#citeşteDobrogea #memoriateatruluiconstănţean Sărbătoarea seniorilor scenei constănţene, prin ochii directorilor teatrelor de astăzi
15 May, 2018 00:00
15 May, 2018 00:00
15 May, 2018 00:00
ZIUA de Constanta
5726
Marime text
Acesta a fost şi motivul pentru care cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a propus un nou proiect ambiţios, concretizat în digitalizarea a şapte lucrări valoroase, trecerea lor în mediul virtual fiind girată cu multă încredere de autorii lor.
Demersul jurnalistic pleacă de la trista constatare a faptului că teatrele constănţene - indiferent că vorbim de „Elpis“ ori „Fantasio“ sau Teatrul de Stat - şi-au pierdut arhivele din cauza numeroaselor mutări ori în dezastre naturale, cum ar fi incendii sau inundaţii, iar moştenirea culturală care ar trebui să servească drept dovadă a identităţii oraşului prin expresia sa artistică mai este consemnată în volume de autor.
Teatrul este un organism viu!
Importanţa recuperării memoriei vii cât încă se mai poate şi aducerea ei în centrul atenţiei comunităţii se întâmplă în contextul anului Marii Uniri şi celebrării celor 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Ţară, iar ZIUA de Constanţa nu se substituie niciunui istoriograf care ar urma să se dedice studiului fenomenului teatral de la malul mării.
„Un teatru este o alcătuire de personalităţi, uneori incompatibile, cel mai adesea contradictorii. Un teatru este condus de un director, nu întotdeauna acelaşi şi niciodată la fel. Fiecare nou director schimbă, într-un fel, monografia teatrului. Fiecare nou actor sau fiecare vedetă care se pensionează modifică destinul teatrului. Teatrul este un organism viu format din zeci şi sute de alte organisme“, scria Jean Badea, în monografia „Fantasio 40“.
Plecând de la acest adevăr, am încercat să aflăm cum primesc actualii directori ai celor trei instituţii teatrale ale Constanţei proiectul ZIUA de Constanţa, sugestiv intitulat „Incredibila memorie a teatrului constănţean“.
Daniela Vlădescu, directorul Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski“: „Fiecare eveniment pe care îl organizează cotidianul ZIUA de Constanţa demonstrează grija pentru viaţa culturală a oraşului şi pentru istoria culturii constănţene, pe care prezentul încearcă să o prindă din urmă. Dar mai ales cu un respect pe care ar trebui toţi să-l purtăm celor care au slujit scenele instituţiilor de cultură din Constanţa. Este meritorie şi de lăudat această iniţiativă, cu atât mai mult cu cât Constanţa a avut o viaţă culturală cu care se poate mândri orice mare metropolă. A avut artişti care au onorat cu suflet şi cu talent aceste obligaţii de a aduce publicului spectacole valoroase şi de a crea roluri de neuitat şi de referinţă pentru dramaturgia şi muzica universală. Ar trebui să nu uităm niciodată valorile care ne-au reprezentat, să nu fim ingraţi şi să credem că lumea începe cu noi“.
Dana Dumitrescu, directorul Teatrului de Stat: „Demersul dumneavoastră jurnalistic pentru a menţine vie memoria celor care au contribuit la formarea cultural-artistică în judeţul Constanţa este unul bine-venit şi îl salut. Este foarte important să nu îi uităm pe veteranii teatrului constănţean şi ai culturii constănţene, pentru că cine nu îşi cunoaşte istoria nu poate avea viitor. Mai ales în privinţa creatorilor de teatru, o artă efemeră, care trăieşte doar în memoria spectatorilor săi, constituind un patrimoniu cultural imaterial, eforturile de a menţine vie amintirea energiilor lor creatoare sunt vrednice de laudă. Ar fi fost îmbucurător ca acest eveniment să se petreacă în parteneriat cu Teatrul de Stat Constanţa şi ne exprimăm regretul că nu am primit din partea dumneavoastră o propunere în acest sens. Ne exprimăm încă o dată deschiderea de a fi parte din orice eveniment de natură a onora talentul, efortul, energia celor ce au creat cadrul cultural în care ne desfăşurăm activitatea şi vă mulţumim pentru că şi dumneavoastră contribuiţi la un efort nobil şi generos“.
Lică Gherghilescu, directorul Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare“: „Nu pot decât să salut iniţiativa cotidianului ZIUA de Constanţa, pe care îl simţim alături de oamenii importanţi, atâţia câţi mai sunt. E foarte important pentru cei care s-au dedicat scenei constănţene să vadă că nu au fost uitaţi şi că munca lor nu a fost în zadar. Pe noi, artiştii, ne onorează foarte tare iniţiativa ziarului dvs.“.
Şi pentru că Mihai Sorin Vasilescu a fost penultimul director al Teatrului „Fantasio“, i-am solicitat şi dânsului o opinie legată de acest demers: „Cotidianul ZIUA de Constanţa şi-a asumat un demers onorant şi e bine că se mai gândeşte cineva şi la actorii care au făcut istorie pe scenă. Din păcate, mulţi au distrus arhivele întrucât nu le-a convenit să le păstreze pentru ceea ce au fost înainte. Nici măcar monografia lui Jean Badea nu au preţuit-o. Iar iniţiativa unui ziar vine cu-atât mai mult să acopere o lipsă“.
Nota redacției: Pe parcursul campaniei de promovare a evenimentului INCREDIBILA MEMORIE A TEATRULUI CONSTANTEAN, ne rezervam dreptul de a folosi denumirile vechi ale celor trei teatre constănțene, așa cum au rămas ele întipărite în memoria afectivă a multor constănțeni.
Citeşte şi:
Scena, orașul şi saltul digital
Odiseea unui proiect fără precedent în Dobrogea Incredibila memorie a teatrului constănţean
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii