Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
Advertisement
14:31 26 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#RespectTeatru Medalia „Jean Ionescu“ şi placheta CJC #RespectTeatru, pentru actriţa Minodora Condur

ro

04 Jul, 2018 00:00 3255 Marime text
Pentru întreaga sa activitate, la evenimentul intitulat „Incredibila memorie a teatrului constănţean“, organizat de cotidianul ZIUA de Constanţa, actriţa Minodora Condur a fost distinsă cu medalia „Jean Ionescu“ şi cu placheta #RespectTeatru din partea Consiliului Judeţean, dar şi cu o scrisoare de mulţumire din partea Primăriei Municipiului Constanţa.
Secretarul literar artistic Jean Badea o descrie pe actriţa Minodora Condur în cartea „Dulcea povară“, pe care o puteţi lectura în variantă digitală în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa.
 

 
„Originară din Vrancea, de prin părţile Odobeştilor, Minodora a studiat actoria la clasa Radu Beligan şi Elena Negreanu, pe care a absolvit-o în anul 1962, fiind repartizată pentru „stagiul provincial“ la Teatrul de Stat din Târgu Mureş. După alte patru stagiuni la Teatrul din Galaţi, s-a stabilit la Constanţa, unde, la un singur an de activitate, avea să suporte un accident cerebral, o operaţie grea şi o pensionare (medicală) care au scos-o a în rolul Sylvette din Romanţioşii, pe care l-a interpretat cu inteligenţă scenică şi vervă molipsitoare până în ajunul plecării teatrului la Festivalul de la Madrid din anul 1971.
 
Minodora a ratat această deplasare încununată de succes, partitura sa fiind preluată de Aurora Simionică. Revenită în teatru în 1979, cu program redus, cu recomandări medicale stricte de „cruţare", Minodora n-a acceptat grija excesivă a colegilor şi a regizorilor pentru sănătatea sa, mila sau compasiunea faţă de starea ei de după operaţie. A înţeles că trebuie să ia totul de la capăt, să înveţe din nou să trăiască, să urce pe scenă, să rostească verbul care emoţionează spectatorul din stal. Cum regizorii continuau să o „protejeze“ (şi nimeni nu-i putea condamna... ), Minodora a ales calea mai grea, dar plină de mângâiere şi bucurie, a recitalului poetic scris de ea, regizat de ea, în scenografie concepută de ea: Ocolul pământului în 50 de minute. Reputatul şi regretatul cronicar teatral Dinu Kivu a văzut acest spectacol la Gala recitalurilor dramatice de la Bacău, ediţia 1983, şi a scris: ,,[ ... ] actriţa
constănţeană a reuşit un spectacol de teatru total, în care cântă, dansează, mânuieşte păpuşi şi, mai ales, antrenează în joc o mulţime de copii, aduşi special în scenă dintre spectatori. Mi se pare că ar fi meritat cu prisosinţă şi ea un loc în palmaresul Galei, dar ... părerile cronicarului nu se întâlnesc întotdeauna - nici n-ar avea rost - cu părerile juriului“.
 
Minodora Condur, chiar şi fără vreo distincţie, şi-a continuat destinul scenic, a jucat diferite roluri (Susan din Cum se numeau cei patru Beatles?, Maria Vasiliu din Mielul turbat, Asistenta din Jucătorul de table, Adelaida
din Joc de pisici, Tatiana din Revelion la baia de aburi, Lena din Gaiţele, Silvia din Nu sunt Turnul Eiffel), iar în anul 1989 a realizat în aceeaşi miraculoasă manieră al doilea său recital, Ştefania (,,Urmărind recitalul, eşti inevitabil atras de magnetismul sugerat de relaţia interpretei cu timpul construit pentru a fi «văzut» şi «auzit». Simplitatea, de efect, a mijloacelor sale expresive impresionează" - Marian Popescu).
 
După ce s-a pensionat, în anul 1992, Minodora s-a întors la ţinuturile mioritice, de unde îi este obârşia. Când este chemată la telefon din Constanţa, în glasul ei se simte o bucurie nedisimulată, de parcă ar sta de vorbă cu tinereţea şi cu marile ei împliniri...“.
 
Citeşte şi:
 

#RespectTeatru Au construit din iubire, iar ZIUA de Constanţa le-a oferit... nemurire. Digitalizarea celor şapte cărţi despre comunitatea teatrală constănţeană a provocat un proiect unic în România (galerie foto)


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari