Ministerul Culturii încurajează investiţiile în protejarea patrimoniului Pasarela regală de la Mamaia nu va fi demolată!
Ministerul Culturii încurajează investiţiile în protejarea patrimoniului: Pasarela regală de la Mamaia nu
04 Feb, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
5477
Marime text
Pe data de 20 ianuarie, Primăria Constanţa a emis trei certificate de urbanism pentru A.N. Apele Române, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, prin Creţu Cătălin. Este vorba despre certificatul de urbanism nr. 398 - Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020), lot 2 - protecţia şi reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Mamaia, demolare pasarelă pietonală în zona Cazino Mamaia; Certificatul de urbanism nr. 399 - Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020) lot 2 - protecţia şi reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în Zona Mamaia; Certificatul de urbanism nr. 400 - Reducerea eroziunii costiere faza II (2014-2020) lot 2 - protecţia şi reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Mamaia - desfiinţare structuri costiere MM4, MM5, MM6, MM7.
Ulterior emiterii certificatelor de urbanism, Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral a informat că pasarela de promenadă (zona debarcader Cazino - Mamaia) este o structură cuprinsă în arealul plajelor turistice aferente staţiunii Mamaia ce fac obiectul contractului de proiectare si execuţie lucrări pentru “Protecţia şi reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Mamaia” din cadrul proiectului “Reducerea eroziunii costiere, faza a II-a (2014-2020).
Conform expertizelor efectuate asupra sa, pasarela care face parte din ansamblul Cazinoului, inaugurat în 1935 de regale Carol al II-lea şi devenit simbolul celei mai importante staţiuni estivale de pe litoralul românesc, se află într-o stare avansată de degradare şi nu poate prezenta siguranţă în exploatare.
Complexul Cazinoului a fost privatizat în anul 2004, de societatea de stat Mamaia SA, actuala Litoral SA. A urmat perioada de declin, când complexul a găzduit afaceri sezoniere, care mai mult au distrus decât au consolidat stabilimentul istoric. În acelaşi an 2004, s-a propus de către CN Administraţia Porturilor Maritime SA (CN APM) Constanţa execuţia unui proiect care reabilita parţial pasarela, moment la care a fost dezafectată încastrarea acesteia în zona de nisip (capătul dinspre plajă al pasarelei). Acest proiect a fost suspendat din cauze necunoscute de către Apele Române.
„Precizăm că la faza elaborării studiului de fezabilitate pentru Protecţia şi reabilitarea litoralului românesc al Mării Negre în zona Mamaia din cadrul proiectului Reducerea eroziunii costiere, Faza a II-a (2014-2020) implementat de ABADL a fost luată în calcul eventualitatea dezafectării structurii care poate fi avariată dincolo de orice posibilitate de reabilitare a structurii originale. Toate lucrările asupra pasarelei de promenadă vor fi executate doar cu obţinerea autorizaţiilor conform legislaţiei în vigoare, bazate pe proiectul tehnic aprobat şi în corelare cu expertizele tehnice ce vor fi actualizate în cadrul proiectului”, informau cei de la Apel Române prin intermediul unui comunicat de presă.
La câteva zile distanţă, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, directorul Apelor Române, Hristu Uzun, a revenit cu alte precizări: „Pasarela din Mamaia este administrată de societatea Litoral SA. În cadrul studiului de fezabilitate pentru proiectul „Reducerea eroziunii costiere, Faza a II-a (2014-2020), implementat de ABADL, se va realiza o expertiză tehnică, care va spune exact care este starea acestei structuri. În cazul în care consultantul de rezistenţă va spune că nu mai rezistă pentru că totul este rugit sub ea, vom vedea ce vom face. Dar se poate reconsolida, nu este o problemă, se poate reabilita. Nu noi decidem, ci Ministerul Culturii.
De altfel, am discutat şi cu reprezentanţii Ministerului Culturii, pentru că vorbim despre o structură care face parte dintr-un complex-monument. În următoarele două-trei luni se va decide ce se va întâmpla cu această pasarelă. După primele runde de discuţii cu Ministerul Culturii, aceştia au spus că este monument şi nu trebuie demolat”, a afirmat Uzun.
Reprezentanţii Litoral SA, care administrează pasarela, susţin că, cel puţin în ultimul an, pasarela nu s-a aflat pe ordinea de zi a şedinţelor Consiliului de Administraţie. Între timp, la Litoral SA a avut loc, la începutul anului, o şedinţă AGA, ce i-a desemnat pe noii administratori. Aceştia urmează să numească şi un director, după ce mandatul Marilenei Dragnea s-a încheiat pe 11 ianuarie. Pasarela din Mamaia face parte din Ansamblul Cazinoului.
Reprezentanţii Ministerului Culturii au precizat, pentru ZIUA de Constanţa, că nici ministerul şi nici Direcţia Judeţeană pentru Cultură nu vor emite aviz pentru demolarea pasarelei, un monument din grupa B. „Avem cunoştinţă de proiectul de înnisipare a plajei derulat de Apele Române, însă la noi nu a ajuns nicio solicitare de avizare a demolării pasarelei. Oricum, legea interzice demolarea monumentelor istorice. Ministerul Culturii încurajează investiţiile în protejarea monumentelor şi dacă există o entitate, chiar şi de pe plan local sau judeţean, interesată să facă acest lucru şi cu pasarela din staţiunea Mamaia, se poate adresa pentru sprijin Institutului Naţional al Patrimoniului, care derulează proiecte prin care sunt finanţate astfel de investiţii”, au spus reprezentanţii Ministerului Culturii.
Citeşte şi:
Stop demolării Pasarelei Regale din Mamaia! Ar putea fi preluată şi reabilitată de Consiliul Judeţean. Este nevoie de hotărâre de Guvern
Sondaj de opinie ZIUA de Constanţa 87% dintre respondenţi vor ca pasarela din Mamaia să fie reabilitată!
Sondaj de opinie Pasarela din Mamaia, simbolul litoralului interbelic, trebuie demolată sau reabilitată?
Pasarela din staţiunea Mamaia, situată în zona debarcaderului Cazino, va fi demolată
Vândut de Mazăre în 2007 Primăria nu mai deţine terenul de sub Cazinoul din Mamaia. Prin decizia 32/2019 a ÎCCJ, acesta a revenit statului român (galerie foto+documente)
Constanţa de odinioară Istoria unor investiţii - Cazinoul şi Pasarela din Mamaia
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii