Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
12:35 27 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consilierii locali de la Medgidia, revoltaţi de birul pe informaţiile publice - „Când vrei să ascunzi ceva, pui o barieră“

ro

16 Mar, 2016 00:00 2961 Marime text

Deşi au trecut mai bine de două săptămâni de când ZIUA de Constanţa semnala public lipsa de transparenţă practicată la Primăria municipiului Medgidia, unii consilieri locali încă nu sunt la curent cu acest subiect. Pe 25 februarie, vă aduceam în atenţie faptul că lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia a fost sesizată la nivel înalt. Ministerul pentru Consultare Publică şi Dialog Civic, prin ministrul Violeta Alexandru, arăta, în răspunsul unei adrese înaintate de ZIUA de Constanţa, faptul că „accesul la informaţiile de interes public este gratuit“.
 
Răspunsul ministerului de resort a venit după ce am semnalat, la nivel înalt, practica înregimentată de aproape nouă ani la Primăria municipiului Medgidia, unde informaţiile publice costă. Şi chiar foarte mult. O singură pagină A4 are preţul de 5 lei, în condiţiile în care costul real pentru fotocopiere este chiar de 50 de ori mai mic. Primăria Medgidia a decis prin hotărâre de Consiliu să pună preţ de butic pe informaţiile de interes public.

Citeşte şi Lipsa de transparenţă de la Primăria municipiului Medgidia, sesizată la nivel înalt: Taxa pentru informaţiile de interes public va trebui să dispară (document)

Mai mult, şi Prefectura Constanţa a luat poziţie faţă de această practică. Fostul prefect, Constantin Ion, a declarat că va notifica Primăria Medgidia în vederea modificării acestei taxe.

„O taxă pentru fotocopierea unor simple pagini din documentele de interes public este complet ilegală, având în vedere că Legea 544 reglementează că liberul acces la informaţiile de interes public trebuie să se facă în litera şi spiritul legii. Autorităţile care au impus taxe ce depăşesc cu mult cheltuielile făcute pentru a fotocopia aceste documente trebuie să îşi rectifice de urgenţă acele hotărâri pe care le-au supus dezbaterii în şedinţele de Consiliu Local şi care, din păcate, au şi trecut de Consiliul Local“, a declarat, pentru ZIUA de Constanţa, Constantin Ion.


Citeşte şi Primăria Medgidia trebuie să reanalizeze taxa pe informaţie: Prefectul Constanţei - „Valoarea de 5 lei/pagina este nejustificată“ (II)

Tot pe data de 25 februarie, le-am trimis şi consilierilor locali municipali de la Medgidia, pe mailul personal, câte o scrisoare în care le expuneam situaţia, la fel cum am procedat şi în cazul Ministerului pentru Dialog Civic şi Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa, solicitându-le un punct de vedere. Asta pentru că de existenţa acestei taxe este direct responsabil Consiliul Local, care a avizat favorabil hotărârea. Pentru că nu am primit, vreme de două săptămâni, niciun răspuns de la aleşii locali, am decis să îi sunăm, pe rând, pentru a le publica punctul de vedere. După ce în ediţiile anterioare am publicat punctele de vedere ale primilor şase aleşi locali, în ordine alfabetică, în ediţia de astăzi vă prezentăm poziţia următorilor trei aleşi locali: Daniela Daniel, Mihaela Dardac şi Nicolae Dicianu.
 
Primul consilier pe care l-am sunat a fost Daniela Daniel. Aceasta spune că taxa de 5 lei este exagerată, dar că ar trebui să existe totuşi o taxă modică.

„Mi se pare mult această taxa, este destul de mare, dar depinde şi de ce documente aveţi nevoie. Dacă se cere un volum foarte mare de acte, mi se pare normal totuşi să se plătească o taxa. Dacă e vorba despre câteva hârtii, câteva foi, mi se pare exagerată taxa. Pentru o fotocopie, 5 lei e mult, oricum“, a declarat Daniela Daniel.

 
Întrebată dacă este la curent cu poziţia Ministerului pentru Dialog Social cu privire la această taxă, răspuns pe care ZIUA de Constanţa l-a publicat cu alte ocazii, alesul local a afirmat că are cunoştinţă despre cele semnalate, precizând că pentru presă nu ar trebui să existe o astfel de taxă.
 
„Ştiu, am citit despre răspunsul doamnei ministru. Mi se pare normal că această taxa să nu fie pentru presă. Presă trebuie să aibă accesul liber la informaţii de interes public, din punctul meu de vedere“, a conchis alesul local.

„Lipsa de transparenţă a existat la nivelul Primăriei“

Şi alesul local Mihaela Zoe Dardac consideră că această taxa este exagerată. „Cred că este eronată. Eu, dacă aş fi citit cu mai multă atenţie toate taxele şi ce am avut noi în proiectul de hotărâre, cu siguranţă nu ar fi trecut (n.r. hotărârea). Este o sumă aberantă, extraordinar de mare şi chiar nu ar fi trebuit să fie. Ar trebui să fie totul gratis, orice astfel de solicitare“, a declarat Mihaela Dardac.
 
Întrebată cum ar vota în cazul în care ar fi iniţiat un proiect de hotărâre privind reanalizarea taxei, aceasta a afirmat: „Votez pentru eliminarea ei. Nu îmi mai aduc aminte cum am votat anterior, am foarte multe şedinţe în minte, dar pot să vă asigur de lipsa de transparenţă care a existat la nivelul Primăriei.“
 
Mai mult, ea susţine că inclusiv aleşii locali au avut probleme de comunicare în cadrul instituţiei.

„Am solicitat în nenumărate rânduri documentaţii necesare în luarea deciziilor corecte, la fiecare dintre proiecte, uneori am fost serviţi, alteori, nu. Sunt probleme inclusiv în rândul consilierilor locali. Am solicitat documente inclusiv în timpul şedinţelor şi nu ni s-au pus la dispoziţie. La şedinţele de comisii, am solicitat aceste documente, care nu ne-au fost puse la dispoziţie, şi este destul de greu să luăm nişte decizii, nu chiar în necunoştinţă de cauză, dar neavând toate elementele. E greu să iei o hotărâre 100% cu sufletul, adică să faci ceea ce este corect. Trebuie să vedem toate documentele şi noim, să vedem dacă lucrurile sunt în regulă. Am avut discuţii şi am fost destul de vehemenţi când am solicitat documente şi nu ni s-au pus la dispoziţie“, a adăugat Mihaela Dardac. 


„Este o îngrădire a liberului acces la informaţiile publice“

Şi Nicolae Dicianu s-a arătat total împotriva acestei taxe practicate de Primăria Medgidia şi care a trecut, în nenumărate rânduri, de votul aleşilor locali. „Dacă îmi aduc bine aminte, acum mai bine de un an, am avut în Consiliul Local o intervenţie referitoare la această taxă, care este, pentru mine, un obstacol ce nu vă dă voie să vedeţi ce se întâmplă într-o primărie“, a declarat acesta.

 
Despre valoarea descurajatoare a acestei taxe, alesul local spune că a fost stabilită în mod intenţionat. „Este prea puţin o barieră care opreşte liberul acces la informaţii. În momentul în care vrei să afli ceva şi ţi se pune o sumă de 5 lei pe pagină şi există un dosar de 50 - 100 de pagini, e descurajator. Mi se pare că este o îngrădire a liberului acces la informaţiile publice“, a afirmat acesta.
 
Totuşi, întrebat cum a votat de fiecare dată când a fost iniţiat un astfel de proiect de hotărâre, alesul local a început să se bâlbâie. „Când eu am apărut în Consiliul Local, taxa era deja. Eu am propus şi nu s-a luat în considerare, nu s-a luat şi nu se va lua. Ştiţi cum e, când vrei să ascunzi ceva, pui o barieră. O taxă trebuie însă să existe, pentru că este un consum de hârtie, de energie, dar nu aşa. Să fie o taxă modică, să se scoată aceste cheltuieli, şi atât“, a conchis alesul local.
 
Este interesant cum toţi aleşii locali se arată acum indignaţi şi împotriva unei astfel de taxe, care a trecut însă în Consiliul Local atâţia ani la rând.

Citeşte şi

Taxa pe informaţiile de interes public „supravieţuieşte“ la Medgidia. Dănuţ Cotîrlă - „În ultimii patru ani, a lipsit total transparenţa“

Taxa de butic practicată de Primăria Medgidia pentru informaţiile de interes public, ignorată de consilierii locali?

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii