Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:53 27 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Auxentius (sec. IV) - „Scrisoare despre credința, viața și moartea lui Ulfila”

ro

27 Jul, 2024 16:17 288 Marime text

  • Auxentius a fost probabil un localnic din populația romanică de la Dunărea Inferioară și în anul 380 a ajuns episcop de Durostor (Silistra/Cadriltaer-Bulgaria), după ce locuise o perioadă la nord de fluviu ca ucenic al episcopului Ulfila. În anii 381-397 a redactat „Scrisoare despre credința, viața și moartea lui Ulfila”, într-o limbă latină simplă și destul de corectă. (ed. H. Mihăescu & Gh. Ștefan)

 

„Căci amintiții episcopi, împreună cu episcopul Ulfila, s-au indreptat și înspre răsărit, la curtea împăratului Theodosius, asa cum arată limpede scrisoarea lui Auxentius, episcopul Durostorului; iar acolo s-au dus la împărat, care le-a făgăduit convocarea unui sinod.

Și era Ulfila un episcop cu o viață... și o vorbă... foarte aleasă, drept credincios al lui Hristos, dascăl întru sfințenie și propovăduitor al adevărului.

Săvârșind acestea și altele asemenea și strălucind cu glorie timp de 40 de ani în episcopat, a propovăduit, prin harul apostolic, fără întrerupere, în limba greaca, latină și gotică, în una și singură biserică a lui Hristos.

Cine citește toate acestea să știe că el le-a spus, după sfintele scripturi, iar noi numai le-am așezat in scris. A mai lăsat în urma sa, în aceste trei limbi, mai multe tratate și o mulțime de comentarii, ca să fie, pentru cei ce vor voi, spre folosință și zidire sufleteasca, iar pentru sine veșnică amintire și 15 răsplată.

A-1 lăuda, după cuviință, nu sunt in stare; nu îndrăznesc însă nici să-l trec cu totul sub tăcere, căci îi sunt dator mai mult decât oricui, pentru câtă osteneală, mereu sporită, și-a dat cu mine; el m-a luat de la părinți, ca ucenic, din frageda copilărie, m-a învățat sfânta scriptură, mi-a descoperit adevărul și cu mila lui Dumnezeu si harul lui Hristos m-a crescut în credință atât trupește cât și sufletește, întocmai ca pe un fiu al său.
 (....) Acolo, și din cauza răutății și prin uneltirea vrăjmașului, s-a pornit atunci pe pământul barbar [la nord de Dunăre], cu o furie tiranică, o persecuție a creștinilor din partea necredinciosului și nelegiuitului jude [judecător/conducător] al goților. S-a întâmplat ca satana, care dorea să facă rău, să facă, fără să, vrea, bine; că aceia, pe care el dorea să-i facă sperjuri si apostați [renegați ai religie creștine], să ajungă, cu ajutorul și sprijinul lui Hristos, mucenici [martiri] și mărturisitori; (...).

Și bântuind acolo cu furie persecuția, după, pătimirea glorioasă a multor slujitori și slujitoare ale lui Hristos și după împlinirea a 7 ani de episcopat, pomenitul bărbat, prea sfântul și fericitul Ulfila, fiind izgonit cu o mare mulțime de credincioși din ținutul barbar pe pământul romanilor, a fost primit cu cinste de împăratul Constanțius [II/337-361], de fericita pomenire până acum. Și astfel, după cum Dumnezeu a scăpat, prin Moise, pe poporul său din stăpânirea și furia faraonului și a egiptenilor, 1-a făcut să treacă marea și s-a îngrijit să-i slujească lui, tot astfel, prin adesea pomenitul (Ulfila), Dumnezeu a scăpat din pământul barbar pe cei care mărturiseau pe sfântul său fiu, unul născut, 1-a făcut să treacă Dunărea  și să-i slujească în munți, după pilda sfinților.

Trăind cu poporul său în pământul romanilor, el a predicat în afară de cei 7 ani [341-348 / nota editorilor români], încă 33 de ani adevărul, încât și in această privință a urmat răstimpul de 40 de ani al acelor sfinți pe care îi avea ca pildă.

(...)”

Editorii români notează că unii istorici plasează în anul 355 prima persecuție a goților păgâni împotriva creștinilor de la nord de Dunăre și că după alungarea sa în Imperiul Roman, Ulfila a deținut funcția de episcop la Nicopolis ad Istrum {Nicopole/Bulgaria].

 

Bibliografie

Fr. Kaufmann, Aus der Schule des Wulfila: Auxenti Dorostorensis epistula de fide, vita et obitu Wulfilae im Zusammenhang mit der Dissertatio Maximini contra Ambrosium, Strassburg, 1899, p. 74-76 (Texte and Untersuchungen zur altgermanischen Religionsgeschichte, Texte, 1).

 
Haralambie Mihăescu & Gheorghe Ștefan (redactori responsabili) / ACADEMIA DE STUDII SOCIAL POLITICE - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE – INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE, Izvoarele istoriei României, vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, Ed. Academiei R. S. R., București, 1970 (XIX. Auxentius din Durostor)

Sursa foto: ZIUA de Constanța - Exponate Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța 


Despre Marius Teja
 
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar afterschool, iar din 2020 editează blogul „Națiunea Armână“.
 

Citește și:

Istoria Dobrogei - Bibliografie: „Scriitorii istoriei împăraților” (sec. V) (II)
 
 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari