Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:51 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Minele și carierele din Dobrogea anului 1904

ro

27 Jul, 2021 00:00 3320 Marime text

Facem mențiunea că fotografia ilustrează o vedere din portul din Tulcea din anul 1969.
  • Un articol din publicația „Dobrogea“, V, nr. 139, 1904, cuprins în volumul I al cărții „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“, de Stoica Lascu, ne arată un studiu asupra minereurilor aflate în zona de Sud-Est a județului Tulcea din 1904.
Inginerul Radu Pascu prezintă situația de fapt, fiind specialializat pe astfel de cercetări.
 


„D. inginer Radu Pascu, şeful serviciului minelor din ministerul domeniilor a dat publicităţei un important studiu asupra minelor şi carierelor din judeţul Tulcea (Dobrogea).
 
Vom cerceta de data aceasta studiul d-lui Pascu. D-sa a început cercetările în Dobrogea în anul 1894, folosindu-se de cercetările preliminare făcute de D. C. Peters. Rezultatul acelor cercetări ne spune d. Pascu, a fost descoperirea mai multor zăcăminte de minereuri, a căror importanţă practică nu se poate încă prevedea, cari însă pînă acuma sînt obiectul a patru concesitini miniere şi a mai multor permisiuni de exploatare.
 
Regiunea în care se află minereuri, constatate pînă acum, coprinde partea centrală şi de S.E a judeţuluI Tulcea. Mai toată regiunea e constituită din, terenuri vechi, probabil paleozoice. Ca minereuri, se găsesc în acea regiune, fer şi cupru, izolate sau intim asociate. Apoi manganul. Mercurile de fer sînt reprezentate prin pirită, oligist compact sau foios magnetit, hematit şi limonit.
 
Cel mai răspîndit minereu cuprifer e malachitul. Manganul se găseşte împreună cu hematitul şi limonitul. Ca o raritate trebue spus că în pirite s'au găsit urme de aur şi argint. D. Pascu a studiat în amănunt fiecare localitate din regiunea citată, a notat minereurile găsite în fiecare strat şi a făcut analiza chimică a acelor minereuri. În afară de zăcămintele de minereuri, judeţul Tulcea mai are o mare importanţă industrială, prin exploatarea carierelor din acel judeţ.
 
În judeţul Tulcea mai sînt şi cariere de calcar, cari constitue o parte însemnată din terenurile acelui judeţ. Sînt multe cariere cari n'au putut fi încă date în exploatare din cauza lipsei căilor de comunicaţie. Nu trebuesc uitate nici gresiile triasice şi cretasice. Ca încheere d. Pascu, a ţinut să arate că aproape toate rocile ce constituesc judeţul Tulcea au fost întrebuințate în diferite scopuri, dînd rezultatele cele mai bune.
 
Statul şi judeţul Tulcea îşi procură tot materialul necesar pentru împetruirea şoselelor, din carierele de piatră cele mai apropiate din punctul lucrărei. Sînt şosele împietruite cu porfir, şisturi argiloase, cuartite, calcaruri şi gresii. Studiul d-lui Pascu, e însoţit de o hartă cu profilurile terenurilor cercetate şi de o altă hartă geologică şi minieră a judeţului Tulcea.
 
„Bursa“
 
 ("Dobrogea", V, nr. 139, 21 noiembrie 1904: 2)“
 
Sursă foto: Fondul Documentar Dobrogea de Ieri și de Azi Ziua de Constanța
 
Sursă documentare: „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ de Stoica Lascu
 

Citește și:

„Presa trebue să fie tribuna de pe care se predică adevărul şi dreptatea“

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii