#citeșteDobrogea Drumul vinului dobrogean. Crama Niculițel
19 Mar, 2025 17:00
19 Mar, 2025 17:00
19 Mar, 2025 17:00
ZIUA de Constanta
435
Marime text


- De-a lungul istoriei sale de sute de ani, Dobrogea a fost renumită pentru podgoriile sale, scăldate în lumina soarelui și mângâiate de briza mării. Solurile argiloase au permis ca strugurii să fie dulci , iar această dulceață să dea tăria și mireasma vinurilor dobrogene.
Crama Niculițel este o vinărie situată în localitatea Niculițel, din județul Tulcea, în regiunea viticolă Sarica - Niculițel, una dintre cele mai vechi și renumite podgorii din România. Această zonă este cunoscută pentru tradiția sa seculară în viticultură, beneficiind de un climat favorabil și soluri fertile care contribuie la obținerea unor vinuri de calitate superioară. Crama Niculițel, este una dintre cele mai vechi podgorii din Dobrogea. În anul 2016, omul de afaceri Marius Iliev a achiziționat Compania Viticola Sarica - Niculițel, aflată atunci în insolvență și a inițiat un proces de revitalizare a acesteia, printr-un management performant și de calitate. Sub conducerea sa, crama a fost modernizată, păstrând metodele tradiționale de vinificație, dar integrând și tehnologii moderne, operate de oenologi de renume internațional. Astfel, Crama Niculițel a reușit să își recapete strălucirea și recunoașterea pe piața vinurilor de calitate.
Printre cramele din această regiune se numără Casa Niculițel, care produce vinuri DOC din soiuri nobile precum Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc și Merlot. Vinurile lor se remarcă prin buchete elegante și arome distincte, reflectând tradiția viticolă a zonei.
De asemenea, Crama Delta Dunării - La Săpata este o altă vinărie importantă din regiune, cunoscută pentru producția de vinuri ecologice, căutate tot mai mult în zilele noastre, când consumatorii, se feresc să consume produse tratate cu substanțe chimice. Printre soiurile cultivate se numără Băbeasca Neagră, Fetească Regală și Aligoté, toate sub denumirea de origine controlată (DOC) Podgoria Sarica Niculițel.


Pentru cei interesați de turismul oenologic, Pensiunea Crama Pivnițele Niculițel oferă cazare și posibilitatea de a degusta vinurile locale, într-un cadru pitoresc și liniștit.. Situată în Niculițel, această pensiune dispune de facilități moderne și permite vizitatorilor să se bucure de peisajele frumoase ale zonei.

În zona Niculițel, județul Tulcea, se cultivă mai multe soiuri de struguri, atât autohtone, cât și internaționale, datorită condițiilor climatice favorabile și solurilor fertile. Printre cele mai cunoscute soiuri se numără:
Soiuri albe:
• Sauvignon Blanc – vinuri aromate, cu note florale și fructate;
• Muscat Ottonel – dulce sau demisec, cu arome intense de flori și miere;
• Fetească Albă – vin echilibrat, cu arome florale și fructate;
• Fetească Regală – vin proaspăt, cu aciditate moderată și arome fructate;
• Riesling Italian – vin sec, cu o aciditate revigorantă și note minerale;
• Aligoté – soi franțuzesc adaptat foarte bine în zonă, oferind vinuri ușoare și răcoritoare.

Printre cramele din această regiune se numără Casa Niculițel, care produce vinuri DOC din soiuri nobile precum Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc și Merlot. Vinurile lor se remarcă prin buchete elegante și arome distincte, reflectând tradiția viticolă a zonei.
De asemenea, Crama Delta Dunării - La Săpata este o altă vinărie importantă din regiune, cunoscută pentru producția de vinuri ecologice, căutate tot mai mult în zilele noastre, când consumatorii, se feresc să consume produse tratate cu substanțe chimice. Printre soiurile cultivate se numără Băbeasca Neagră, Fetească Regală și Aligoté, toate sub denumirea de origine controlată (DOC) Podgoria Sarica Niculițel.


Pentru cei interesați de turismul oenologic, Pensiunea Crama Pivnițele Niculițel oferă cazare și posibilitatea de a degusta vinurile locale, într-un cadru pitoresc și liniștit.. Situată în Niculițel, această pensiune dispune de facilități moderne și permite vizitatorilor să se bucure de peisajele frumoase ale zonei.

În zona Niculițel, județul Tulcea, se cultivă mai multe soiuri de struguri, atât autohtone, cât și internaționale, datorită condițiilor climatice favorabile și solurilor fertile. Printre cele mai cunoscute soiuri se numără:
Soiuri albe:
• Sauvignon Blanc – vinuri aromate, cu note florale și fructate;
• Muscat Ottonel – dulce sau demisec, cu arome intense de flori și miere;
• Fetească Albă – vin echilibrat, cu arome florale și fructate;
• Fetească Regală – vin proaspăt, cu aciditate moderată și arome fructate;
• Riesling Italian – vin sec, cu o aciditate revigorantă și note minerale;
• Aligoté – soi franțuzesc adaptat foarte bine în zonă, oferind vinuri ușoare și răcoritoare.

Soiuri roșii:
• Merlot – vin catifelat, cu arome de fructe roșii și note vanilate;
• Cabernet Sauvignon – vin corpolent, cu arome intense de coacăze negre și condiment;
• Băbească Neagră – soi autohton, cu vinuri ușoare și fructate.
Aceste soiuri contribuie la diversitatea vinurilor din regiunea Sarica -Niculițel, recunoscută pentru producția de vinuri DOC (Denumire de Origine Controlată).

În concluzie, Crama Niculițel și celelalte vinării din regiunea Sarica Niculițel reprezintă o destinație ideală pentru iubitorii de vinuri, oferind produse de calitate și experiențe turistice și gustative de neuitat.
Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodică și de management;
Participare la simpozioane județene, naționale și internaționale;
Implicarea în scrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.
Citește și:
#citeșteDobrogeaChilia și labirintul canalelor

În concluzie, Crama Niculițel și celelalte vinării din regiunea Sarica Niculițel reprezintă o destinație ideală pentru iubitorii de vinuri, oferind produse de calitate și experiențe turistice și gustative de neuitat.
Despre Claudia Ilie
Licențiată în Geografie - Universitatea „Babeș-Bolyai“ Cluj-Napoca;
Doctor în geografie și cursuri postuniversitare - Universitatea din Oradea, Universitatea din București;
Profesor titular în cadrul Liceului Teoretic „Nicolae Bălcescu“ Medgidia;
Metodist, responsabil de Cerc pedagogic și membru în Consiliul Consultativ (I.S.J. Constanța);
Autoare a mai multor lucrări și studii despre Medgidia, despre Dobrogea și despre climatologie;
Autoare a unor studii și cărți de metodică și de management;
Participare la simpozioane județene, naționale și internaționale;
Implicarea în scrierea unor proiecte ERASMUS + și mobilitate în state ale UE.
Citește și:
#citeșteDobrogeaChilia și labirintul canalelor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii