Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:45 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primăria municipiului Tulcea, mesaj de Ziua Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989 (VIDEO)

ro

09 Mar, 2022 00:00 1656 Marime text
 
 
Cu ocazia „Zilei Deţinuţilor Politici Anticomunişti din Perioada 1944-1989“, Primăria municipiului Tulcea, prin intermediul primarului Ilie Ștefan, a transmis următorul mesaj de comemorare a  victimelor regimului comunist:
 
Secolul al XX-lea a fost  cel în care românii și-au îndeplinit idealul unirii într-un singur stat.

Dar,  totodată,  și secolul celor două războaie mondiale și al extremelor.

Nazismul și comunismul  alături de regimurile lor derivate au distrus valori fundamentale pentru care generații întregi se sacrificaseră.  Au atentat la libertatea și integritatea oamenilor  decimând milioane de vieți nevinovate.

Comunismul  s-a instaurat inițial în Rusia în 1917 și a fost impus după al doilea război mondial cu tancurile sovietice în centrul și estul Europei, apoi comuniștii au pus mâna pe putere și în China, Coreea de Nord, Cuba, cu alte cuvinte pe toate continentele.

Însă în ciuda acestei extinderi geografice acest regim criminal nu a dobândit puterea  prin încrederea oamenilor, ci doar prin lovituri de stat și alegeri trucate.

Principalii piloni ai comunismului au fost  poliția politică și închisorile politice pline de elite și adversari din toate categoriile sociale. Lagărul sovietic, acest arhipelagul GULAG după formula lui Alexandru Soljenițîn este simbolul desființării fizice a ființei umane.

Pentru libertatea pe care o trăim astăzi, trebuie să ne exprimăm întregul respect și întreaga noastră recunoștință, celor care au văzut lucid pericolul comunist și au luptat împortriva lui.

Eliminarea elitei și a societății civile au avut repercursiuni dintre cele mai grave în România.

Iar faptul că unii dintre înaintașii noștri au făcut ani grei de închisoare sau și-au dat viața pentru libertate trebuie să fie o moștenire care să ne oblige pe noi cei de azi.

Locuti precum Periprava, Canalul Dunăre-Marea-Neagră, închisorile de la Aiud, Râmnicu Sărat sau Sighet sunt locuri ale demnității și ale eroismului.

Cu astfel de modele precum cei care s-au opus comunismului și crimei putem construi o societate demnă în cadrul unei Europe unite. Poate mai mult ca oricând, azi, trebuie să rămânem fideli principiilor pluraliste, democratice pentru că niodată după 1989, România nu a avut la porțile ei un pericol atât de mare.
 

 

Citește și:

De la Memorialul Sighet la Memorialul Poarta Albă (VIDEO)

Au pătimit apărând credinţa şi demnitatea poporului roman. 9 martie - Ziua Detinuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989 (VIDEO)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari