#RespectTeatru Prof. univ. dr. Ana Maria Munteanu - „Această rampă digitală nu înseamnă doar comunitatea Constanței”
12 Jun, 2018 17:40
12 Jun, 2018 17:40
12 Jun, 2018 17:40
ZIUA de Constanta
3550
Marime text
Mulțumesc foarte mult pentru această ocazie de a vorbi despre trecerea memoriei culturale în digital. Este o temă reală a orașului inteligent, a orașului care se dezvoltă inteligent prin spirale, spin-uri, între autorități locale, tehnologie și universitate.
În această descriere mai mult teoretică decât familiară... De fapt, teoretică într-o altă dimensiune, pentru că este o dimensiune reală 100%, o dimensiune a dezvoltării.
Dacă teatrul va rămâne în afara acestui spin, va rămâne o frumoasă istorie și nu va trece în familiarul cotidian, nu va trece în viața de zi cu zi, nu va trece în reperele culturale ale noilor generații.
Mi se pare că ziarul ZIUA de Constanța a făcut nu un pas, un salt, și că ziarul - orașul - lumea artistică au realizat un salt digital și mai ales proiectul acesta formidabil și unic în România - tocmai vin de la un proiect realizat de opt universități din provincii ale Europei, care își pun problema complexității culturale, a gândirii complexe. Cum să trecem dintr-o gândire a lui „acum” în gândirea înțelegerii fenomenelor tehnologice și a transformărilor în societate.
E foarte greu, la această întâlnire așteptată de atâta timp de artiști, să cuprinzi acest salt, dar ei trebuie să fie siguri că nu vor rămâne în urmă, că de data aceasta există o rampă digitală pentru ei. Că această rampă digitală nu înseamnă doar comunitatea Constanței, ci comunitatea românească sau comunitățile românești de peste tot.
Îmi amintesc, în urmă cu mulți ani, la Institutul Cultural Român din New York, o doamnă care dădea un film cu Marea Neagră spunea că nicăieri în lume - și era stabilită de mult timp în Statele Unite - nu a simțit acest fior revăzând Marea Neagră. Ei, acest fior pe care îl vor simți generațiile în vârstă și generațiile viitoare va veni, de data aceasta, la pachet cu celelalte știri și cred că este cel mai frumos cadou pe care un ziar îl face orașului în care se manifestă ca una dintre dimensiunile conștiinței noastre publice.
În final, aș vrea să vă vorbesc despre cartea impresionantă a domnului Jean Badea, care cuprinde cele 220 de schițe de portret, în tradiția literară, iar în aceste portrete care acoperă 60-70 de ani de istorie teatrală la Constanța, dânsul dezvoltă nu numai lumea artistică, dar și conexiunile ei, cu Bucureștiul, cu celelalte orașe mari din țară. Deci lumea artistică nu este numai ceea ce vedem. Aceste personaje vii poartă în spate o istorie culturală, o istorie teatrală, dar în același timp lumea artistică a Constanței, lumea care ne conectează cu cele mai importante orașe din țară, din Europa și din lume.
Așa că serviciul pe care îl face ziarul ZIUA este de a fi văzuți de peste tot din lume. Și cred că trebuie să-i aplaudăm pe toți cei prezenți și pe cei care nu mai sunt pentru ceea ce au adus acestui oraș, și anume dimensiunea internațională recunoscută.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii