Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:15 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#DobrogeaDigitală - „Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”, de Pericle Martinescu „Femeia - teribilă mâncătoare de himere”

ro

11 May, 2020 00:00 2762 Marime text

Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940” face parte din seria de volume diaristice în care Pericle Martinescu a consemnat cu acribie, timp de peste jumătate de secol, drame ale istoriei României, portrete ale unor personalități culturale remarcabile, evenimente sociale și personale, menite să reînvie, pentru cititorul de astăzi, o întreagă lume de mult apusă.
Cartea oglindește, în note zilnice, un an frământat, în care tânărul bibliotecar îndrăgostit își trăiește dramele interioare, aflate în consonanță cu zbuciumul exterior al unei lumi măcinate de război, de lipsuri, de neliniște.

Redăm mai jos un text consemnat cu exact 80 de ani în urmă, de un scriitor admirabil, care încă rămâne demn de descoperit, în paginile sale antologice despre viață, prietenie sau destin, despre iubire și „eternul feminin”, căruia i-a dedicat mare parte din tribulațiile parcursul său biografic. 

 

„Byron spunea: «Oamenii nu mă mai interesează. Îi privesc cu o indiferenţă totală şi mă simt foarte bine. Ah, dacă aş putea spune acelaşi lucru şi despre femei, totul ar fi perfect.»
Într-adevăr, dacă aş putea spune acelaşi lucru şi despre femei… Sunt exact în situaţia de a vorbi ca Byron. Femeile mi-au umplut tinereţea, ele mi-au dat ce-au avut mai frumos, mai voluptuos şi mai dureros pentru mine, dar tot ele mi-au mâncat şi geniul. Femeia e teribilă mâncătoare de iluzii, de elanuri, de ambiţii, de himere - deşi, paradoxal, tot ea le creează pe toate.

 

DESCARCĂ GRATUIT VOLUMUL ÎN FORMAT PDF!  

Cu părul despletit, cu ochii galeşi, pe jumătate pierduţi în ceaţa iubirii, luşând atât de diabolic sau învăluindu-te în privirile ei fermecătoare, femeia pe care o strângi în braţe şi o săruţi, îţi soarbe în momentul acela partea cea mai patetică a universului tău. Pentru ea nu-l poate făuri şi-l doreşte cu disperare, îl ia de la tine, ţi-l răpeşte, pentru ca să-l absoarbă cu sete şi să-l dizolve apoi pe totdeauna, pentru amândoi. Femeia care nu te iubeşte şi te lasă să o iubeşti totuşi, e un mare pericol pentru sufletul înzestrat cu forţe capabile să transfigureze lumea; e un mare pericol fiindcă te văduveşte de aceste forţe. Aşa cum femeia care te iubeşte te îmbogăţeşte, te fortifică, te înalţă. Tinereţea mea am închinat-o iubirii, geniul mi l-au devorat femeile. Cu vraja lor insinuantă, cu pudoarea lor ispititoare, cu discreţia lor aţâţătoare, cu tot ce au şi, mai ales, cu ceea ce nu au, femeile au constituit pentru mine, totdeauna, o atracţie extraordinară şi misterioasă, ca a unor lumi străine, necunoscute, fascinante şi enigmatice, spre care m-am aventurat să le dezvălui tainele, dar după ce le-am cunoscut am constatat că sunt dezasperat de asemănătoare şi nici una nu mi-a adus nimic nou, decât o clipă de voluptate şi un grad în plus de răceală. Prin fiecare femeie, termometrul vieţii coboară cu un grad mai jos...”

 
#citeşte mai departe în „Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”, de Pericle Martinescu
#Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”
#Autor Pericle Martinescu

Dacă în urmă cu 122 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ DIGITALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“
 

DREPTURI DE AUTOR
 
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA de Constanţa (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA de Constanţa sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.



Sursa foto: revista „Realitatea ilustrată


Citeşte şi:
 
#DobrogeaDigitală - „Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”, de Pericle Martinescu: Ziua Abdicării. „Ura, România a scăpat de un Excroc!”

#DobrogeaDigitală - „Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”, de Pericle Martinescu: Tudor Vianu - un boem „refulat”

#DobrogeaDigitală - „Umbre pe pânza vremii“, de Pericle Martinescu: Martor al sublimei prietenii dintre Panait Istrati şi Nikos Kazantzakis

#DobrogeaDigitală - „Umbre pe pânza vremii“, de Pericle Martinescu: „George Enescu - frumoasă viaţă, fericit destin!”
  
#DobrogeaDigitală: Pericle Martinescu şi Emil Cioran, doi noctambuli filosofând într-un oraş adormit

#DobrogeaDigitală - „Uraganul istoriei. Bombe şi boemă. Pagini de jurnal intim (1941-1945)”, de Pericle Martinescu: Sfârşitul războiului şi „noi angajamente”
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari