Constanța acum 100 de ani Un cadavru „ambulant“ în vagon, o „moarte misterioasă“ și... bugetul Primăriei. Zi teribilă în orașul de la mălul mării din 1924
21 Aug, 2024 17:00
21 Aug, 2024 17:00
21 Aug, 2024 17:00
ZIUA de Constanta
1358
Marime text
- Camera de Comerț Constanța a fost numită cameră reprezentativă a României.
- Ancheta arestării fruntașului comunist Nicolae Rusu a dus la interogarea membrilor sindicatului muncitorilor din port.
- A avut loc a cincea șezătoare litererară și artistică.
- „Nenorocirea din port“ anunță internarea unei fete cu arsuri grave.
- „Un cadavru ambulant“ – cadru înghețat găsit în vagon.
- „O moarte misterioasă“ – sinuciderea unei femei.
- A sosit „hârtie monedă de a Bancei Nationale, fabricată în Franța“.
- „Sumelor colectate pentru construcția liceului“
- Inventarul farmaciile de serviciu.
Sâmbătă, 5 ianuarie 1924, vede lumina tiparului numărul cinci al ziarului „Dacia“, ilustrând încă o zi de la începutului anului 1924 din Dobrogea. În fruntea primei pagini a ziarului se află din nou o parabolă, criticând primăria în contextul măririi prețurilor produselor:
„Cărnurile s’au scumpit.
Nu mai e chip de trăit
Deși’s mulți la primărie
Tocmai buni de căsăpie...“
Primul titlu „Să recunoaștem meritele“ aparține editorialului semnat de fondatorul publicației, Constantin Irimescu. De această dată critica lasă loc aprecierii, anumea aprecierea lui George I. Georgescu, un „veteran“ al Camerei de Comerț din Constanța - care comporta pe atunci județele Constanța și Caliacra, pe atunci, teritoriu românesc -, președinte al acesteia între 1920 și 1925. Irimescu laudă energia și ambiția lui Georgescu prin prisma succesului managerial, câștigând titlul, acordat de Camera Internațională de Comerț de la Paris, de cameră reprezentativă a României.
Interogarea membrilor sindicatului muncitorilor din port
În continuarea știrilor prezentate în edițiile trecute despre arestarea fruntașului comunist Nicolae Rusu, aflăm că ancheta a dus la interogarea membrilor sindicatului muncitorilor din port, care, după spusele lui Nicolae Rusu, se aflau responsabili de încercarea trimiterii unui pachet cu dinamită către alți municitori din Bazargic, incriminându-i pe I. Șerbănescu, Stoica Niculae și Negrescu. S-a constatat că Negresu este nevinovat. „Siguranța a mai descoperit cu ocazia descinderilor la domiciliile celor arestați, scrisori compromițătoare. Pentru complectarea cercetărilor, comuniștii vor fi trimiși Siguranței generale la București“, concluzionează semnatarul articolului.
Citește și: Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
Un alt articol îi este dedicat lui Aristide Iacob, care a dăruit, în preajma sărbătorilor de Crăciun, suma de 20000 lei, pentru societatea „Asistenta Publică“.
Deja celebru, Ax. Poni, pseudonimul autorului rubricii „Cronica zilei“, prezintă, într-o manieră comică, sub titlul „Domnule sacagiu“, povestea dintre un sacagiu, persoană care transporta, în trecut, apă (potabilă) cu sacaua, pentru a o vinde, și un anume Mitică Sfârcu.
„Serbări familiare și mutualități școlare“
Ion Christea, farmacist, propune spre lecturare articolul „Serbări familiare și mutualități școlare“. Încă o dată constatăm specificul perioadei în ceea ce privește serbările școlare, dar și șezătorile. Autorul aduce, bunăoară, Franța pentru a întări argumentul pentru necesitatea serbărilor.
În aceeași notă aflăm dintr-o știre că în seara zilei de 5 ianuarie 1924 a avut loc a cincea șezătoare litererară și artistică, eveniment caritabil pentru elevili cu situație financiară precară. „Preotul C. Popescu, profesor la liceu, va vorbi despre contribuțiunea creștinismului la ridicarea societății, d. Dmitriu Codru va recita versuri de Vlăhuța și Eminescu. Se vor produce deasemenea în voce d-na Ecat. Dragulescu, d. B. Podanovschi la pian și d. Edn. Pineri la vioară“, se arată în știre.
Rubrica „Finanțe-Comerț-Economie“ informează asupra mai multor chestiuni:
- „Instalarea noului comitet al Bursei“ transmite că în seara zilei de 5 ianuarie 1924 a avut loc instalarea noului comitet al Bursei locale. În aceeași seara se va organiza, cu această ocazie, o „agapă colegială“.
- „Portul franc la Constanța“ anunță că „se vor înființa în portul nostru mari antrepozite“, adică clădiri amenajate pentru depozitarea stocurilor de mărfuri sau de materiale.
- „În jurul alegerilor Camerei de Comerț Silistra“ prezintă problemele de la această autoritate, în special de la alegerile pentru Cameră. Este menționat Ioan N. Roman, jurist, publicist, poet și scriitor, primar al Constanței între noiembrie 1910 și decembrie 1910, care susține cauza la ministrul de resort.
- „Demisia d-lui Hagi-Tudorache“. Renumit comerciant român, Hagi Tudorache, în ședința de pe 4 ianuarie a Camerei de comerț, nemulțumit de modul cum a fost alcătuit bugetul, a demisionat.
- „Camera de comerț va întocmi un nou buget“. În urma înființării unei Camere de Comerț, de sine stătătoare, în Silistra, Ministerul de Industrie și Comerț a dispus anularea bugetul întocmit anterior de Camera din Constanța a pentru elimina sumele prevăzute pentru Silistra.
„Mișcarea portului“. Sunt enumerate vasele intrate în portul Constanța: „Balaton“, „Vodamore“, „JeaquesFraissinet“ și cele ieșite din port: „Albatros“, „România“.
Citește și: Atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
Farmacia de serviciu a fost farmacia „Ovidu“ de pe strada Carol, nr. 78, astăzi bulevardul Tomis.
Accidente, crime și sinucideri
Prima pagină a ziarului este completată cu diverse știri de interes local, național sau internațional. „Nenorocirea din port“ anunță internarea unei fete, fiica lui Teodor Bărbulescu din serviciul S.P.M., cu arsuri grave, în urma unui accident din port.
Într-un alt articol este anunțată prinderea unor hoți, anume: Francisc Birto, Aurel Stanescu și Poloneza, „periculoși hoți de trenuri, ce au la activul lor nenumărate furturi, comise asupra călătorilor“. Știrea intitulată „Un cadavru ambulant“ anunță că Gara Caomer (Negru Vodă azi) a sesizat autoritățile cu privire la găsirea unui cadavru înghețat al unei femei într-un vagon.
„O moarte misterioasă. Parchetul a ordonat anchetă“ anunță un caz șocant. Domnul Bartoș, mecanic din serviciul primăriei locale, domiciliat în strada Tomis nr. 22, astăzi strada Callatis, a găsit-o pe „soția sa moartă, trântită pe un pat, iar alături de dânsa, un pahar zăcea sfărâmat în țăndări“. În urma anchetei și a autopsiei s-a concluzionat că a fost vorba de o sinucidere.
Un alt articol informează despre sosirea bancnotelor românești din Franța, mai exact „hârtie monedă de a Bancei Nationale, fabricată în Franța“.
Situația din Grecia este în continuare prezentată în articolul intitulat „Declarațiile d-lui Plastiras. Republica va salva patria. Venizelos arbitrul situației“.
Citește și: Proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
O altă rubrică denumită „Informațiuni“ prezintă succint ultimele evenimente din oraș, de inters pentru constănțeni:
- Promovarea în funție a lui Constantin Viorescu. Supleantul Constin Viorescu, de la tribunalul local, a fost înaintat la gradul de judecător;
- Bugetul Primăriei. Din pricina sărbătorilor, bugetul primăriei va fi trimis la București mai târziu;
- Adunarea studenților. Profesorul Grigore Roșu „roagă pe toți d-nii studenți constănțeni, să participe la o adunare ce va avea loc în ziua de 9 ianuarie, ora 10 luni, dimineață, în localul liceului «Mircea cel Bătrân»“;
- Gratificații. La primărie, cu ocazia sărbătorilor Crăciunului s-au dat gratificații funcționarilor;
- Electrificarea orașului. Primăria a trimis atașatului comercial al Belgiei, planurile pentru electrificarea orașului Constanța;
- Arestări. „Siguranța“, echivalentul serviciului secret de informații, a arestat pentru cercetări de furturi, pe sătenii Cftriac Buzea, Pârâu Niculae, Alexandru Ionescu și Niculae Cazilu;
- Vacanța judiciară. Tribunalul a intrat în vacanță de pe 5 ianuarie 1924;
- Permise de vânătoare. Ministerul de Domenii a decis ca permisele de vânătoare să fie prelungite până la 20 ianuarie, când vor fi preschimbate;
- Vize. Ministerul de Interne a decis ca străinilor sosiți în țară pe baza unei vize, să nu li se permită șederea în țară peste termenul fixat de viză;
Citește și: Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
Ultima rubrică este dedicată „sumelor colectate pentru construcția liceului“, fiind menționați cei care au contribuit după cum urmează: Victor Stncescu, Marcarlan Garbis, Zomer Solomon, Țintă Ștefan, Abramovici Eduard, Economu M. Dtru, Ana Stănescu, Vaisman Avram, Gărdulescu Ion, Câmpeanu Trăian, Mitru Dumitru, Manicatide Teodor, L. Fr. Andrei, Dimonie Petre, Frânghie Traian, Toescu Horia, Toescu Grișanu, Pappoport Sandu, Aappoport Emil, Tâiaoni Gheorghe, Frânghie Alex, Constantinescu Daniel, Ayanian Eduard, Itigan Constantin, Binder Vasile, Sâftoin Cornelu, Constantinescu Petiu, Ilie Harjton, Cahan Jan, Rabînovici Marcel, Ianen Henri, Bercovici Isac, Stanescu Ionel, Cârstocea Gh., Ștefanescu Ion , Papleacu Dtru, Danciu Virgil, Cârstocea Valeriu, Tom. Sarchis,Turu Gabriel, S. S. Nicolae, Cardos P. Gh., His Mihai, Cârâmbâa Garabet, Mizrachi Haim, Stăvruca Gr. Gh., Comel Carol, Navon Alfred.
Programul spectacolelor este similar celui prezentat în edițiile trecute, adăugandu-se la teatrul cinema „Arena Grand“ celebrul film „Mântuirea“/Salomeea sau „Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul“ în șase mari acte în rolurile principale jucând: Diana Karenne, Giovani Grasoși, Peppa Bonnafe, iar tabloul reclamelor rămâne cel descris din numărul precedent al ziarului.
Haideți să reconstituim împreună povestea Constanței de acum 100 de ani!
Dacă aveți poze, scrisori, documente etc. din Constanța anului 1924, le așteptăm pe adresa redacției tomis@ziuact.ro.
Despre proiectul „Constanța acum 100 de ani“
Dintr-o curiozitate firească, nu de puține ori ne întrebăm cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol. Publicațiile locale ale vremii, ziare, gazete și reviste, stau mărturie să povestească, arc peste timp, despre întâmplările cotidiene de la malul mării. Inspirându-ne dictonul latin „verba volant, scripta manent“ considerăm necesar a reda din izvoarele scrise ale istoriei „cotidiene“ ale locuitorilor de la pontul Euxin.
Aceste surse bibliografice oferă mijlocul pentru a reconstitui imaginea Constanței din anul 1924, obiectiv pentru care cotidianul ZIUA de Constanța demarează proiectul „Constanța acum 100 de ani“. Proiectul propune celor interesați „răsfoirea“ cotidianului „Dacia“ și redarea principalelor evenimente cotidiene ale anului 1924 în edițiile viitoare ale ziarului ZIUA de Constanța.
Despre Guvern, politică și administrație în România anului 1924 puteți citi AICI.
Despre atmosfera, politicienii și administrația orașului Constanța din anul 192 puteți citi AICI.
Povestea integrală a ziarului „Dacia“ poate fi citită AICI.
Citește și:
ZIUA de Constanța lansează proiectul „Constanța acum 100 de ani“.Cum își petrecea ziua un constănțean în urmă cu un secol?
Constanța acum 100 de ani: Ziarul constănțean „Dacia“-început, influențe și sfârșit
Constanța acum 100 de ani: România, după Marele Război - începutul modernizării și al industrializării țării
Constanța acum 100 de ani: Virgil Andronescu și Vergil Chițac, doi primari liberali la distanță de un secol
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii