Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:45 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actriţa Maria Lupu Vasilescu (galerie foto)

ro

24 Jul, 2018 00:00 3206 Marime text
Printr-un gest de aleasă preţuire, pe 12 iunie 2018, cu prilejul evenimentului „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, ZIUA de Constanţa i-a acordat actriţei Maria Lupu Vasilescu Medalia „Jean Ionescu“ împreună cu placheta #RespectTeatru, iniţiată de Consiliul Judeţean Constanţa, şi scrisoarea de recunoştinţă a Primăriei Constanţa.
 
Despre povestea trecerii sale de la arta păpuşăriei la Teatrul „Fantasio“ am găsit informaţii în cartea lui Jean Badea „Fantasio 40“, pe care o găsiţi integral, în varianta digitalizată, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa.
 

 
A păşit în Teatrul de Revistă după 17 ani de păpuşărie. Cei neavizaţi pot fi neîncrezători în acest „trecut" artistic, dar oamenii de teatru ştiu că „păpuşăria" nu este doar cea mai veche artă interpretativă, ci şi una dintre cele mai dificile. Din cel puţin două motive: pentru complexitatea demersului artistic, chiar dacă se consumă în spatele paravanului, şi pentru sinceritatea exprimării, care este o condiţie ,,sine qua non" a profesiunii. Copiii acceptă orice convenţie artistică, uneori mai uşor decât adulţii, dar resping categoric falsul şi impostura.
Maria Lupu a avut ca dascăli ai scenei pe Ştefan Lenkisch şi Claudiu Cristescu, doi dintre cei mai cunoscuţi animatori ai artei păpuşăreşti din ţara noastră.
 
Între 1978 - 1990 a fost angajata teatrului de păpuşi din Constanţa, unde a fost distribuită în majoritatea spectacolelor realizate de Cristian Pepino. Din 1990, s-a transferat la Fantasio, la sugestia unui fost îndrumător artistic şi coleg la păpuşi, Vasile Hariton. A apărut în multe premiere (Să trăiască ... răposata!, Love story în lift, Zaraza de la Alcazar, Al doilea glonţ, Grevă la ... Fantasio, Nu minţim poporu' cu televizoru'?!, Se caută un mincinos, Sus ai noştri, jos ai voştri!, Cheia succesului), a acumulat experienţă în noul gen de artă teatrală şi „explozia" s-a produs la Festivalul teatrelor de revistă, ediţia 1994, când - împreună cu Mirela Pană - a obţinut premiul Zizi Şerban, pentru cea mai bună interpretare feminină. Sceneta lor - Pygmalion de Tudor Popescu, întregită de Gigi Rădulescu cu texte şi muzică - a fost unul din momentele de vârf ale revistei Dragostea şi ... tranziţia.
 
Maria Lupu a convins atât juriul concursului, cât şi publicul spectator că este o artistă dotată cu calităţi interpretative multiple, de actriţă, cântăreaţă şi dansatoare. În 1995, cu rolul hangiţei Quickly din muzicalul Falstaff-story, şi în 1996, cu rolul Bufonul din revista Nimeni nu ne vrea! a recucerit laurii interpretării feminine la Festivalul revistei din România.
 
Citeşte şi:
 
#RespectTeatru Au construit din iubire, iar ZIUA de Constanţa le-a oferit... nemurire. Digitalizarea celor şapte cărţi despre comunitatea teatrală constănţeană a provocat un proiect unic în România (galerie foto)
 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari