Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:49 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea #memoriateatruluiconstănţean Teatrul „Elpis“, povestea celei mai vechi clădiri de teatru din Constanţa

ro

16 May, 2018 00:00 6369 Marime text
„Desigur, e mai greu să se stabilească cu exactitate unde se află în timp originile TEATRULUI DE PĂPUŞI de pe pământul Dobrogei“, scria dr. Romeo Profit, secretar literar, în istoricul ce deschide cartea „Teatrul de păpuşi. Constanţa. România“, editat în 1977.
 
Monografiile alcătuite, în timp, de pasionaţii artei teatrale relevă faptul că, la 20 decembrie 1898, avea să fie dată în folosinţă clădirea actualului Teatru „Elpis“, construită la iniţiativa Comunităţii Elene după proiectul arhitectului francez L. Piver. Antreprenorul a fost de origine greacă - I. Vlahopoulos.
 
Era singura sală de festivităţi din Constanţa, cea mai frumoasă, cu pardoseală din parchet, cu oglinzi mari, acoperind pereţii laterali, cu balcoane în formă de U.
 
Aici a concertat şi George Enescu, apreciind buna acustică a sălii, în timpul unor turnee pe care le-a susţinut în ţară în perioada anterioară celui de-al Doilea Război Mondial. Astfel, oraşul lui Ovidiu l-a putut vedea pe Enescu concertând la 4/17 martie 1915 şi la 8/21 ianuarie 1916 în beneficiul orgii Ateneului, iar la 25 aprilie 1919 şi la 29-30 mai 1921, în scopuri de binefacere.
În această sală, încă de la începuturile sale şi apoi în perioada interbelică, au prezentat spectacole în turneu trupe teatrale din România, avându-i în distribuţie pe Constantin Nottara, Petre Liciu, Ion Manolescu, Constantin Tănase şi mulţi alţii. Aici a cântat Nicolae Leonard. Aici au avut loc spectacole, concerte coral-instrumentale, spectacole de operă aparţinând unor societăţi culturale dobrogene. Aici au avut loc primele proiecţii de film organizate în Constanţa. Tot în această sală publicul a aplaudat o trupă de comedie din Franţa, o trupă de operă italiană, o trupă din America. Această sală a găzduit în anii '50 primele spectacole ale Teatrului de Stat Constanţa.
 
Juridic, Teatrul de Păpuşi a fost înfiinţat în primăvara anului 1956, printr-o decizie a Sfatului Popular al regiunii Dobrogea, ca secţie a Teatrului de Stat din Constanţa. În acelaşi an îşi deschidea porţile şi secţia de estradă a Teatrului de Stat, iar în 1957 constănţenii vor fi înzestraţi cu secţia de operă-operetă (viitorul Teatru liric, actuala Operă).
 
Tot în acel an, dar vara, au poposit la Constanţa regizorul Claudiu Cristescu şi scenografa Lucia Cristescu. Cu unii dintre amatorii care alcătuiseră formaţia Casei de Cultură a Sindicatelor, cât şi cu alţi doritori să se dedice acestei arte, s-a instituit trupa şi s-a pornit la pregătirea primelor spectacole.
Repetiţiile aveau loc în incinta Teatrului Dramatic şi, concomitent, s-a trecut la amenajarea sălii de spectacol în foaierul de la balconul clădirii de pe strada Mircea cel Bătrân nr. 97. Spectacolul inaugural al Teatrului de Păpuşi a avut loc la 14 decembrie, cu o adaptare după Puşkin, „Peştişorul de aur“, completată cu o piesă originală scurtă, „Prima lecţie“.
 
La scurtă vreme după înfiinţare, Teatrul de Păpuşi - secţie a Teatrului Dramatic - a fost dotat cu un local propriu, clădirea celei mai vechi săli de teatru din Constanţa - în care funcţionează de atunci - fostul Teatru „Elpis“.
 
Sursa text: www.teatruldelamare.ro şi „Thalia Ex-Ponto“, de Anaid Taitian şi Georgeta Mărtoiu
 
Nota redacţiei: Pe parcursul campaniei de promovare a evenimentului INCREDIBILA MEMORIE A TEATRULUI CONSTĂNŢEAN, ne rezervăm dreptul de a folosi denumirile vechi ale celor trei teatre constănţene, aşa cum au rămas ele întipărite în memoria afectivă a multor constănţeni.
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari