Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:50 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală – Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân" din Constanța (1928-1929 și 1929-1930) Banii strânși la șezătoarea mirciștilor, donați pentru statuia lui Eminescu, de la Iași

ro

18 May, 2020 00:00 3818 Marime text

1928-1930 sunt ani foarte importanți în istoria actualului Colegiu Național „Mircea cel Bătrân”, întrucât la acea dată funcționa în două sedii: primul, cel vechi - de pe strada Traian, iar cel de-al doilea, sediul nou (între timp finalizat) de pe strada Mircea cel Bătrân.
În acești ani școlari, în ambele localuri ale liceului funcționează un număr total de 17 clase. Inaugurarea cursurilor în noul local al liceului a avut loc pe 26 octombrie 1926.

Trei ani mai târziu, pe 30 noiembrie 1929, profesorul de istorie Mauriciu Papastopol susținea o cuvântare cu prilejul celei de-a 33-a aniversări a Liceului „Mircea cel Bătrân”, centrată pe geneza Apostolului Andrei – patronul spiritual al acestui centenar liceu – și a descinderii sale în Dobrogea, la finalul căreia lansa următorul îndemn:
„lubiți școlari! Voi care aveți norocul să fiți sub ocrotirea celui dintâi apostol al Mântuitorului, al acelui ce a fost începătorul creştinismului aci în Tomisul strămoşilor, trebue să fiţi mândri de aceasta.
Și trebue să vă dovediți vrednici de această cinste, şi pilda lui fiind vie în sufletele voastre, sarcina voastră va fi mult usurată.
Credința trebue să fie tare în sufletele voastre ca stânca, nimic să nu o clintească.
Dar fapta bună trebue să fie dovada de fiecare zi de înţelegere a credinţei_
Munciţi! Şi dragostea de tovarăşii voştri de muncă, fraţi întru ucenicie, să nu lipsească nici când din sufletele voastre.
Ca astfel prin voi şi pentru voi să se înfăptuiască «Mărire întru cei de sus, lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bună învoire»”.
 
Cuvântarea integrală o puteți lectura în debutul volumului Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân" din Constanța (1928-1929 și 1929-1930)
 
Astăzi ne-am oprit asupra activității Societății „I.L. Caragiale”, care activa la Liceul „Mircea” în anul școlar 1928-1929.
 

„Societatea culturală a elevilor liceului și-a continuat şi în anul acesta activitatea sa, în acelaş mod aproape, ca şi în anii precedenţi. Aproape, deoarece şezătorile s-au ţinut la începutul anului din două în două săptămâni, din cauza programului încărcat pentru cursuri. Programele s'au întocmit tot de un comitet de conducere - format din reprezentanţii claselor superioare şi un reprezentant al cursului inferior, pus sub conducerea elevului Rainov Jelezco din clasa VII-a, preşedinte onorific fiind d. profesor E. Pintiliescu.
Ca şi în anii trecuţi, materialul programelor a fost din domeniul literaturii, ştiinţei şi muzicii. S'au prezentat lucrări mai puţine ca în ceilalţi ani, unele însă destul de bune si dintre acestea merită menţionate lucrările colegilor:
CONFERINŢE
Duagi A. VII (Teoria Evoluţionismului), Dima VII («Munca»), Vartanof Cr. VII (Despre eter), Coriolan FI. VII (Omul în epoca de piatră), şi Stăncescu Şt. VII (Despre artă).
COMPOZIŢII
Ţimiraş N. el. VI-a (Pe marginea unei cărţi) şi Rădulescu Th. el. VII-a («Scrisoare»).
VERSURI, RECITĂRI
Nenov N. VII-a, Constantinesau A. el. VII-a şi Zamfirescu N. VII-a.
Numerele de muzică, cu multă greutate obţinute, au fost procurate de colegii ultimelor clase, din care menționăm: Ionescu N. VI-a, Dumitriu A. VI-a, Zăgoicea N. IV-a, Alexandrescu D. VI-a şi Beiu S. III-a.

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF

 

Pe lângă şezătorile obişnuite s'au dat şezători pe clase. Urmărite cu mai mult interes, aceste şezători au făcut să apară pe scenă nume noi.
Dintre aceste şezători merită amintită şezătoarea clasei VI-a; suma strânsă la această şezătoare a fost trimisă societăţii din laşi, care se ocupă cu strângerea fondurilor necesare ridicării unei statui lui M. Eminescu.
La această şezătoare s'a jucat actul II din piesa «Cocoşul Negru» de V. Eftimiu.
Trebue să mărturisim că majoritatea colegilor au arătat în ultimii ani si mai ales anul acesta - că nu sunt pe deplin pătrunşi de importanţa şezătorilor. Din cauza aceasta poate şezătorile au pierdut din însemnătatea lor de altă dată, munca şi străduinţele organizatorilor au fost rău apreciate şi lipsa de interes a celor mulţi a făcut să scadă din elanul cu care s'a lucrat la început. Foloasele materiale ale şezătorilor au servit la procurarea de cărţi pentru biblioteca liceului «Lt. Haneş»”.

 
#citește mai departe în Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân" din Constanța (1928-1929 și 1929-1930)
# Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân" din Constanța (1928-1929 și 1929-1930)
 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 
Citește și:

In Memoriam Pavel Chihaia, la 98 ani de la naștere: „Regret foarte mult că, probabil, odihna mea de veci va fi departe de acest cimitir”

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari