Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:58 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală Scriitorul Paul Tutungiu, la 80 de ani

ro

06 May, 2021 00:00 3455 Marime text
  • Astăzi se împlinesc 80 de ani de la nașterea scriitorului Paul Tutungiu
 
Paul Tutungiu s-a născut pe 6 mai 1941, la Cernavoda, în județul Constanța.
 
Și-a făcut studiile liceale la Călărași, a muncit ca miner la Petroșani, devenind ulterior student al Facultății de Filologie a Universității din București.



A lucrat ca redactor la mai multe reviste din țară, citind mult și reușind să devină un poet erudit, iubitor de mitologie, de cultură medievală românească, de etnologie.
Debuteaza în 1959 cu versuri în “Luceafărul”, iar creația sa poetică este marcată de ideea transfigurării esenței spațiului românesc, a fondului său arhaic, traco-dac.
Spirit blagian, poetul fudamentează o metafizică autohtonă, unde spiritul consonează cu elementele geografice sau mitologice, cu zeii vechii Dacii, cu „Burebista, vrednicul păstor", sau cu „șarpele cu cap de om" ori „femeia care a născut lumea".

Dincolo de sfera lirică, Paul Tutungiu abordează, cu spirit critic și luciditate, cronica dramatică (îi regăsim semnătura în mai multe numere din revista „Teatrul”), dar și publicistica literară și eseul, scriind cu ușurință și intuind cu finețe. De mai mulți ani, publică în „Dilema veche” o serie de cronici pe marginea unor evenimente muzicale.

Iată o cronică de carte, publicată de Paul Tutungiu în revista „Teatrul” nr. 4 din aprilie 1979, volumul aparținând regretatului actor Radu Beligan: „Luni, marți, miercuri...”

„O surpriză a actualei stagiuni (am ales această unitate de măsură a timpului pentru că oamenii de teatru gândesc şi acţionează de la o stagiune la alta) o instituie cartea maestrului Radu Beligan, tipărită de una dintre cele mai serioase edituri contemporane româneşti şi intitulată ca un volum de aforisme «Luni, marţi, miercuri...». Iniţiativa Editurii Eminescu mi se pare cu atât mai demnă de atenţia cititorilor cu cât noua carte a lui Radu Beligan nu este o apariţie obişnuită, o simplă carte de memorii - cum, dealtfel, au apărut nu chiar puţine în ultimii ani, memorii ale actorilor, memorii ale scriitorilor, memorii ale oamenilor de ştiinţă - ci, mai degrabă, un codex al omului de cultură contemporan. Pentru că, deşi are aparenţa unui jurnal (dar un jurnal în care nu apar niciodată anul sau ziua sau ora, ci numai zilele săptămânii, într-o ordine pur şi simplu necăutată, după duminică urmând uneori tot o duminică, sau după marţi o luni), noul volum al lui Radu Beligan este un ansamblu de cugetări de sine stătătoare - care nu sunt legate de o clipă anume neapărat. Aceste cugetări nu sunt simple speculaţii, salturi în abstract de dragul jocului cu ideea, ci se nasc din realitatea imediată, pornind adică de la un fapt de viaţă petrecut, de la o situaţie care Radu Beligan a fost implicat. De aici şi savoarea lucrării, paginile ei fiind răsfoite cu interes sporit, pentru că au torul apelează la un fel de «tehnică a destinderii», prin trecerea de la un anume teritoriu al artei la un univers adiacent, de pildă, de la problema «starurilor» la portretul unui mare scriitor contemporan, ațâțat de frumuseţea din profil a actriţei care-i recită opul (şi asemenea observaţii de fin psiholog nu sunt rare în carte) sau, de la problema actorului fără valoare care insistă să i se dea rolul cel mai important într-un spectacol, la cea a tainelor gravurii lui Albrecht Durer.”
 
#citește mai departe În revista „Teatrul” nr. 4 din aprilie 1979

Dacă în urmă cu 123 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Sursa foto: coperta volum Paul Tutungiu


Citește și:

#DobrogeaDigitală: Paul Tutungiu, spirit tutelat de zeii din vechea Dacie
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii