Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:10 27 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Oaspeți de seamă Profesorul Tasin Gemil, în vizită la ZIUA de Constanța. Un prilej deosebit pentru un dialog despre istorie și cultură

ro

27 Aug, 2024 12:57 234 Marime text
Tasin Gemil, la ZIUA de Constanța
  • Istoricul Tasin Gemil a semnat 12 volume de autor, 8 volume de coautor, 8 volume ca editor, circa 100 de studii ştiinţifice în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate, peste 60 de recenzii, polemici şi note.
  • În calitate de ambasador român a elaborat aproximativ 1500 de documente diplomatice.
  • A iniţiat şi organizat peste 30 de reuniuni ştiinţifice şi culturale pe plan naţional şi internaţional.
  • A înfiinţat şi condus câteva asociaţii ştiinţifice şi culturale, între care „Asociaţia Cultural-Ştiinţifică România-Turcia”, „Asociatia Culturală Azerbaidjan- România”, „Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă şi Cultură Turco Tătari din România”.
  • A fost vicepreşedinte al Ligii Române de Prietenie cu Lumea Arabă, vicepreședinte al Societăţii Europene a Mării Negre, vicepreşedinte al Asociaţiei „Drumul Mătăsii”; membru în Comitetul de red. al ”Revue Roumaine d’Histoire” (câtiva ani).
 
Profesorul și istoricul Tasin Gemil, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative la studierea istoriei Tătarilor din Dobrogea și a relațiilor internaționale în zona Mării Negre, a vizitat, marți, redacția ZIUA de Constanța. Această întâlnire a marcat un moment deosebit, oferind jurnaliștilor și o ocazie unică de a intra în contact direct cu unul dintre cei mai importanți istorici ai României.
 
Vizita profesorului Gemil la redacția ZIUA de Constanța a fost un prilej deosebit pentru un dialog deschis despre istorie, cultură și jurnalism. Cu o carieră academică impresionantă, Tasin Gemil a împărtășit perspectivele sale asupra evenimentelor istorice ce au modelat Dobrogea, punând accent pe importanța cercetării riguroase și a educației în menținerea unei cunoașteri autentice a trecutului.
 
Profesorul Tasin Gemil este autorul a numeroase lucrări academice dedicate istoriei Tătarilor din Dobrogea și a relațiilor diplomatice din regiunea Mării Negre. Activitatea sa a fost esențială în conturarea unei imagini clare și detaliate a comunităților etnice din Dobrogea și a evoluției lor în contextul mai larg al istoriei României și Europei de Est.


ZIUA de Constanța prezintă, în mai multe articole toate capitolele din cel mai recent volum al istoricului Tasin Gemil „Un tătar din România. Amintiri, confesiuni, mărturii, evaluări ale unui universitar istoric, fost deputat și ambasador“, volum dedicat relațiilor interetnice dintre tătari, turci și români, constituind un excelent studiu, documentat, despre tătari.

#DobrogeaDigitală: „Un tătar din România“, de Tasin Gemil. Capitolul XI, despre înființarea Universității Ovidius și numirea sa în funcția de ambasador în Azerbaidjan
 

Despre Tasin Gemil

 
Născut în Medgidia, pe 21 septembrie 1943, într-o familie de origine musulmană, Tasin Gemil a urmat cursurile Școlii elementare de șapte ani cu predare în limba tătară din Medgidia (1949-1956), apoi Liceul Mixt din Medgidia - actualmente Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu" (1956-1960), și apoi cursurile Facultății de Istorie-Filozofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza" din Iași.
 
În iunie 1976 a susținut teza de doctorat, la Universitatea „Al.I.Cuza” Iaşi, cu titlul: „Ţările Române în contextul politic internațional” (1621-1672) (publicată la Editura Academiei Române, în 1979, 231 pag.)
 
În anul 1999, Tasin Gemil a primit titlul de Cetățean de Onoare al localității natale.
 
Cariera profesională:

 
- 1965-1966: profesor, Liceul Eforie Sud, Constanţa;
- 1966-1977: cercetător ştiinţific, Institutul de istorie şi arheologie „A.D.Xenopol” Iaşi;
- 1977- 1984: arhivist principal, Direcţia Generală a Arhivelor Statului, Bucureşti;
- 1984-1998: istoric pr., cercetător ştiinţific pr., Institutul de istorie „N. Iorga” Bucureşti;
- 1991-1995: conf.univ., Universitatea „Ovidius” Constanţa;
- 1995-2009: prof.univ., Universitatea „Ovidius” Constanţa;
- 1991- 1998: șeful Catedrei de istorie veche și medie, Universitatea „Ovidius” Constanța;
- 1996- prezent: conducător de doctorat în specializarea „Istoria relaţiilor internaţionale”
- 1999-2008: director al Școlii doctorale de la Facultatea de istorie și științe politice, Universitatea „Ovidius„ Constanța;
- 2004-2008: prorector al Universităţii „Ovidius” Constanţa;
- 2005 (din): fondator şi director al Centrului de Studii Eurasiatice; întemeietor și redactor-şef al Revistei Române de Studii Eurasiatice, Universitatea „Ovidius” Constanţa;
- 1998-2003: primul ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Azerbaidjan;
- 2004-2007: ambasadorul României în Turkmenistan;
- 2008-prezent: prof.univ., Universitatea „Babeş-Bolyai” ClujNapoca;
- 2008-prezent: fondatorul și directorul Institutului de Turcologie şi Studii Central-Asiatice; întemeietorul și redactorul-șef al publicației Studia et Documenta Turcologica ( a ajuns la vol. 5)
 

Tasin Gemil, la ZIUA de Constanta
Activitatea comunitară şi politică:
 
- fondator şi primul preşedinte al Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România (dec.1989-iul.1990).
- deputat în Parlamentul României (1990-1996);
- secretar al Comisiei permanente pentru învăţământ, cercetare ştiinţifică, tineret şi sport din Camera Deputaţilor (1992-1996);
- membru al delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO (1991-1992);
- membru al delegației permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (AP-OCMN) (1993-1996);
- Adeverința nr.11126, din 26 noiembrie 2009, emisă de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, atestă faptul că lui Tasin Gemil „nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității”.


 
Activitatea ştiinţifică, culturală şi diplomatică
 
- 4 cărţi de autor, 7 vol. de coautor, 5 volume ca editor, cca. 100 de studii ştiinţifice în reviste de specialitate din ţară şi din străinătate, cca.60 de recenzii, polemici şi note bibl.; mai mult de 100 de comunicări ştiinţifice la manifestări ştiinţifice interne şi internaţionale. Câteva sute de articole şi interviuri în ziare româneşti şi străine; peste 200 de emisiuni radio şi TV în ţară şi străinătate, însumând mai mult de 60 ore de emisie.
- In calitate de ambasador român a elaborat aproximativ 1500 de documente diplomatice.
- A iniţiat şi organizat peste 30 de reuniuni ştiinţifice şi culturale pe plan naţional şi internaţional.
- A înfiinţat şi condus câteva asociaţii ştiinţifice şi culturale, între care „Asociaţia Cultural-Ştiinţifică România-Turcia”, „Asociatia Culturală Azerbaidjan- România”, „Asociaţia Oamenilor de Ştiinţă şi Cultură Turco Tătari din România”. A fost vicepreşedinte al Ligii Române de Prietenie cu Lumea Arabă, vicepreședinte al Societăţii Europene a Mării Negre, vicepreşedinte al Asociaţiei „Drumul Mătăsii”; membru în Comitetul de red. al ”Revue Roumaine d’Histoire” (câtiva ani).
- Fondator şi redactor şef al „Revistei Române de Studii Eurasiatice”, Universitatea Ovidius Constanţa; fondator şi red.-șef al revistei „Studia et Documenta Turcologica”, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca.
 
Colegii de breaslă i-au dedicat două volume de studii ştiinţifice, cu prilejul împlinirii vârstei de 60 de ani (Istorie şi Diplomaţie în Relaţiile Internaţionale. Omagiu Istoricului Tahsin Gemil, coord.Daniel Flaut, Iolanda Ţigiliu, Ovidius University Press, Constanţa, 2003, 459 pag.) şi la împlinirea vârstei de 70 de ani (Contemporary Research in Turcology and Eurasian Studies. A Festschrift in Honor of Professor TASIN GEMIL on the Occasionof His 70th Birthday, eds.Stoica Lascu and Melek Fetisleam, Presa Universitară Clujeană, 2013, LXXVIII + 1056 pag.)
 
Domenii predilecte de cercetare:
 
- Istoria relaţiilor româno-otomano-tătare; istoria, cultura şi situaţia actuală a popoarelor din lumea turcică (Turcia, Asia Centrală, Crimeea, Caucaz, regiunea Volga-Ural)
 
Titluri şi premii:
 
- Membru corespondent al Societăţii Turce de Istorie (Türk Tarih Kurumu) din Ankara (din 1988);
- Premiul „Nicolae Iorga” al Academiei Române (1991);
- Premiul „Radu Rosetti” al Fundaţiei Culturale „Magazin Istoric” (1993);
- Cetăţean de onoare al municipiului Medgidia (din 1999);
- Profesor onorific al International University of Baku ( din 2001);
- Titlul „Prieten al Azerbaidjanului” conferit de societatea civilă (ziarişti) din această ţară (2002);
- „Letter of Gratitude” a Academiei de Științe a Republicii Tatarstan, Federația Rusă (2010);
- „Scrisoarea de Recunoștință” (Blagodarstvennoe Pismo) a Președinției Consiliului de Stat al Republicii Tatarstan, Federația Rusă (2012);
- Titlul de ”Personalitate Monumentală a Populației Turco-Tătare din România”, conferit de Centrul Cultural Turc ”Yunus Emre” din București (2012);
- Titlul de „Senator de onoare” al Institutului Cultural Român „pentru serviciile de excepție aduse susținerii și promovării culturii române” (2013);
- Decorat cu medalia de argint „Pentru Merite în Știință” (Za Dostiszenija v Nauke) a Academiei de Științe a Republicii Tatarstan, Federația Rusă (2013);
- „Membru onorific” al Academiei Oamenilor de Știință din România (2015);
- „Membru străin” al Academiei de Științe a Republicii Tatarstan, F.Rusă (2016).
 

Tasin Gemil la ZIUA de Constanta3
 
Referinţe:
 
- Enciclopedia Istoriografiei Româneşti, Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, Bucureşti, 1978, p. 150.
- Türk Dünyası Araştırmaları (Cercetări privind Lumea Turcă), nr. 64, Şubat 1990, Istanbul, p.104-105.
- Personalităţile României contemporane. Oameni politici, Rompres, Bucureşti, 1993, p.65-66.
- Personalităţile României contemporane.Protagonişti ai vieţii publice, vol.2, Rompres, Bucureşti, 1995, p.20-21.
- Dicţionar Enciclopedic, vol.II, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 1996, p.423
- Agi-Amet Gemal, Dicţionarul Personalităţilor Turco-Tătare din România, Editura Metafora, Constanţa, 1999, p.92-99.
- Tatar Enţiklopedya Süzlege (Dicţionarul Enciclopedic Tătar), Tatar Enţiklopedya Instituty, Academia de Ştiinţe a R.Tatarstan, Kazan, 2002, p.221
- Istorie şi Diplomaţie în Relaţiile Internaţionale. Omagiu istoricului Tahsin Gemil, coord. D.Flaut şi I.Ţighiliu, Ovidius University Press, Constanţa, 2003, 460 p.
- Mic Dicţionar Enciclopedic, Editura Enciclopedică şi Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005, p.505
- Tatarskaya Enţiklopediya ( Enciclopedia Tătară), Institut Tatarskoi Enţiklopediya, Kazan, 2005, p.274-275
- Dicţionar de Personalităţi Dobrogene, vol.II, Ex Ponto, Constanţa, 2005, p.61
- Irfan Ünver Nasrattinoğlu, Romanya yazıları (Insemnări din România), Egeli Araştırmacı ve Yazarlar Birliği Yayınları, Denizli, 2006, p.214-218
- Şerban N. Ionescu, Dicţionarul Panoramic al Personalităţilor din România. Sec.XX, EVF, Bucureşti, 2006, p.169
- Hübner`s Who is Who, ed. a II-a, 2007, p.463
- Wikipedia si alte site–uri din România şi străinătate.
 
A avut contribuții în diverse lucrări și tratate de specialitate:

 
Asociația din România a ,,Junilor turci", în AIIAI, VII (1970), p.175-195;
Din relațiile moldo-otomane în primul sfert al secolului al XVI-lea, ibidem, IX (1972), p. 133-144;
La Moldavie dans les traités de paix ottomano-polonais au XVIIe siècle, în RRH, XII (1973), 4 p.687-714;
Considérations concernant ,,L'Histoire Ottomane" de Demetre Cantemir, în ,,Dacoromania" (Freiburg-Munchen), 1974, 2, p. 155-166;
Les Pays Roumains dans la politique europeenne de la Porte Otomane au XVIIe siècle, în RESEE, XIII (1975), nr. 3, p. 425-428.

Citește și:
 
Interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanța: Istoricul Tasin Gemil - „Societatea de astăzi se depersonalizează rapid, pentru că ignoră istoria proprie și pe cea generală“

 
Volumul „Un tătar din România“, apreciat de cititori și istorici: Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române - „Cartea semnată de Tasin Gemil vibrează de sentimente, emoții și adevăr“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii