Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:14 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Trei decenii de dobrogenism” „Ce este un ziarist?”

ro

19 May, 2020 00:00 3539 Marime text



Volumul „Trei decenii de dobrogenism” aflat în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, este dedicat sărbătoririi a 30 de ani de activitate a publicației „Dobrogea Jună”, înființată și condusă neîntrerupt de cel mai de seamă ziarist dobrogean, Constantin N. Sarry.

Cele trei decenii de existență a celui mai longeviv ziar din Constanța au prilejuit un banchet fastuos, cu peste 400 de invitați, printre care s-au aflat reprezentanți ai guvernului, ai tuturor partidelor și comunităților etnice din oraș, precum și un mare număr de publiciști, care au cinstit în cuvinte elogioase activitatea celui ce a fost un promotor al presei moderne, punându-și viața în slujba adevărului și a cetății.

În cele aproape 100 de pagini sunt cuprinse cuvântările prilejuite de acest eveniment, dar și telegramele de felicitare primite din țară, precum și reflectarea activității acestui ziar în articole din presa națională.

Una dintre intervenții a aparținut unui prestigios avocat al vremii, D. Theodorescu Valahu, care, în alocuțiunea sa, a făcut un portret memorabil omului și ziaristului celebrat în decembrie 1934:
 

„Ne-am întâlnit aci, să sărbătorim un om și un ziarist. Un om! lată o vagă definiție care dacă, uneori, spune prea puțin, alteori rezumă toată quintezența aspirațiilor unei frumoase existențe. Dacă în ordinea fizică, un om este un ins din șirul nesfârșit al ființelor umane, un om în ordinea morală este splendida eflorescență a virtuților de rasă, cu care creațiunea încunună rarele sale exemplare.
A fi însetat de adevăr, a trăi printre oameni și pentru oameni, a te încărca de vibrațiunile ce freamătă sufletul omenesc, în tot ce are el mai bun și mai frumos, jertfindu-ți întreaga ta ființă pentru binele semenilor tăi, iată ce înseamnă a fi un om, un adevărat om.

 

DESCARCĂ INTEGRAL CARTEA IN FORMAT PDF

 

Dar ce este un ziarist ? Cine este acest personaj incomod și veșnic agitat, totdeauna în mijlocul mulțimei ? Acest îndrăsneț, care se amestecă în casa și în viața noastră, care trece peste toate barierele, înfruntă toate mărimile și are o singură țintă: să vadă tot, s’audă tot și să spună tot ? Aci îl vezi, tăcut și tainic, strecurându-se ca o umbră spre țeluri necunoscute, aci vorbăreț și temerar în vălmășagul oamenilor, aci îngândurat și palid în cămara lui de lucru, făurind dintr’un biet condei, penel zugrăvitor de gânduri or sabie de arhanghel al dreptății. Umil scoboară în bordeele umile, după cum, trufaș, forțeaza porțile celor puternici, urcând — ca Majestate el însuși — scările palatelor unde troneaza Monarchii. Când înfășurat în mantia neagră a bocitorului, când în armura strălucitoare a Sfântului Gheorghe, când în vestmântul alb de Crist însângerat, propovăduind iubirea între noroade.
Acesta este ziaristul!

El este crainicul durerilor, nădejdilor și victoriilor noastre. In el suntem noi înșine, oamenii, cu toate amărăciunile noastre, cu toate luptele noastre și cu tot elanul de care suntem capabili.
Fie că slujește o țară veche și de mare civilizație, or una tânără, fie ca slujește un popor întreg or un colț de țară, ziaristul este acelaș slujitor din marea tagma a apostolilor.
Frate în aceeași credință, în acest ținut al Dobrogei – în această mare răscruce de drumuri vechi și noui, unde peste conglomeratul străbunelor popoare așezate în straturi, straturi, se plămădește, poate, cel mai dur și mai tenace element etnic al neamului nostru – Constantin Sarry a slujit o viață întreagă.
În fața activității sale impresionante, de mare pionier al presei dobrogene, mă închin. Să trăiască!”

 
#citeşte mai departe în „Trei decenii de dobrogenism
#Dobrogea Jună
#Director Constantin N. Sarry

 
Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: Arhiva ZIUA de Constanta



Citeşte şi:

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Excursie într’o expoziţie de pictură”

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: „Specula şi contrabandele cu peştele statului“

#DobrogeaDigitală - revista Dobrogea Jună: Haos şi dezorganizare în portul Constanţa - „Hamalii nu se închină decât forţei”

#DobrogeaDigitală. Patru numere ale ziarului „Dobrogea Jună“, de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanţa: 115 ani de la apariţia ziarului „Dobrogea Jună” (document)
 
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii