Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
05:58 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Prof. univ. dr. Ionel Cândea - „Adrian Rădulescu, un nume de prestigiu al muzeografiei româneşti“ (galerie foto)

ro

11 Sep, 2018 00:00 4906 Marime text
Prof. univ. dr. Ionel Cândea s-a născut la 25 februarie 1949 în oraşul Măcin, judeţul Tulcea (antica cetate Arrubium), actualmente deţinând funcţia de director al Muzeului Brăilei „Carol I“.
 
Ca student la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii din Bucureşti (1968-1972), Ionel Cândea pătrunde adânc în tainele istoriei sub îndrumarea unor eminenţi dascăli. Între 1990-1996 îşi perfecţionează cunoştinţele în cadrul studiilor de doctorat în istorie, la Universitatea „Al. I. Cuza“ din Iaşi, îndrumat de reputatul medievist Victor Spinei.
A activat ca profesor de Istorie, apoi ca muzeograf (1975-1983), muzeograf principal (1983-1989), director (1989-1996), director, cercetător ştiinţific principal gr. I (1997-2012) şi manager, cercetător ştiinţific principal gr. I (din ianuarie 2012 şi până în prezent) la Muzeul Brăilei „Carol I“.
 
Este expert în cercetări arheologice, atestat de Ministerul Culturii şi Cultelor (2004); a fost manager de proiect pentru mai multe programe şi proiecte culturale, prin care a pus în evidenţă trecutul istoriei brăilene şi personalităţile acestui spaţiu geografic.
 
„Constanţa, spre onoarea ei, doreşte să-şi amintească de cei care în timpuri nu uşor de navigat prin ele au reuşit să dezvolte, să adauge, să întemeieze chiar, într-un domeniu aflat în atenţia „organelor de partid şi de stat” mai ales pentru interesul ideologic: muzeografia.
 
Născut în câmpia Ialomiţei, la Dorobanţu în 1932, Adrian Rădulescu a urmat cursurile Facultăţii de istorie a Universităţii din Bucureşti într-o perioadă grea, extrem de dificilă pentru ştiinţa istorică românească (1951-1956).
 
Pe de o parte marxism-leninismul, dar pe de altă parte, paradoxal, şansa de a avea ca dascăli nume mari din istoriografia noastră: Emil Condurachi, Ioan Nestor, Eugen Stănescu, Ion Ionaşcu. În aceeaşi vreme alţi mari istorici, ca de pildă Gheorghe Brătianu sfârşeau în închisorile comuniste (Sighet, 24 aprilie 1953, la puţină vreme după moartea lui Stalin).
 
Evocăm acele vremuri ale studenţiei lui Adrian Rădulescu pentru a arăta că nu a fost uşor, iar drumul ales, mai ales după „dezgheţul anilor 1964 - 1971/2” aveau să îl aducă pe tânărul cercetător al antichităţii greco-romane din Dobrogea, la Muzeul de istorie şi arheologie din Constanţa.
 
Aici a început un frumos şi rodnic urcuş în muzeografia acestui lăcaş ajungând de la muzeograf în 1956 la şef de secţie (1964-1968) şi apoi director adjunct şi director din 1969.
 
Specialist în istoria şi arheologia epocii greco-romane din Dobrogea, Adrian Rădulescu este cel care descoperă importante vestigii în vechiul Tomis, paralel cu o laborioasă activitate de dezvoltare şi aşezare a expoziţiei de bază a Muzeului Naţional de Istorie şi Arheologie Constanţa. Îşi va lega numele şi de Edificiul roman cu mozaic şi prin publicarea unor inscripţii de pe amforele găsite în acest sit.
 
L-am cunoscut de aproape, târziu, după 1975 când am ajuns muzeograf la Muzeul Brăilei de atunci. Am asistat la multe discuţii cu Florian Anastasiu, directorul muzeului brăilean şi Nicolae Harţuche directorul ştiinţific, prestigios cercetător care, „mai vârstnic” cu trei ani (anul acesta ar fi împlinit 90 de ani) decât Adrian Rădulescu, evocau amintiri din periplul dobrogean al lui N. Harţuche la muzeele din Constanţa şi Mangalia.
 
La rândul său, Florian Anastasiu povestea, cu un umor destul de trist, discuţiile din 1967 de la Muzeul Unirii din Alba Iulia unde în prezenţa lui Popescu-Dumnezeu, şeful propagandei de atunci, dar şi a lui Constantin C. Giurescu, de curând reabilitat, se discuta cu toţi directorii de muzee din ţară tematica Muzeului Unirii din Alba Iulia la 50 de ani de la Marea Unire.
 
În acest spirit s-a lucrat apoi pentru reţeaua muzeelor de istorie din România în care Adrian Rădulescu şi muzeul condus de el au rămas multă vreme un reper solid“.

Sursa foto: Fotografiile au fost puse la dispoziția cotidianului ZIUA de Constanța de familia istoricului Adrian Rădulescu și conducerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. 
 
Citeşte şi: 
 
#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările
 
#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Conferenţiar Emanuel Plopeanu - „Niciodată personalitatea profesorului nu transmitea impresia suficienţei şi detaşării“ (galerie foto inedită)

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii

  • Andrei 11 Sep, 2018 09:34 Cândea e membru corespondent al Academiei Române și directorul unui muzeu cu rezultate mult superioare MINAC.







Cele mai recente postari