Constanța acum 100 de ani Nemulțumiri la adresa serviciului poștal și vizita unui locotenent american
20 Sep, 2024 17:00
20 Sep, 2024 17:00
20 Sep, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1974
Marime text
- A murit Lenin
- Comerțul autohton, acaparat de străini
- Noi arestări în cazul furtului de la magazia Băncii Românești
- Emigranți evrei în Portul Constanța
- Arestat pentru injurii aduse regalității
25 ianuarie 1924 în paginile ziarului „Dacia”
Numărul 18 al ziarului „Dacia” a apărut la data de 25 ianuarie 1924 și a debutat cu anunțul morții primului premier al Uniunii Sovietice, Vladimir Ilici Lenin. „Lenin a murit”, este titrat în susul paginii, în colțul din dreapta. Știrea este redată sub forma clasicei parabole:
„De șeapte ori a decedat
Și nimeni, nu l-a îngropat
Deși ni se telegrafiază
Că Lenind mort e de-astădată,
Păstrăm rezerva știrei, toată,
De teamă că iar înviază.”
Comerțul autohton, acaparat de străini
Editorialul din acest număr este semnat de Const. Irimescu și poartă titlul „Naționalizmul în comerț”. „De la naționalizarea industriilor, a solului, a minelor, a băncilor, a tuturor afacerilor, am ajuns în mod logic la un deziderat nou, la naționalizarea comerciului”, spune Const. Irimescu. În următoarele rânduri, el mai scrie: „Naționalizat în comerț, ca și orice naționalizat exesiv, e purces din aceasta boala a invidiei neputinciosului, în potriva celui care după dorința, trece imediat la volițiune și în acelaș timp purcede la acțiune.” Autorul aduce în atenția cititorului că străinii care activează în comerț au acaparat acest sector la Constanța și au lăsat celor de-ai locului activități comerciale de importanță secundară. Const. Irimescu ajunge la ideea că prin ajutor reciproc, solidaritate și pricepere, străinii au luat fața comercianților români în acest sector. În opinia lui Irimescu, soluția unică „de îndreptare e ca să se dea stimulent naționalilor să se urce și să întreacă capacitatea celor invidiați”.
La rubrica „Prin dărac”, semnată cu pseudonimul Arac, autorul aduce în discuție strada Mangaliei și scoate în evidență faptul că trecătorul se scufundă în noroiul existent pe această arteră. Autorul menționează că sub stratul de noroi există un pavaj din piatră de granit de Turcoaia și că maximul la care te poți scufunda este de 20 – 30 centimetri.
La rubrica „Cronica zilei”, Ax. Poni descrie vizita sa la expoziția Kober – Roman, de pe strada Traian. „Vă asigur că intrănd în mica dar cocheta sală de pictură a domnilor Roman și Kober, poate pentru prima oară în viață, n’am rămas câtuși de puțin la îndoială”, este un pasaj din text.
Citește și: ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Noi arestări în cazul furtului de la magazia Băncii Românești
Iată ce s-a relatat la rubrica „Faptele zilei”:
- „În jurul furtului de la magazia Băncii Românești. Cercetările cu privire la furtul de stofe săvârșit la magazia Băncii Românești continuând, eri au mai fost arestați muncitorul Iosif Lepădatu zis Pantelimon și Niculae Ștefanescu zis căpitanul, cari au comis spargerea magaziei și sustragerea materialelor.
- Hoț de cai. Poliția a arestat pe Emirle Deipap, locuitor din Anadalchioi, care s-a dovedit a fi autorul unor furturi de cai în orașul nostru”.
În acest număr regăsim și portretul prefectului de atunci al județului Constanța, D.N. Negulescu, inclus la categoria „Figuri constănțene”.
Numărul 18 al ziarului continuă cu poezia „Bunica toarce la fereastră”, scrisă de Dinu Măgură. Redăm mai jos versurile:
„Bunica toarce la fereastră
Privind zăpada cum se cerne
Și fusul sfârâe, iar dorul
Încet pe suflet i s’așterne,
Îi vine'n minte pe încetul
Toată visarea ei de fată
Cu care își lega urâtul
In vremuri bune de-alta dată.
Și brațul lui, ce o cuprinde
Furiș—așa pe nesimțite,—
De vorbele desmerdătoare
Ce alteia n-au fost șoptite.
Își aminti de-o întâlnire
Dintr’un amurg de primăvară,
De-un cântec din țambal și orgă
Din piculină și vioară,
De nopțile cu lună plină
Și cântec de privighetoare,
De floarea ce-și prindea
În plete în zilele de sărbătoare,
Și cum privea duios pe geamuri
Cum cad steluțe de zăpadă,
Căzu cu capu’n mâna stânga
Și fusul, îl lăsă sâ-i cadă.”
Emigranți evrei în Portul Constanța
Colectivul ziarului anunță la rubrica „Din port” că în Portul Constanța vor sosi 800 de emigranți evrei din Polonia, care vor fi duși în Palestina cu transatlanticul „Canada”.
A murit Lenin
Știrea următoare anunță moartea lui Lenin, prezentată de la începutul numărului. „Moartea lui Lenin a survenit Luni și a fost anunțată de Kalinini la ședința congresului pan- rus a sovietelor. Lenin a sucombat în urma unei paralizii a centrului respiratoriu”, se arată în material.
Alte știri care cuprind sfera externă sunt: „Noul guvern englez”, „Călătoria suveranilor noștri în străinătate” – regele și regina au vizitat curțile regale din Londra și Roma și au avut întrevedere cu președintele republicii franceze – și „Aterizarea unui avion unguresc pe teritoriul român”.
Cititorii întâlnesc, din nou, anunțul „Dați pentru «Crucea Roșie»”.
Nemulțumiri față de serviciul poștal
În continuare, Ion Stan semnează editorialul „Chinezisme poștale”, în care ridică problema discrepanței între majorarea taxelor poștale și serviciile oferite de administrația poștelor. Ion Stan menționează că scrisorile ajung cu o zi întârziere la destinație.
În articolul „Dela Vama”, suntem puși la curent cu avansările în grad. Astfel, Neculae Radu, taxator cl. I, a fost avansat de la data de 1 ianuarie 2024 la gradul de șef ajutor în locul lui Beiciugan, mutat în aceeași calitate la Vama Galați. „De asemeni au fost avansați la gradul de taxatori cl. I d-nii Tudor Vasile și Drăgănescu de la taxatori cl; II. D-nii taxatori Cristescu și Petrescu au fost avansați la gradul de taxatori cl. II și tot de la aceiași dată, în urma ordinului ministerului de finanțe”, se precizează în material.
Citește și: Constanța acum 100 de aniZiarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit
La rubrica „Finanțe – Comerț – Economie”, o știre este redactată în felul următor:
„Camera arbitrală va judeca în ziua de 25 Ianuarie ora 3 după amiază, diferendul de bursă dintre Baicu Uzunof din Bazargic cu Papadopol tot din Bazargic.”
Întâlnim subrubrica „navluri maritime”, unde sunt menționate următoarele rute: Constanța – Cospoli; Constanța – Pireu; Constanța – Corfu; Constanța – Venezia – Triest și Constanța – Hamburg.
La subrubrica „Polițe protestate” regăsim sumele colectate în intervalul 7 – 21 ianuarie 1924, astfel:
- Polițe - Iacob Ionescu 3953 lei, Jean Economu 66807 lei, C. Cristescu 13500 lei, Theodor Toma 35000 lei, Sava Naum 5000 lei, Dr. D. Demiroj 100000 lei, T. H. T. Hagiopol 120000 lei, S. Bercovici 20000 lei, C. Cristescu 20.000 lei, Ștefan Toma 3000 lei, Costache Babac 6000 lei, Stelian Constantin 7000 lei, Ioan Filip Cadievo 10142 lei, N. Vancea Ceslău 20000 lei, Dumitrana Ion 5700 lei, G. Berea 13000 lei, S. Dălgeanu 2000 lei, Hașim Hali 5000 lei Iulian Bohr 30000 lei, C.I. Gavrila 7738 lei, Vasile Damian 2000 lei, I. O. Miulescu Fetești 33520 lei, Niculae Vlad Gârlici 10000 lei.
- Trate - F. Reichard 4436,25 lei, Anghelescu Neculau 4244 lei, Vasile Trandafir 33930 lei, D. Demetriu 4906,83 lei, Stelian Constantin 4295,90 lei, Ștefan Scrites 5000 lei, Petre Poenaru 6231,70 lei, Iacob Trandafir 3293 lei, Iacob Karaghiozoglu 3517 lei, Nico Caracacianis 414 lei, Alchivriadis Cataros 1635,20 lei, A. A. Gheorghiu 1330 lei, Pavel Cristea 13170-80 lei, Anton Papamihalopol 1851 lei, Cristu T. Calderimis 3345 lei, Kircor Mardiros 1285 lei, Velula Abdula 3228 lei, N. Gheracopol 5056 lei Gh. Baltan 3100 lei.
- Cecuri – Sotir Vasiliu 2870 lei
Arestat pentru injurii aduse regalității
La rubrica „Informațiuni”, ziarul informează că un comandant de vas american, anume locotenentul Anton Lawrence le-a vizitat redacția. Alte informații prezentate sunt:
- Comisiunea pentru combaterea epizotiei de morvă și-a început lucrările în județul nostru. Până acuma numărul vitelor ucise se urcă la peste trei sute.
- Consiliul comunal se va ține în cursul săptămânei viitoare.
- Brigada de siguranță, a arestat pentru diverse cercetări pe Apostol Sarievici, din localitate.
- Parchetul a arestat eri pe comerciantul Nestor Ștefanatos proprietarul drogheriei „Verra Violete”, care se pretinde că ar fi adus înjurii familiei regale grecești. Astăzi se va judeca de către tribunal confirmarea mandatului.
- În comuna Cartale din județul nostru s’a declarat epidemia de varicel.
- În decursul săptămânei viitoare, la Camera de comerț ,se va ține o ședință a adunarei generale în vederea alcătuirii unui nou buget.
- Un mare număr de cetățeni mahomedani ai orașului nostru, au cerut ministerului cultelor înlăturarea hatipului geamiei regale, „Regele Carol“. Ei motivează aceasta prin faptul că numitul a calcat legile mahomedane.
- În cursul acestei săptămâni se va exporta pentru , golful Persic, o cantitate de 140 vagoane de cherestea.
- După noile dispozițiuni ala serviciului maritim vasul „Împăratul Traian”, va sosi mâine dimineața cu pasageri și mărfuri de la Pyreu și Cospoli.
- Contratorpilorul american »Mc. Kormick“ care urma să plece ori în căutarea locului unde s'a scufundat „Colibri” și-a amânat plecarea din cauza timpului nefavorabil, pentru astăzi după amiază. Celelalte vase ale escadrei americane „Simpson” și „Scorpion“ vor rămâne deocamdată la port.
- Procesul d-lui George Berea cu privire la bănuitele nereguli la prefectură în timpul cât d-sa ocupa postul de prefect, s’a amânat eri din lipsă de procedură.
- Examenele particulare la liceul „Mircea cel Bătrân“ din localitate vor începe Vineri 25 ianuarie a. c. ora 2 p. m.
- Cameră mobilată sau nemobilată, aproape de centrul orașului, caută tânăr advocat. A se adresa la ziar.
- D. Al. Constantinescu fost inspector financiar, avocat își are biroul și locuința în B-dul Regina Maria No. 73 Constanța.
Citește și: Constanța acum 100 de aniRomânia după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
Iată programul spectacolelor:
- La Elita Cinema, de azi și în zilele următoare rulează celebrul film NECUNOSCUTUL dramă familiară în 6 acte. La fine o comedie în 2 acte Regele Talibatac.
- La Teatru Cinema «REGAL» cu începere de astăzi va rula marele film „DESCHIDEȚI OCHII”. Copii de ambele sexe sub 16 ani nu sunt admiși.
- La teatrul cinema «Arena Grand" cu începere de astăzi și în zilele următoare rulează celebrul film „EROUL ZILEI” dramă în 7 acte. Între pauze trupa de reviste sub conducerea d-lui C. Fotache vor juca o comedie din franțuzește.
Mai jos, regăsim Ordonanța nr. 232 din data de 21 ianuarie 1924. Redăm textul integral:
„Noi Președintele Tribunalului Constanța Secția II-a. Având în vedere cererea făcută de Domnul Kevorch Bogadjian, industriaș, domiciliat în constanța strada Lascar Catargiul No. 4, cu petiția înreg.la No. 874 de astăzi cu privire la perderea cecului cu No. 11507 D. emis de Credit Lyonnais din Paris, in valoare de lei 320388, plizibil la Banca Națională a României Sucursala Constanța, la vedere in ordinul petiționarului, și cere ca în conformitate cu dispozițiunile art. 354 și urm. cod. com., să se dispună publicarea și afișarea perderei lui. Având în vedere că reclamantul cu borderoul emis de societatea anonimă Creditul Lyonnais din Paris, cu data de 10 ianuarie 1924, justifică proprietatea cecului perdut. Că astfel fiind și potrivit dispozițiunilor art. 354 și urm. cod. com, cererea de față fiind întemeiată urmează a fi admisă. Pentru aceste motive, DISPUNE: Admite cererea făcută cu petiția Inreg. la No. 874/924, de către d-l Kevorch Bogadjian din orașul Constanța și in consecință: Invităm pe oricine deține cecul No. 11507 D, emis de Creditul Lyonnais din Paris, in sume de lei 320388 în ordinul d-lui Kevorch Bogadjian din Constanța, si plătibil la vedere de către Banca Națională a României, Sucursala Constanța, cu data emisiunei de 10 ianuarie 1924, să-l înfățișeze la Grefa Tribunalului Constanța, Secția a II-a in termen de 60 zile de la data afișerei acestei ordonanțe așa cum se specifică mai jos cu înștiințare că în lipsă de înfățișare, cecul se va declara nul și fără tărie față cu posesorul. Prezenta ordonanță se va afla pe sala acestui Tribunal, Bursa de Comerț locală, și la Primăria orașului Constanța și deosebit se va publica și prin o gazetă locală, ziarul "Universul" din București și Monitorul Oficial.
Dată în Camera de Consiliu astăzi 21 ianuarie 1924. (ss) C. RUSESCU Dos. No. 95/1924.
Grefier (ss)*Em. Cazacu. Grefa Tribunalului Constanța. Prezenta copie fiind conform cu originalul se certifică de noi. Grefier, Em. Cazacu.
Citește și: Constanța acum 100 de aniVirgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol
Rubrica destinată reclamelor din acest număr este similară cu cea din numărul precedent.
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
Citește și:
Constanța acum 100 de ani Cerșetorii și autoritățile care nu iau măsuri
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii