Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
10:29 19 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanța acum 100 de ani Ce se întâmpla la malul mării pe final de ianuarie? Un grup de minori a comis mai multe furturi și muncitorii din Port au cerut mărire de salariu

ro

27 Sep, 2024 17:00 1881 Marime text
Capturi din numărul 21 al ziarului „Dacia”. Foto: Arcanum
  • Mai multe magazine jefuite de patru minori
  • Căruță răsturnată la bariera orașului
  • Un om al străzii a decedat din cauza gerului
  • Luptă între bandiți și jandarmi
  • Copil înecat în lacul Sarighiol
  • Salariile lucrătorilor din Port au stârnit nemulțumiri
  • Un tânăr din București s-a sinucis din cauza notelor
 
Numărul 21 din 29 ianuarie 1924 al ziarului „Dacia” reliefează la început subiectul renunțării noastre la împrumutul în Franța.
 
„Cică noi am renunțat
La `mprumutul proectat...
Mulți spun însă că Esop,
Cum că n`am ajuns la scop.
Strugurii acrii `s de tot
Când n`ajung l`al vulpii bot…”
 
Citește și: ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol? 
 
Editorialul acestui număr este scris de Constantin Irimescu, fondatorul „Dacia” și președintele Uniunii ziariștilor dobrogeni. El scoate în evidență comentariile pe care le-au avut colegii săi de breaslă, Traian Ulpia Berberianu, de la „Liberalul Constanței” și Constantin N. Sarry, de la ziarul „Dobrogea Jună”, în urma publicării unui material comemeroativ pentru Ion Berberianu, întemeietorul Uniunii. Triaian Ulpia Berberianu a punctat faptul că ziariștii adoptă o atitudine indiferentă față de Uniune, în timp ce Constantin N. Sarry a opiniat că „ziaristul de carieră” nu poate pretinde că are și o altă profesie și că Uniunea ziariștilor dobrogeni este „un făt născut mort”. La prima observație a lui Sarry, Irimescu a spus că „un ziarist poate fi în acelaș timp și scriitor la o gazeta și specialist în altă categorie de activitate sociala, daca are capacitatea și puterea de munca necesara ; ba mai mult încă, el trebue sa fie un om cult sau specializat într’o direcție sau alta, căci numai atunci va putea trata chestiunile care interesează cu pricepere și în mod complect.” Despre faptul că Uniunea ziariștilor dobrogeni ar fi „un făt născut mort”, Irimescu a ținut să scoată în evidență utilitatea pe care acest organism a avut-o în repetate rânduri.
 
La „Cronica zilei”, Ax. Poni semnează materialul „Necunoscutul”, în care relatează despre o întâmplare povestită de răposatul general Arion. Cel din urmă istorisea întâlnirea pe care a avut-o cu un „domn modest după aparență”, dar care a reușit prin calmul său și liniștea sufletească să-l intimideze, un lucru pe care rar l-a experimentat.
 
La „Faptele zilei” este prezentată o singură știre.
„Neînțelegeri familiare. Am anunțat eri ca d. Chirea V. Chirea camionagiu a fost arestat de parchet pentru violențe. In realitate în urma unei reclamații a soției sale, d. judecător de instrucție i’a îndepărtat pentru o clipă, timpul necesar ca soția să poată pleca, fără a-l aresta”, se arată în text.
 


Un om al străzii a decedat din cauza gerului
 
Numărul este continuat de un calup de știri locale, anume:
  • Trei spargeri comise într-o noapte - Prinderea spărgătorilor - În noaptea de Sâmbătă spre Duminică, hoții au spart magazinul dlui Petre N. Popa din str. Ștefan cel Mare 54, de unde au furat 30 sticle de lichior, 80 cutii conserve, 2 ceasornice, 2 perechi de ghete, precum și alte mărfuri în valoare totală de 60.000 lei. In aceiași noapte, au fost sparte magazinele d-lui Gh. Lepas din str. Tudor Vladimirescu 28 de unde s’au furat mărfuri în valoare de 5.000 lei și depozitul de petrol al d-lui Margulies - Lebel de unde de asemenea s’a furat o cantitate de marfă. Poliția făcând cercetări, a reușit să aresteze eri noapte pe un grup de patru minori, cari constituiți in bandă, comiseseră câte și trei spargeri, precum și alte furturi prin oraș. Spărgătorii sunt în vârstă de 13-16 ani.
  • Furt în tren - În trenul ce venea Sâmbătă după amiază din București spre Constanța, s-a furat dlui Osias Margulies din Babadag, portofelul cu 3000 lei și actele. Păgubașul bănuește pe un soldat, ce se afla în vagon, alături de dânsul.
  • Accident de muncă - Lucrătorul Florea Niculae, din serviciul L. P. M., conducând un vagonet cu pietriș pe linia îngustă de la bazinul de petrol din port, din nebăgare de seamă, piciorul i-a alunecat sub roatele vagonetului, care i l-a strivit. Victimei i s-au dat îngrijiri la infirmeria portului.
  • Nenorocirea dela bariera orașului - Cârnățaru Niculae Opreanu trecând cu căruța aseară pe la bariera orașului, s’a răsturnat într’o groapă alegându se cu fractura piciorului stâng și a mânei drepte. Victima a fost internată la spitalul comunal.
  • Victimile gerului – Într-o casă în construcție din str. Griviței No. 60, aparținând d-lui Leoncenidis, a fost găsit eri cadavrul înghețat al cerșetorului Alexandru Berbec. Parchetul a încuviințat înhumarea
  • Un alt atac al bandiților - Lupta cu jandarmii - Alaltaeri noaptea, la punctul numit „Caracuz”, o bandă numeroasă a încercat să jefuiască pe femeia Nastasia Leinof din comuna Acadânlar, ce se afla pe șosea în căruță. Observați însă de o patrulă de jandarmi din Rimicu Nou, o luptă s-a încins între ambele tabere timp de o jumătate de oră, după care bandiții s-au retras, dispărând pe șoseaua care duce spre frontieră. În drum bandiții dând peste locuitorul Nenciu Tenei din comuna Dranova l-au jefuit de suma de 6000 lei și diferite cumpărături, trecând apoi in Bulgaria.
  • Înecat în lac - O nouă nenorocire s-a întâmplat eri pe lacul Sarighiol. Copilul Ene Nicolau jucându-se cu alți copii pe ghiață, aceasta s-a spart iar numitul a căzut în lac înecându-se. Jandarmeria a deschis o anchetă.
  • Un nou transport de hârtie monedă - Eri a sosit cu vaporul francez „Louis Fraissinet” un nou transport de hârtie monedă de a «Bancei Naționale» care va fi încărcată într-un vagon care cu o escortă va fi trimis la București.
  • Consfătuirea morarilor - În localul Sindicatului Agricol din piața Independenței, a avut loc eri dimineață o consfătuire a morarilor din oraș și județ, discutându-se chestiunea procurării de ulei și benzină necesare morilor. S-a hotărât un demers colectiv la ministerul de industrie și comerț.   
  • Agapa contabililor - În seara de Sâmbătă 27 Ianuarie, a avut loc în sala restaurantului hotelului francez „Regnier", o agapă colegială a corpului contabililor din orașul nostru. Președintele corpului, d. Ilie Mecu, a ținut o frumoasă conferință, arătând scopul asociației.
 
Printre acestea își face loc și materialul specific rubricii „Prin dărac”, semnat de Arac. Textul denotă o notă de ironie pe care autorul o îndreaptă spre conducătorii orașului, după ieftinirea la doi lei a prețului la cafea.
 
Citește și: Constanța acum 100 de aniZiarul constănțean „Dacia“ - început, influențe și sfârșit 

În continuare, sunt cuprinse următoarele telegrame externe: „Capitalurile germane din Olanda”, „Pretenții turcești” și „Criza francului francez”.
 
Regăsim și reclama la cabinetul medicului B. Tatarski.
 
În acest număr ne reîntâlnim cu Dinu Măgură, la rubrica „Literare”. Acesta semnează poezia „Când frunzele de toamnă”. Iată versurile:
 
„Când frunzele de toamnă cad jos nepăsătoare,
Și când le mână vântul pe drumul neumblat,
Visez romanțe triste — din harfe și vioare
Mai triste ca poetul cu visul sfărâmat;
 
Visez romanțe triste cântate-așa a lene
De feți frumoși ce-aleargă ca să culeagă flori,
Pe care să le lase la zâne consânzene
Si-apoi să plece 'n lume cu ochi nepăsători,
 
Si azi când în odae stau povestind cu focul
Si când de sus se cerne, eu nu știu ce ași vrea,
Nu știu de ce îmi pare că mi-a murit norocul
Cum mor încet pe geamuri frumoșii fulgi de nea,
 
Și când de sus se cerne zăpada argintie
In fulgi frumoși ce cad acoperind cărarea,
Nu știu de ce mă prinde un dor de pribegie
Și aud privighetori și doinii tremurarea.”
 
Salariile lucrătorilor din Port au stârnit nemulțumiri
 
Articolul „Agitația muncitorilor de port” expune, mai întâi, faptul că muncitorii sindicatelor portului au ținut în dimineața zilei de 28 ianuarie o întrunire în sala cinematografului „Elita”, în contextul nemulțumirii față de salariile mici adoptate prin contractul colectiv de muncă încheiat la 4 mai 1923. La propunerea lui D. Negrescu, de la „Sindicatul muncitorilor manuali”, a fost redactat un memoriu, semnat de 560 de muncitori. Ei s-au declarat nemulțumiți față de traiul scump, de lipsa de activitate a portului și iarna grea. Totodată, ei au cerut o sporire a salariului cu 100.000 de lei, pentru a nu fi nevoiți să caute o slujbă în altă parte. Delegația din Port care a plecat la București spre a înmâna memoriul ministrului muncii era compusă din: Magiașu, D. Marinescu, D. Negrescu și Costică Pompieru. Ei au cerut și o anchetă la fața locului pentru a-și justifica cererile.
 
Citește și: Constanța acum 100 de aniRomânia după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării 
 

La rubrica „Mișcarea portului”, aflăm că vasele intrate au fost englezul „Bulgarian”, olandezul „Maria”, francezul „Maria Fraissinet” și vasul „Chilia” din Sulina. Vasele ieșite au fost englezul „Mulie”, englezul „Vedamore” și englezul „Brescia”.
 
Un tânăr din București s-a sinucis din cauza notelor
 
Iată evenimentele prezentate la rubrica „Informațiuni”:
  • Au sosit în oraș un număr de peste o sută de persoane, cetățeni mahomedani din Cadrilater, ce vor emigra in Turcia prin portul nostru. A sosit de asemenea un grup de mahomedani din Serbia, cari de asemenea emigrează în Turcia.
  • In ziua de 28 Februare, va avea loc în sala regimentului 31 infanterie, un bal dat de către muzica regimentului, pentru strângerea fondurilor necesare, cumpărărilor de instrumente noi.
  • Cu vaporul italian „Celio“ a sosit un nou transport de 800 lăzi cu chibrituri și, 150 lăzi hârtie foiță de țigară, aparținând regiei.
  • Eri dimineață, s’a distribuit in hala „Unirei", funcționarilor din oraș, carne de porc provenită din porcii contingentați.
  • Poliția a arestat pe femeia Ioana Stoenescu pentru furt.
  • Mâine va pleca vaporul „Împăratul Traian“ în cursă regulată pentru Cospoli și Pyreu.
  • Vineri 1 Februarie va sosi vaporul «Durostor» dela Pyreu și Cospoli.
  • In portul nostru a sosit vaporul italian „Redtruth" care va încărca 140 vagoane scânduri pentru golful Persic.
  • In ziua de Vineri va pleca în cursă regulată vaporul „România" pentru Iaffa și Alexandria.
  • La București s’a sinucis tânărul Vasile Popovici, fiul d-lui inginer Popovici. Cauza actului disperat este faptul că numitul obținuse note rele la liceul unde urma.
  • In ziua de 6 Februarie a.c. membrii uniunei ofițerilor de rezervă se vor întruni în localul cercului militar din orașul nostru, pentru alegerea definitivă a comitetului județean.
  • In zilele de 5 și 7 Februarie, va avea loc la București, congresul ofițerilor de rezervă, constituiți în uniune.
  • Camera arbitrală de pe lângă camera de comerț din localitate, va ține ședința Joia viitoare pentru a judeca diverse diferende comerciale.
  • D. primar Virgil Andronescu va pleca în cursul sâptămânei viitoare la București, în vederea ratificării bugetului pe exercițiul 1924.
  • Vaporul „România“ va pleca la 1 Februarie cu destinația Cospoli, Iaffa și Alexandria. Cu acest vas vor pleca și emigranți evrei pentru Palestina.
  • Administrația spitalului comunal în numele bolnavilor, aduce vii mulțumiri d-lui Panait Mihalachi comerciant din strada Șefan cel Mare, care a avut bunăvoința a se gândi la ei îndulcindu-le traiul printr-o ofrandă de 300 gr. vin și câte 250 gr. de friptură de bolnav. Ar fi de dorit ca să se găsească mai multe inimi caritabile ca domnia sa.
  • Aflăm cu plăcere că aseară a avut loc in comuna Oburcea, intr’un cerc restrâns logodna drăgălașei d-re Salvina Popa ca d. Sava Țiței. Transmitem tinerilor logodiți toate fericirile.
  • Casierul Dumitru Ivănescu din serviciul Bancei Românești din Capitală, a dispărut cu 500 mii lei. Fiind arestat, hoțul a mărturisit că pierduse banii la bursă.
  • Eri s’a semnat tratatul de sprijin reciproc între Franța și Cehoslovacia.
  • Duminică a avut loc la Coburg, Germania, căsătoria religioasă a principesei Nadejda, fiica extorului Ferdinand cu principele Enlal de Gutemberg.
  • La Teatrul Cinema «REGAL» cu începere de astăzi va rula marele film „GRAZIELA“. Intre pauze va debuta Niculescu Buzău și M D’Ayol vor juca „Fără supărare»
  • La teatrul cinema «Arena Grand“ cu începere de astăzi și în zilele următoare rulează celebrul film „ȘACALII” dramă în 5 acte de H. Day. Intre pauze trupa de reviste sub conducerea d-lui C. FOTACHE vor juca o comedie din franțuzește.
  • La Elita Cinema, de azi și în zilele următoare rulează celebrul film „CRIMA LORDULUI” drama tragică în 6 acte. La fine o comedie în 2 acte Regele Talibatac.
 
Așa cum ne-am obișnuit, rubrica reclamelor este similară cu cea întâlnită în ultimul număr.

Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.

Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“

Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.

Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul  1924, obiectiv pentru  care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.    
 
Citește și:
Constanța acum 100 de ani Bugetul orașului, discutat de consilieri în ședință secretă


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii