Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:09 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Învăţământul liceal de marină la 142 de ani de la înfiinţare. Planuri de viitor, realizări și perspective

ro

03 Oct, 2023 11:54 2555 Marime text
 
Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța
  • La 3 octombrie se împlinesc 142 de ani de învățământ mediu de marină în România și 105 ani de activitate didactică a învățământului de marină. 105 promoții de marinari destoinici, devotați mării, aflați în slujba marinei militare sau a celei civile.

Învăţământul mediu de marină a debutat în anul 1881, la 3 octombrie, odată cu înfiinţarea unei clase de cadeţi marinari, în cazarma de la Ţiglina (Galați). Ministrul de război Ion C. Brătianu şi generalul George Slăniceanu s-au implicat direct în realizarea acestui obiectiv. Primul ministru Ion C. Brătianu a susţinut şi încurajat acest demers, fiind convins de importanţa acestei instituţii de formare a cadrelor militare de marină. Prin Înaltul Decret nr. 2.408, lua naștere Școala Copiilor de Marină, care primea elevi cu vârste cuprinse între 12-15 ani, școlarizarea fiind de trei ani. Prima promoţie avea 20 de locuri, scoase la concurs şi ocupate în februarie 1882. Școala pregătea iniţial numai militari cu grade inferioare. Primul comandant al şcolii a fost căpitanul Ilie Irimescu ce preda Navigaţie, Ştiinţa apelor şi Matelotaj. Până în anul 1901 şcoala îşi va desfăşura activitatea la Ţiglina, fiind transformată în Școala de Marină a Maiștrilor Militari și de Specialitate. 
                                 
În anul 1901 se va muta la Constanța, fiind numită Școalele de marină, având comandanți pe Eugeniu Botez, Vasile Toescu sau Angelo Frunzianescu. Va funcționa până în anul 1916, după această data nemaifiind informații.  
   
Începând cu anul 1920, la Constanța, va funcționa Școala Copiilor de Marină, prima treaptă a Institutului Maritim, ce a funcționat până în anul 1928. Institutul maritim era subordonat Diviziei de la Mare al cărei comandant a fost amiralul Vasile Scodrea. Un absolvent al acesteia a fost cunoscutul scriitor Geo Bogza, un iubitor al mării şi al călătoriilor. 

De la 1 octombrie 1928, în baza Decretului nr. 2.066, Institutul maritim s-a unit cu Şcolile de mecanici şi electricieni rezultând Şcoala de specialităţi ale marinei, având ca scop pregătirea de maiştri militari de specialitate. În cadrul Şcolilor de specialităţi ale marinei funcţionau Şcoala copiilor de marină, Şcoala elementară, Şcoala de brevetaţi şi Şcoala submaiştrilor de marină.

În anul 1938, potrivit ordinului Ministerului Apărării Naţionale nr. 1.812, Şcoala de specialităţi a marinei a luat denumirea de Şcoala de submaiştri.



În anul 1950, Şcoala copiilor de marină, era transferată la Galaţi lua ființă Şcoala medie militară de marină, misiunea acesteia fiind de a pregăti elevii în vârstă de 14 – 17 ani care, după finalizarea cursurilor, urmau să fie admişi în Şcoala militară de ofiţeri de marină. Începând cu 1 ianuarie 1957, Şcoala Medie Militară de Marină s-a transformat în Liceul Militar de Marină, iar la 1 ianuarie 1958 s-a transformat în Liceul Militar ,,Mihai Viteazul” Galaţi, acesta fiind desfiinţat la 8 iulie 1960. 

În anul 1973, în baza Decretului Consiliului de Stat nr. 502/25.08.1973, a luat fiinţă în garnizoana Constanţa, Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza”.  Şcoala destinată pregătirii cadeţilor marinari revenea la Constanţa. Misiunea de bază a liceului era de a pregăti candidaţii necesari pentru admiterea în Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, unde se formau viitoarele cadre pentru marina militară şi civilă. 

La data de 01.09.1998, Liceul Militar de Marină „Alexandru Ioan Cuza” a fost desfiinţat în baza Ordinului Ministrului M19/16.03.1998, deşi tradiţia, rezultatele obţinute şi pregătirea elevilor nu impuneau acest lucru.
Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța 
În anul 2018, în baza Ordinului Ministrului Apărării Naționale MS 52/02.04.2018, începând cu data de 15 aprilie 2018 se înființează Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza”, cu sediul în garnizoana Constanța, acesta preluând tradițiile Liceului Militar „Alexandru Ioan Cuza”, continuatorul Școlii copiilor de marină, înființată prin Înaltul Decret nr. 2408 din anul 1881, în conformitate cu art. 3 din ordin. Colegiul se subordonează Statului Major al Forțelor Navale și are ca misiune de bază pregătirea candidaților care vor accede în instituțiile militare de învățământ universitar și preuniversitar terțiar pentru formarea cadrelor militare, în conformitate cu art. 2 din ordin. Reînfiinţarea Colegiului Naţional Militar „Alexandru Ioan Cuza” în garnizoana Constanţa reface tradiţia de aproape 14 decenii a învăţământului liceal militar, începând cu anul școlar 2018-2019. Conducerea Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” este asigurată de comandorul Cornel - Marius Abagiu și de director,  prof. dr. Adrian Ilie.
Elevii Colegiului Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța în fața Bibliotecii Academiei Române, București, 2022
 
DEVIZA COLEGIULUI: „ȘTIINȚĂ, CURAJ, CREDINȚĂ” , a fost însușită de toți cadeții marinari și reprezintă un țel pentru fiecare în parte.
Revista colegiului -
Jurnal de bord și Monografia colegiului (2021) realizată de prof. dr. Adrian Ilie și comandorul dr. Marian Moșneagu, reprezintă elementele care întregesc cultura organizațională a colegiului. La acestea se adaugă o altă lucrare monografică a prof. dr. Adrian Ilie, intitulată „Absolvenți ai Liceului Militar de Marină Alexandru Ioan Cuza Constanța. Cariere militare în Forțele Navale Române" (2022).
Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza“ Constanța

Printre realizările colegiului se pot aminti: membru în Alianța Colegiilor Centenare ( 2023), Școală europeană ( 2023-2026), reconfirmarea titlului de Colegiu național (2023-2028), proiecte ERASMUS + K2 de mobilitate a profesorilor și elevilor în state ale spațiului european, atât în calitate de coordonatori, cât și în calitate de parteneri. Promovabilitatea la examenul de bacalaureat a fost de 100%, iar admiterea în academiile militare din România a înregistrat peste 98% din numărul absolvenților.

Elevii noștri încearcă să fie din ce în ce mai buni și să aibă satisfacția rezultatelor obținute, iar cadrele didactice se implică activ în pregătirea cadeților, pentru a obține performanță educațională.

BUN CART ÎNAINTE!

Citește și:
Știri Constanța azi UPDATE. Elevii de la Colegiul Național Militar "Alexandru Ioan Cuza", la deschiderea noului an școlar (FOTO+VIDEO)

LIVE VIDEO+TEXT Elevii de la Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” din Constanța sărbătoresc ZIUA Dobrogei (GALERIE FOTO+VIDEO)

LIVE VIDEO+TEXT „Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials“, un volum reper despre patrimoniul arheologic dobrogean lansat la Academia Română (GALERIE FOTO+VIDEO)

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari