprindem rolul covârşitor al celui care a fost Adrian Rădulescu şi patima şi spiritul care au animat aceste frumoase demersuri ştiinţifice iniţiate pe tărâm tomitan. 
 
Despre Delia Cornea
 
De cinci ani muzeograf şi responsabil de proiecte în cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), Delia Cornea este cercetător expert IA în cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, departamentul Exil şi Minorităţi.
În 2001, a absolvit Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Administrative din cadrul Universităţii „Ovidius” Constanţa şi a devenit doctor în istorie în anul 2012, în cadrul Şcolii Doctorale a Universităţii „Valahia” din Târgovişte.

 
Sursa foto:  Delia Cornea
 
Citeşte şi: 

#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările
 
#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Activitatea ştiinţifică a profesorului Adrian Rădulescu, oglindită în studiile şi monografiile dedicate istoriei Dobrogei (galerie foto)
 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari