#Dobrogea145 Dr. Gabriel Mircea Talmațchi, responsabilul sitului Tropaeum Traiani, mesaj de Ziua Dobrogei
20 Nov, 2023 17:00
20 Nov, 2023 17:00
20 Nov, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1718
Marime text
Cu ocazia aniversării a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, dr. Gabriel Mircea Talmațchi, responsabilul sitului Tropaeum Traiani, cercetător știintific I, expert arheolog, expert numismat, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:
Pentru mine ziua de 14 noiembrie este la fel de importantă ca cea de 1 decembrie. Sigur, sunt subiectiv, fiind născut și crescut în Constanța, în Dobrogea, printre dobrogenii mei, care aparțin multor etnii. Am învățat de mic să participăm la sărbători întotdeauna COMUNE, chiar dacă unele aveau un aspect religios aparte, firesc pentru toți și fiecare în parte. Dobrogea nu a fost niciodată doar a celor de etnie românească, ea a aparținut tuturor celor născuți aici fie că erau români, bulgari, polonezi, turci, tătari, italieni, evrei, germani etc. Traiul în COMUN, trecerea peste dificultăți în COMUN, bucuria împărtășită în COMUN, toate, când a fost cazul, au unit oamenii și au netezit orice inerent diferend.
Astăzi, când planeta este mai tulbure ca oricând, dacă ne gândim la aproximativa pace ce s-a instaurat acum aproape 100 de ani, este momentul ca oamenii să redescopere pe cel din apropiere cu mai multă compasiune și empatie. Dobrogea, deși a fost considerată mereu o margine de Imperii (și așa a fost), a înmagazinat mai mult Orient decât Occident, și astfel oamenii sunt mai exuberanți, se exteriorizează, comunică, sunt mai dificil de aliniat după precepte impuse direct. Chiar dacă unele sunt necesități ale prezentului, altfel binevenite.
Au trecut 145 de ani de la momentul proclamației Domnitorului Carol I către populația Dobrogei. O proclamație destinată tuturor celor care trăiau în spațiul dobrogean, „locuitori de orice naționalitate și religiune”. Religia trebuie să fie întotdeauna o punte de comunicare și coabitare, nu o prăpastie de netrecut. Cărțile de căpătâi ale religiilor prezente în jurul nostru în Dobrogea sunt de fapt, în esență, și culegeri de fapte și învățături, transmise din generație în generație. Așa și Dobrogea noastră trebuie să o privim ca pe o carte, să nu îi rupem foile din neglijență, să nu o lăsăm să fie afectată de intemperiile mondiale prin indolență și dezinteres. Trebuie să o lăsăm pe mai departe celor mai tineri, ca o predare de ștafetă, la fel de vie și colorată.
La mulţi ani, dobrogeni! La mulţi ani, Dobrogea!"
Sursa foto: ZIUA de Constanța
Citește și:
Dobrogea 145, expoziție despre cetățile antice și Palatul Reginei Maria din Mamaia, în Parlament. Semnal pentru autorități despre nevoia de protejare a patrimoniului
#sărbătoreșteDobrogea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii