Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:37 27 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Ce a decis instanța în cazul tânărului care ar fi insultat familia regală din Grecia

ro

23 Sep, 2024 17:00 848 Marime text
Capturi din numărul 19 al ziarului „Dacia”. Foto: Arcanum
  • Ilie Mecu și răspunsul pentru Constantin Irimescu, fondatorul „Dacia”
  • Bărbat din județul Durostor, lăsat fără haine și bani
  • Un fost deputat încearcă să-i găsească o slujbă nepotului
  • Judecata lui Nestor Ștefanatos, cel acuzat că ar fi insultat familia regală din Grecia
  • Șase bărbați arestați pentru crimă și tâlhărie
  • Comerciant falit din Constanța, reabilitat la Tribunal
 
26 ianuarie 1924 în paginile ziarului „Dacia”
 
Al 19-lea număr al ziarului apărea la data de 26 ianuarie 1924, iar subiectul reliefat era cel al situației tribunalelor.
 
„La tribunalul Bazargic
Din scripte, n-a rămas nimic
Și cum era de așteptat,
La Teleorman, s-a întâmplat.
Acum, ca urme să se piardă,
Și Vlașca trebue să ardă...”
 
Ilie Mecu și răspunsul pentru Constantin Irimescu, fondatorul „Dacia”
 
În acest număr regăsim un răspuns al lui Ilie Mecu, președintele Casei de Gaj a județului Constanța la articolul semnat de fondatorul „Dacia”, Constantin Irimescu, intitulat „Două vorbe pentru d-l Mecu” și apărut în numărul 15 din 22 ianuarie 1924. Prin răspunsul respectiv, Ilie Mecu a adus la cunoștință că instituția pe care o conducea s-a achitat de obligațiile ce țineau de tablourile cu sumele ce se scădeau din despăgubirile de război ale plugarilor. El a specificat că tablourile au fost trimise la București în timp util.
 
Citește și: ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
 
Redactorii ziarului „Dacia” prezintă o serie de știri din afara județului Constanța. Este vorba despre: „Sosirea lui Trotzki la Moscova”, „Verdictul în procesul dela Budapesta”, „A ars tribunalul Teleorman” – subiect anunțat încă din debutul numărului. O aripă a clădirii a fost distrusă în urma unui incendiu, iar întreaga arhivă a tribunalului a ars. Ultima știre din această serie este „Incendiul din Cernăuți”.
 


Bărbat din județul Durostor, lăsat fără haine și bani
 
La rubrica „Din Silistra” este prezentat un caz de jaf petrecut în pădurea „Plantația”. Cetățeanul Luca C. Zaharescu, din comuna Calipetrova, Durostor, a fost victima a doi bandiți care i-au furat hainele și suma de 3.000 de lei.
 
Un fost deputat încearcă să-i găsească o slujbă nepotului
 
La rubrica „Prin dărac”, un anume Const. Filoflache, fost deputat, îi adresează primarului o scrisoare în care îl recomandă pe nepotul său, „băiat bun care are 2 ani de medicină” pentru o slujbă.
 
Ca și în numărul precedent, colectivul redacțional a portretizat un personaj al urbei tomitane. În acest număr este vorba chiar de Virgil Andronescu, primarul Constanței, numit și „părintele inamovibil al orașului nostru” de către angajații „Dacia”.
 
Citește și: Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu  și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol 
 
La „Cronica zilei”, Ax. Poni semnează textul „Veritas” în care dezbate valoarea și utilitatea adevărului.
 
Judecata lui Nestor Ștefanatos, cel acuzat că ar fi insultat familia regală din Grecia
 
Urmează calupul ce cuprinde următoarele știri:
  • Incendiul din Murfatlar - Aseară, un violent incendiu, a distrus grajdul d-lui Ionescu din comuna Murfatlar. Pe lângă altele, s-au ars și 10.000 kgr. fân, care erau depozitate în podul grajdului. Pagubele se urcă la peste 60 de mii lei. Cazul se cercetează.
  • Uraganul de pe Marea Neagră - Aseară vaporul „Împăratul Traian” la eșirea din Bosfor în Marea Neagră, a fost surprins de un groaznic uragan însoțit de ninsoare. Viscolul a durat trei ore. Întreg țărmul mării este înghețat pe o întindere de 700-1.000 metri.
  • Infirmarea mandatului de arestare emis împotriva lui Nestor Ștefanatos – Eri, după-amiază a venit spre confirmare înaintea Tribunalului Constanța s. II compus din d-nii președinte Cicerone Rusescu și I. Stoian, mandatul de arestare emis alaltăeri împotriva tânărului N. Ștefanatos acuzat ca ar fi adus insulte la adresa familiei regale a Greciei. Am arătat în numărul nostru trecut, cât de lipsită de temei este acuzarea ce se aducea lui Ștefanatos, deoarece se sprijină pe niște probe ce nu merită să fie luate în seamă. Denunțul a două femei, cari n-au fost chemate să-și dea depozițiile în fața parchetului ori a Instrucției, nu poate obliga pe aceste două organe judiciare să colaboreze la emiterea unui mandat de arestare menit să aducă o știrbire a libertății individuale. Tribunalul în urma concluziunilor d-lui procuror Vârnav din partea ministerului public și a d-lui avocat St. Sandu din partea apărării, a infirmat mandatul. Primul procuror, a făcut însă apel la Camera de punere sub acuzare, menținând arestat pe acuzat.
  • Bandă de pungași prinsă - Poliția a reușit să prindă eri pe strada Mangaliei, pe autorii repetatelor pungășii de buzunare, săvârșite ultimul timp în orașul nostru. Ei se numesc Gherase Lambrui, Nastase Ion și Niculae Gosea. Arestații au mărturisit faptele.
  • Isprăvile hoților - Astă noapte, hoții s-au introdus in curtea d-lui Gh. Biciola, directorul școalei No. 4, și intrând într-o magazie pentru a fura, au fost surprinși de stăpânul casei, care a reușit să pue mâna pe unul din hoți, Alexandru Costea. Hoțul a fost predat poliției.
  • Din victimele gerului - La spitalul din localitate a fost eri adus săteanul Gavrila Petro din comuna Chiuciumurfat care venind cu căruța în timpul nopții, din Murfatlar spre satul său, a degerat din pricina frigului. El a fost găsit în căruța sa de către un convoi de soldați.
 
Șase bărbați arestați pentru crimă și tâlhărie
 
După acest calup, apare știrea încadrată la „Buletin juridic”. Aflăm că magistrații de la Curtea criminală au condamnat la cinci ani pentru crimă și tâlhărie – acte comise în 1923 - pe S.S. Babanef, Gh. Petcu, Petcu Deacu, Petcu Mitu (din comuna Staroselo), Osman Murtagi și Agi Osman (din Senovo, județul Durostor).
 
O știre din București, numită „Dezastrul din Gara Niculina”, ne informează asupra faptului că un incendiu puternic a distrus în interval de două ore gara Niculina de lângă Iași, împreună cu magazia de materiale a căilor ferate și clădirile din vecinătate. După ce mai mulți muncitori au fost interogați, s-a ajuns la concluzia că incendiul s-a produs din cauza a câtorva angajați care făceau focul într-un vagon și au uitat să-l stingă. Pagubele au fost estimate la peste 15 milioane de lei.
 
Citește și: Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
 
Ultimul material de pe prima pagină este despre situația politică din Grecia.
 
Comerciant falit din Constanța, reabilitat la Tribunal
 
Iată ce s-a relatat în acest număr la rubrica „Informațiuni”:
  • Corpul de contabili și experți contabili, aduce la cunoștința membrilor săi că Sâmbătă 27 Ianuarie ora șeapte seara, va avea loc în sala restaurantului francez „Regnler” conferința d-lui președinte Ilie Mecu după care va urma o agapă colegială. Amatorii se pot înscri la d.Constantinescu secretarul corpului(Banca Comercială).
  • Cabinetul de instrucție a luat dispozițiunea ca din carnea de porc contingentată care nu s-a distribuit de primărie populației, să se distribuie mâine 26 Ianuarie ora 2 și jumătate în piața Unirei in hala de pește cu prețul de 22 lei kilogramul carnea de porc și 32 lei grăsimea, numai la funcționari care-și vor prezenta cărțile de legitimație.
  • Tribunalul secția II-a a declarat reabilitat pe falitul lani Calderimi, fost comerciant din localitate și pe Marcu Grumberg fost mijlocitor actualmente în Brăila. Au făcut cereri de reabilitare comercianții Dumitru Stanciu din Docuzol și Dumitru D. Despinache din Constanța. Comerciantul C. Boboc din comuna Gherengic, a fost dedat în stare de faliment.
  • D-na Maria Teodoridi, mulțumește, tuturor rudelor prietenilor și cunoscuților,cari au luat parte la parastasul pentru pomenirea scumpului și în veci regretatului ei soț.
  • Cameră mobilată sau nemobilată, aproape de centrul orașului, caută  tânăr advocat. A se adresa la ziar.
  • D. Al. Constantinescu fost inspector financiar, avocat își are biroul și locuința în b-dul Regina Maria No.73 Constanța
 
Spectacolele anunțate în acest număr sunt aceleași ca și în numărul precedent.
 
Numărul 19 al ziarului informează că vasele intrate în Portul Constanța au fost „Împăratul Traian” cu 100 de tone de mărfuri generale și 32 de pasageri de la Pyreu și Cospoli și vaporul englez „Brescia”. Au ieșit din Port vasul italian „Zoe C.” și vasul belgian „Mazant I”.
 
Citește și: Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit
 
La rubrica „Comisia de încetățenire” aflăm că T. Calcagioș, D. Ratcof, Osman Raiciu, Osman Aliș, Memet Aliș, F. Ismail, Ahmed Idriș și Bechir Memet au fost recunoscuți drept cetățeni români.
 
Întâlnim și mesajul Comandamentului Cohortei „Ovidiu” din strada Traian care anunța pe toți cercetașii care au depus legământ că trebuie să aducă la sediu o fotografie pentru carnet. De asemenea, înștiințau că pe data de 27 ianuarie avea loc adunarea generală a cercetașilor constănțeni.
 
Rubrica de reclame din această ediție a ziarului „Dacia” este similară cu cea din numărul trecut.
 
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.

Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“

Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.

Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța. 
 
Citește și:
Constanța acum 100 de ani Nemulțumiri la adresa serviciului poștal și vizita unui locotenent american

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari