Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:44 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală. „Tanagra. Callatis. Măşti şi figurine din atelierele de la Mangalia”, de Vasile Canarache Despre colecționarii de tanagre, statuetele artistice ale antichității

ro

04 Aug, 2020 00:00 3223 Marime text

Astăzi se împlinesc 51 de ani de la trecerea în neființă a unuia dintre cei mai mari arheologi pe care i-a avut Dobrogea, Vasile Canarache, cel care odihnește somnul de veci pe o alee din Cimitirul Central al Constanței.
Din respect pentru acest colos de dăruire, cotidianul ZIUA de Constanța i-a acordat, post-mortem, cu prilejul evenimentului dedicat Zilei Dobrogei organizat pe 23 noiembrie 2019, medalia Dionisie Exiguul și placheta Meritul Dobrogean, nepotului său, Radu Canarache.
Tot fiului său îi datorăm și cărțile pe care tatăl le-a lăsat moștenire, ca dovadă a istoriei atât de bogate a acestor locuri.
Ne-am oprit asupra unui fragment din volumul Tanagra. Callatis. Măşti şi figurine din atelierele de la Mangalia”, publicat de Vasile Canarache în anul 1969 și în care povestește despre o pasiune mai specială, aceea a colecționării de statuete artistice ale antichității, cunoscute drept tanagre.
 

„Colecţionarii de la Mangalia, prin a căror bunăvoinţă am putut utiliza piesele prezentate în lucrarea de faţă, au tratat statuetele cu cea mai mare grijă. Rareori, pentru a obţine o figurină curată şi limpede, s-au lăsat ispitiţi să cureţe pămîntul care astupa, din antichitate, ochii, gura sau adînciturile faldurilor. Stratul de pămînt sau de calcar constituie de fapt o protecţie a
pieselor şi nu trebuie îndepărtat decit cu mare precauţie, de către oameni de specialitate.
Dintre cele 281 de statuete pe care le-am utilizat aici, mai mult de jumătate păstrează acest strat protector. Dar stratul a umbrit şi a deformat oarecum
fotografiile, care nu sînt intotdeauna atât de clare cum am fi dorit.
(...)

 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF


Atragem atenţia că ne-am oprit la înregistrările făcute acum 20 de ani. De atunci unele piese sau chiar colecţii întregi au putut fi mult îmbogăţite. Astfel colecţia Eugen Jebeleanu s-a mărit mult, prin unele schimburi fericite, cum şi prin achiziţionarea unor tipare de la moştenitorii lui N. Roşculeţ (primarul din 1915 care participase la descoperirea din curtea hanului Stamatopol).
Colecţia mea personală de circa 40 exemplare a rămas în 1916 la Mangalia împreună cu primele 6 tipare, pierzindu-şi urma.
După 1922, în decursul anilor, o nouă colecţie, de peste 100 de exemplare, a fost împărţită la diferiţi amatori, şi noi colecţionari. O a treia colecţie, de 150 figurine, a fost donată parţial după 1943 Muzeului Naţional de Antichităţi din Bucureşti, împreună cu alte cîteva monumente (bronzuri, sticlă, ceramică, monede etc.). O parte din această colecţie a fost donată, în 1956, Muzeului de Arheologie din Constanţa.
Colecţia doctorului H. Slobozianu, adunată exclusiv de la Mangalia, înainte şi după dărîmarea muzeului despre care am vorbit, a fost dusă la Bucureşti, după moartea doctorului Slobozianu, a rămas moştenitorilor. Interesanta colecţie a profesorului Mircea Herovanu a fost transferată, după moartea acestuia, profesorului Ovidiu Drimba din Bucureşti, care şi -a mărit astfel cu circa 100 de exemplare vechea lui colecţie. În felul acesta piesele notate ca aparţinînd colecţiei NI. Herovanu se găsesc de fapt la Ovidiu Drimba, urmînd ca în viitor să fie notate pe numele acestuia”.



#citește mai departe în cartea Tanagra. Callatis. Măşti şi figurine din atelierele de la Mangalia”, de Vasile Canarache


Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.


DREPTURI DE AUTOR


a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA de Constanța (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanța sau, după caz, furnizorii săi de informații.


b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari