Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:20 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dobrogea Academică

ro

17 Dec, 2019 14:34 4697 Marime text
An: 2019
Editura: Ex Ponto

Dacă vrei să stabilești o întîietate intre multele atribute ale acestei lucrări nu îți va fi ușor deoarece te surprinde ideea, te entuziasmează tema, te incită curiozitatea descoperirii numelor și operelor și te impresionează măreția personajelor. Valoros compendiu de academicieni și destine, de oameni care au trăit, într-un fel sau altul, Dobrogea, ca pământ natal, sau ca patrie de adopție, ca tărâm de studiu și de muncă, loc de exil, dar și de nemurire!

Apărut ca un proiect ce părea, poate, prea îndrăzneț, Proiectul #DobrogeaAcademică, inițiat de ZIUA de Constanța, se dorește a fi ”moment-reper al conectării comunității dobrogene la cel mai înalt for al intelectualității românești”, Academia Română.

Lucrarea aflată în fața noastră reușește să ne convingă de dimensiunea stăruinței și efortului făcut de echipa redacțională și de priceperea și tenacitatea cu care Simona Anghel, coordonatoarea echipei, redescoperă și evidențiază valori de înaltă devenire cultural-științifică, modele de viață academică, în galeria cărora personalitățile domnilor Petre Frangopol și Traian Gomoiu se înscriu ca eminențe ce domină peisajul constănțean. Admirabil demersul comunității tomitane și, evident, hotărârea Consiliului Local Constanța de a conferi celor doi academicieni titlul de ”cetățean de onoare al Constanței”! O răsplată binevenită adusă vieții lor științifice, dar mai ales o pildă pentru oamenii cetății, pentru tinerii de azi, că recunoașterea valorii răzbate și prin cele mai opace ziduri de indiferență și necunoaștere.

La ceasul centenarului de întregire națională, Dobrogea este prezentă și prin această lucrare care o înscrie în circuitul românesc de valori, în elita academică și o conturează ca pământ roditor în care oameni dedicați, asemenea celor din proiectul inițiat și susținut de cotidianul ZIUA de Constanța, duc mai departe creația și inteligența umană.


prof.dr. Vasile Nicoară


Volumul are 268 de pagini și poate fi descărcat de mai jos. Dimensiune fișier: 13,2 MB


  Citește în format integral

459


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari