Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:48 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea145 ZIUA de Constanța, mesaj de Ziua Dobrogei de la Palatul Parlamentului

ro

15 Nov, 2023 13:44 1459 Marime text
 
ZIUA de Constanța, Info Sud-Est și Heritage Constanta organizează Expoziția „Dobrogea 145”, în perioada 14-22 noiembrie 2023, la Palatul Parlamentului, pentru a marca 145 de ani de la intrarea Dobrogei între granițele românești. 
 
În cadrul vernisajului, care a avut loc marți, 14 noiembrie, la Palatul Parlamentului, cu ocazia aniversării a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la patria mamă, Claudia Tanislav, managerul ziarului ZIUA de Constanța, a transmis următorul mesaj de Ziua Dobrogei:
 

Bună ziua!
Iubiți Dobrogea? Desigur că iubiți Dobrogea! Este mesajul principal care conduce acest vernisaj și această întâlnire. Un prilej de a fi împreună.

Mă numesc Claudia Tanislav și reprezint ziarul ZIUA de Constanța.

Împreună cu ziarul Info Sud-Est, reprezentat de către Andreea Pavel, Andrei Cristian Leonte și profesorul Florin Anghel, am organizat acest eveniment.

Împreună cu invitatul nostru special, doamna Jenni Mihailova, directorul Muzeului Castelul Balcik din Bulgaria. Mulțumim doamna Jenni Mihailova.

Mulțumesc pentru încredere d-lui Ernest Oberlander Târnoveanu, directorul Muzeului Național de Istorie al României, care peste două zile pleacă la Roma pentru deschiderea expoziției Dacia, ultima frontieră.

Mulțumesc Ministerului Culturii, este prezentă doamna secretar de stat Diana Baciuna, o admiratoare a Reginei Maria.

Mulțumesc parlamentarilor, senatori și deputați, reprezentanților minorităților în Parlamentul României, reprezentanților comisiilor de cultură din Camera Deputaților și Senat.

Mulțumesc pentru încredere și colaborare ziarului Info Sud-Est, Andreei Pavel, lui Cristian Andrei Leonte și prof. Florin Anghel.

Muțumesc directorilor de colegii și licee din Constanța, seniorului Vasile Nicoară de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ , care doar ce a sosit de la Muzeul Cotroceni unde au susținut un debate.

Mulțumesc doamnei director ana Maria Ciubotaru de la Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu“.

Mulțumesc doamnei director Cristina Anghel de la Liceul Teoretic Ovidius. Doamna profesoară predă fizică și iubește profund Dobrogea.

Mulțumesc adolescenților și studenților care lucrează în redacțiile ZIUA de Constanța și Info Sud-Est: Sergiu Ciaușu, Briana Chiriac, Teodora Zadrigal, Ioana Diaconu, Elena Nancu, Claudia Cicu, Vlad Talpeș, Delia Dascălu, Dima Nancu și Gabriel Mateescu.

Gratitudinea mea merge către echipa ziarului ZIUA de Constanța, care peste câteva zile împlinește 23 de ani de activitate.
După cum spuneam, astăzi este un prilej de a fi împreună. La nivel subtil, fiecare dintre noi avem o nevoie existențială de a fi împreună. A fi împreună a fost motorul din spatele antecesorilor noștri care au generat 1859 - Unirea Principatelor Române.

1859 a generat 1878, moment căruia îi dedicăm această zi. 1878 este momentul când harta României se redesenează: plus Dobrogea, minus Basarabia. Un ochi râde, unul plânge pentru România.

Dobrogea era atât de săracă de nimeni nu voia să se uite la ea. Era ca un om pe patul de moarte care și-a revenit printr-o minune din boală, după 500 de ani de stăpânire a Imperiului Otoman. Dar potențialul Dobrogei era măreț, iar vizionarii timpului au intuit asta. Carol I, Mihail Kogălniceanu și I.C. Brătianu, doar trei nume care, vedeți dumneavoastră, din nou împreună, s-au unit pentru a pune România pe hartă. A fost doar un pas până la fabulosul 1918, unde maestra pentru a fi împreună a fost Regina Maria.

Ce a făcut atât de vital, valoros și real acest popor care se prezenta în fața lumii cu sărăcie, analfabetism, lipsă de viziune intelectuală, ca să genereze, totuși, aceste momente reper 1859, 1878, 1918? Mereu mă întreb asta.

Ziua de astăzi, acum, ne arată faptul că înaintașii noștri ne-au creat un viitor. Cum este posibil să ne conducă măruntele nemulțumiri zilnice când avem sub ochii noștri 160 de ani de istorie recentă, care ne arată faptul că România a crescut, într-un timp scurt, chiar ca Făt Frumos din basmele pe care le-am ascultat fiecare dintre noi în copilărie?

La mulți ani, Dobrogea!

Claudia Tanislav


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari