Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:17 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce au căutat procurorii DNA? O poveste încâlcită - Carmen Ghemuş şi legăturile de afaceri cu Strutinsky şi firme din Cipru (document)

ro

20 Mar, 2015 00:00 5556 Marime text
În ediţia de ieri a cotidianului ZIUA de Constanţa vă prezentam, pe scurt, cine sunt cele trei persoane fizice la domiciliul cărora procurorii DNA au efectuat percheziţii, pe data de 5 februarie. Amintim că, la data menţionată, procurorii Anticorupţie au efectuat percheziţii domiciliare în 13 puncte din municipiul Bucureşti şi din judeţele Constanţa şi Cluj, „dintre care una este sediul unei instituţii publice, iar restul, sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice“, după cum precizau procurorii DNA într-un comunicat. Atunci au fost efectuate percheziţii şi la sediul SC Soti Cable Neptun şi al Telegraf Advertising, care au trimis în aceeaşi zi un comunicat de presă în care precizau: „Mandatul de percheziţie a fost încuviinţat de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Secţia I Penală a Curţii de Apel Bucureşti, în baza Încheierii nr. 4/P din data de 4 februarie 2015, pronunţată în dosarul nr. 709/2/2015, ca urmare a solicitării transmise cu adresa nr. 964/P/2014 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie“. Acelaşi număr 964/P/2014 se regăseşte şi în cea mai nouă cauză în care Mazăre este cercetat în stare de libertate.

Percheziţii în noul dosar al lui Mazăre

Aşa cum am arătat şi ieri în materialul Percheziţiile din februarie, desluşite. Asi Kahana, Florin Ciorca şi Carmen Ghemuş, pioni în noul dosar al lui Radu Mazăre (documente), percheziţii ar fi fost făcute în acea zi şi la o anume Carmen Ghemuş (fostă Iorga), în Eforie Nord. Aceasta din urmă ar fi o persoană de încredere a lui Sorin Strutinsky, potrivit unor surse judiciare citate de presa centrală.
Printre afacerile în care a fost implicată Carmen Ghemuş (fostă Iorga) se numără şi SC Hofburg Imobiliare SRL, unde a deţinut atât calitatea de asociat, cât şi pe cea de administrator. Firma, cu sediul în comuna Lumina, are o istorie cel puţin interesantă.

„Păienjenişul“ firmei Hofburg Imobiliare SRL

Înfiinţată în anul 2007 de către defunctul Viorel Marin (95%), care deţinea şi calitatea de administrator, şi de Carmen Iorga, firma cu sediul în comuna Lumina se ocupa de „activităţi imobiliare cu bunuri proprii“ şi de „cumpărare şi vânzare de bunuri imobiliare proprii“, după cum aflăm din Monitorul Oficial al României, nr. 3731/2007. În anul 2009, în Monitorul Oficial nr. 5597, partea a IV-a, este publicată Hotărârea nr. 1/2009. Articolul 1 menţionează faptul că, „în urma decesului asociatului Marin Viorel, conform certificatului de deces nr. 998336/10.06.2008, a certificatului de moştenitor nr. 20/11.02.2009 şi a certificatului suplimentar de moştenitor nr. 46/26.03.2009“, cele 19 părţi sociale pe care acesta le deţinea sunt transmise celor două moştenitoare legale. Astfel, în firmă intră cu câte 47,5% din participaţii Daniela-Cerasela Marin şi Emilia-Nicoleta Marin. Diferenţa de 5% îi revine în continuare lui Carmen Iorga, care devine, concomitent, şi administrator al societăţii pe o perioadă nedeterminată. Articolul 4 prevede că societatea îşi suspendă activitatea pe o perioadă de trei ani, începând cu 8.09.2009. Numai că activitatea firmei avea să fie reluată înainte de termen, şi anume la data de 22.04.2010, dată la care are loc o nouă Adunare Generală a Asociaţilor. Articolul 2 din hotărârea nr. 1/2010 prevede că este cooptat ca asociat Cristian - Ion Serghie, cetăţean italian domiciliat în Italia, ca urmare a retragerii din firmă a celor două moştenitoare ale defunctului Viorel Marin. În urma cesiunii părţilor sociale ale celor două doamne Marin, Cristian-Ion Serghie deţine 95% din capitalul societăţii, iar Carmen Iorga, aceeaşi diferenţă de 5%, rămânând în continuare administrator.
 
Pe 26.07.2010, are loc o nouă Adunare a Asociaţilor SC Hofburg Imobiliare SRL, prin care este cooptată ca asociat Dorina Zenovia Săftescu, cetăţean român şi italian, domiciliată în Italia, care preia toată părţile sociale de la Carmen Iorga. Cristian-Ion Serghie rămâne în continuare asociat majoritar, dar devine şi administrator. Societatea funcţionează în această formă până în iulie 2012.
 
Pe 30.07.2012, se retrage atât din funcţia de administrator, cât şi din cea de asociat în firmă Cătălin-Ion Serghie, iar capitalul său (95%), precum şi calitatea de administrator sunt preluate de Carmen Ghemuş (fostă Iorga). De asemenea, tot atunci se retrage din firmă şi îşi cesionează părţile către aceeaşi persoană şi Dorina Zenovia Săftescu. Carmen Iorga, devenită Carmen Ghemuş după căsătorie, revine aşadar în firma pe care a fondat-o alături de Viorel Marin şi deţine controlul absolut.
 
Numai că - iar de aici totul devine cât se poate de interesant, cu atât mai mult cu cât modificarea nu este operată şi pe site-ul Registrului Comerţului - pe 23.10.2012 este dată o nouă hotărâre în ceea ce priveşte datele firmei, după cum se arată în partea a IV-a din Monitorul Oficial nr. 4456/13.11.2012. Atunci este cooptată în firmă persoana juridică de naţionalitate cipriotă Kelinia Holdings LTD, având sediul în Nicosia, Chytron 5, P.C. 1075, reprezentată legal de Zoe Kokoni, cetăţean cipriot. Tot atunci se retrage din calitatea de unic asociat Carmen Ghemuş, astfel că off-shore-ul cipriot devine unicul asociat al SC Hofburg Imobiliare SRL. Rămâne totuşi, în continuare, administratorul firmei.
 
Destinul este o sumă de coincidenţe, cum se spune. Adresa firmei cipriote - strada Chytron nr. 5, P.C. 1075, Nicosia - o regăsim ca fiind „cartierul general“ al mai multor firme din aceeaşi ţară, societăţi despre care ZIUA de Constanţa a arătat în mai multe rânduri că au legătură indirectă cu Sorin Strutinsky, Nicuşor Constantinescu, Radu Mazăre sau fraţii primarului, Mihai şi Alexandru. Cele mai recente articole pe acest subiect pot fi parcurse accesând secţiunea „Investigaţii“. Un grafic detaliat al legăturilor celor menţionaţi cu firme din Cipru poate fi consultat în materialul Sorin Strutinsky, omul din spatele hotelului neterminat din Portul Tomis (documente).
 
Aşadar, la adresa descrisă mai sus stau „îngrămădite“ mai multe firme care învârt afaceri la Constanţa:
Ditline Investment LTD, acţionarul majoritar în Five Holding SA (firma care deţine magazinul Brick);
Talmage Overseas Limited, asociată în City Park Management (City Park Mall, „blestemul" lui Radu Mazare (?!)), New Home Construct (Dacă dispare din PSD. Echipa lui Mazăre ar putea arunca partidul în stradă), Mega Development SRL (Cazino Sud, deţinut de Mehmetoglu, firmă care apare în referatul de reţinere a lui Strutinsky, intră în reabilitare (documente)) şi Pozitron Medical Investigation SRL. Însă, potrivit datelor de la Registrul Comerţului din Cipru, firma şi-a mutat sediul pe 28 mai 2014 la Meleager al Macedoniei, 7, P.C. 1049, Nicosia, Cipru, cu precizarea că ultimele două firme mai sunt implicate la rândul lor în încă două firme. („Și a crescut într-un an cât alții în zece...“
SC Pozitron Medical Investigation SRL a raportat în 2013 un profit cu peste 2 milioane de lei mai mare față de 2012
)

Euroglobal See Audit Ltd, care este implicată în Argus Audit SRL;
Southstone Holdings LTD, care este implicată în E.B.S. Conprest SRL, Amber Consulting SRL, Mirla-Sin SRL şi PGF Vision SRL (care, la rândul său, este implicată în încă o firmă), ultimele două societăţi fiind, din nou, legate de numele lui Carmen Ghemuş (fostă Iorga). Din informaţii recente, firma apare ca având sediul în Cipru, Nicosia, strada Kennedy, 56, etaj 2, apartament 23 P.C. 1076.
Willridge Consulting Limited, implicată în Expo Fair Trade SA, Varianta SRL - File de retrocedare
Gran Via Varianta SRL a devenit Maritimo Residence
- implicată, la rândul său, într-o altă firmă, şi Compania de Servicii şi Consultanţă SA -Ce rol a avut SC Holland Development Group SA?. Teren atribuit în compensare pentru una dintre firmele la care este acționar Valentin Gheorghe Ionescu (document))- care controlează încă alte şapte firme. Ulterior însă, firma şi-a schimbat sediul la adresa Meleager al Macedoniei, 7, P.C. 1049, Nicosia, Cipru, la fel ca Talmage Overseas.
Socorota Limited, care a avut anterior sediul pe strada Kennedy, apare şi ea acum pe Chytron nr. 5, P.C 1075. Firma este implicată în SC Satu&Fase SRL şi în Gran Via Epsilon SRL. Satu&Fase este controlată de acelaşi cetăţean italian Serghie, cu care Sorin Strutinsky este implicat în M&D Farers Invest.
Mai mult, dacă mai era nevoie de încă o coincidenţă, defunctul Viorel Marin, cel care a pus bazele Hofburg Imobiliare alături de Carmen Iorga (actuală Ghemuş) a avut afaceri directe chiar cu partenerul de afaceri al lui Sorin Strutinsky, cetăţeanul italian de origine romănă, Cristian Ion Serghie. Cei doi au avut împreună firma Turo Service din Lumina
 
Mai mult decât atât, coincidenţele merg mai departe de adresa din Cipru, Nicosia - Chytron 5, P.C. 1075. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului din Cipru, aceeaşi Zoe Kokoni (n.r. ΖΩΗ ΚΟΚΟΝΗ), ce reprezintă firma Kelinia Holdings LTD, care deţine întreg capitalul social în Hofburg Imobiliare SRL, apare, în datele de la Registrul Comerţului din Cipru, ca fiind directorul firmei Ditline Investments (cea care deţine majoritatea acţiunilor în Five Holding SA - magazinul Brick). Restul firmelor din Cipru prezentate mai sus au în comun acelaşi serviciu de secretariat asigurat de Virna Secretarial Services LTD.


În anul 2009, Zoe Kokoni dădea un interviu pentru AvocatNet.ro în calitate de „Director Tax and Legal Department al Eurofast Global”.
 
Revenind însă la afacerile lui Carmen Ghemuş (fostă Iorga), aceasta mai apare ca asociat şi în Management Solutions SRL, din Constanţa, care oferă „alte activităţi de servicii suport pentru întreprinderi n.c.a.“ (radiată), în SC Miral-Sin SRL din Constanţa, care se ocupă de „consultanţă pentru afaceri şi management“ (Southstone Holdings LTD este asociată în firmă), în Planigo SRL, care se ocupă de „cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii“. Ca administrator mai apare şi în Limco Power SA (în faliment) şi în PGF Vision SRL (Southstone Holdings LTD este asociată în firmă). Aceasta din urmă firmă, dar şi Carmen (pe atunci) Iorga şi-au cesionat, în 2010, conform datelor din Monitorul Oficial nr. 246 din 2 februarie, părţile sociale pe care le deţineau în SC Hot Slot Management SRL. Astfel, Sorin Strutinsky (50%) a devenit asociat în firmă alături de doi francezi: Michel Germain Sarmazan (25%) şi Carmelo Guagenti (25%). Cei trei au preluat societatea de la SC PGF Vision şi Carmen Iorga, care şi-au cesionat părţile sociale astfel încât Sorin Strutinsky a ajuns să deţină 50% din firmă, iar francezii, câte 25% din SC Hot Slot Management SRL. Administrator al firmei ce deţine un capital social de 30.000 de lei apare un anume Lastella Bernard Jean. Firma are ca obiect principal de activitate „alte lucrări de construcţii n.c.a.“, declară o cifră de afaceri de zero lei, niciun salariat, dar raportează pierderi de 66.307 lei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii