Istoria Dobrogei – Bibliografie – „Scrisori”, „Carte despre bărbați celebri”
17 Aug, 2024 16:59
17 Aug, 2024 16:59
17 Aug, 2024 16:59
ZIUA de Constanta
1626
Marime text
- Hieronymus s-a născut în jurul anului 345 în localitatea Stridon, la granița dintre provinciile Dalmatia (Croația-Bosnia) și Pannonia (Ungaria vest-dunăreană) și a studiat la Roma. După 386 s-a retras la o mănăstire din Betleem (Palestina), unde a decedat în 420. El a fost unul dintre cei mai erudiți și mai activi Sfinți Părinți ai Bisericii Creștine: a tradus Biblia în latină (Vulgata), a continuat cronica lui Eusebius din Caesareea și a redactat numeroase studii teologice. De la el s-a păstrat o culegere de scrisori, care cuprind date importante referitoare la epoca sa.
„Scrisori”
„LX, 16 (XXII, 344, col. 599).
Mă îngrozesc la gândul că trebuie să enumăr distrugerile din vremea mea. De peste douăzeci de ani între Constantinopol și Alpii Iulici [munți în Slovenia-Italia] se varsă zilnic sângele romanilor. Goții, sarmații, cvazii, alanii, hunii, vandalii și marcomanii [barbari germanici și negermanici nord-dunăreni] devastează, jefuiesc și pradă Sciția, Tracia, Macedonia, Dardania, Dacia [aureliană la sud de Dunăre], Tesalia [Grecia centrală], Alania, Epirul [Albania-Grecia], Dalmația [Croația-Bosnia] și toate Pannoniile [Superior și Inferior].”
Editorii români notează că epistola datează din 403 și se referă la ultimele două decenii din secolul IV, când apariția hunilor la Dunărea de Jos i-a forțat pe goți să se așeze în provinciile balcanice ale Imperiului Roman.
„CVII, 2 (XXII, 679, col. 870). Zilnic primim cete de călugări din India, Persia [Iran] și Etiopia. Armenii [primul stat creștin în 301] și-au aruncat tolbele, hunii învață psaltirea, clima rece a Sciției se încinge de dogoarea credinței, armata roșcată și blondă a geților înconjoară corturile bisericilor.”
Confuzia goților cu geții care îi precedaseră la nord de Dunăre este un element comun în literatura greco-romană a epocii.
Editorii români notează că epistola se referă la perioada 392-400 când procesul de convertire a goților la creștinism a făcut progrese.
„Cartea despre bărbați celebri”
„CXXXI (XXII, 952, col. 754 A-755 A). Teotim, episcopul (orașului) Tomis din Scitia, a scos scurte tratate sub forma unor dialoguri și in stilul vechii elocințe [a oratoriei grecilor păgâni]. Aud că el scrie și alte lucruri.”
Editorii români notează că Teotim a fost un propovăduitor al religie creștine printre huni.
Bibliografie
Eusebii Hieronymi Epistolae, recensuit Isidorus Hilberg, I-III, Viena, 1910-1918 (CSEL, vol. 54-56).
Haralambie Mihăescu & Gheorghe Ștefan (redactori responsabili) / ACADEMIA DE STUDII SOCIAL POLITICE - INSTITUTUL DE ARHEOLOGIE – INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE, Izvoarele istoriei României, vol. II. De la anul 300 până la anul 1000, Ed. Academiei R. S. R., București, 1970. (XXVIII. Panegiricii latini)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii