Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
08:17 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fostul comandament al lagărului de la Periprava din anii ’50 - ’60 este acum un hotel de patru stele, care se numește „Ultima Frontieră“ (GALERIE FOTO)

ro

15 Oct, 2024 17:00 5309 Marime text

 
Clădirea tip vagon nu este în circuitul turistic, ci este destinat turiștilor străini pasionați de fotografie, dar și pescarilor. „Ultima Frontieră reprezintă o invitație în cea mai sălbatică parte a Deltei Dunării, adresată tuturor iubitorilor de natură, care doresc să se bucure de turism ecologic de calitate“, se recomandă pe site-ul oficial.
 
Din spusele localnicilor, construcția a avut mai mulți proprietari: ba un francez, ba un spaniol, în general foști turiști, dar mai ales pescari, care au ajuns întâmplător în cea mai sălbatică parte a Deltei și care au vrut să revină iar și iar. Acum, hotelul este deținut de spanioli.
 
Din spațiile în care au fost cazați deținuții care au fost folosiți la tăierea stufului sau la construirea de diguri nu a mai rămas nimic și din cauza faptului că acestea au fost ridicate în anii 1958-1959 din materiale ușoare, respectiv lemn și stuf, rămânând urme doar la nivelul temeliei. A rămas însă digul, pe care se circulă și în prezent, dar și osemintele lor în cimitirul din localitate. Din 2015, o echipă de istorici și arheologi sapă în fiecare an pentru descoperirea tuturor rămășițelor pământești ale robilor acestei nații care au murit în urma muncii istovitoare, dar și al tratamentului inuman la care au fost supuși în timpul detenției. În zona de nord-vest a cimitirului au fost descoperite 91 de morminte, dintre care  82 de morminte aparțin deținuților politic.
 
Morții de la capătul pământului
 
În anii ’50, unitatea de reeducare a celor care s-au opus comunismului era înconjurată cu sârmă ghimpată. Clădirea administrativă, dormitoarele cadrelor și corpul de gardă se aflau în partea de sud-est a formațiunii, conform Dicționarului penitenciarelor din România comunistă.

Deținuții au fost folosiți pentru construirea de diguri, la tăierea stufului sau la ferma sau grădina care aparțineau unității. Îndurau zilnic foamea, frigul iarna și canicula pe timpul verii, dar și bătăi. Din cauza condițiilor inumane, numărul deceselor era foarte mare. Potrivit mărturiilor unor foști deținuți, în lagărul de la capătul Deltei mureau în fiecare noapte câte doi, trei deținuți.

 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:

Periprava, locul unde au fost înmormântați deținuții din lagăr. Anul acesta s-a încheiat campania de săpături în cimitirul lipovenesc (GALERIE FOTO)
 O stareță cu probleme penale a fost trimisă să ridice o mănăstire la Periprava (GALERIE FOTO)

 
 
 


Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari