Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:26 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proprietarul apare în referatul de reţinere a lui Strutinsky Cum se va schimba ansamblul Cazino Sud după procesul de reabilitare (documente)

ro

08 Apr, 2015 00:00 4848 Marime text
La Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, investitorul Clubo Galactic SRL a depus proiectul „Reabilitate şi renovare clădiri şi terase ansamblu Cazino Sud şi amenajări exterioare“. De altfel, pentru acest proiect, Primăria Constanţa a emis şi certificatul de urbanism nr. 477 pe data de 13 februarie 2014, act valabil până la 13 februarie 2017. Terenul şi clădirea aparţin societăţii Mehmetoglu SRL, administrată de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, iar investiţia este realizată de SC Clubo Galactic SRL, conform contractului de administrare nr. 44 /05.05.2014.
 
Potrivit proiectului, vor fi executate lucrări de reabilitare şi renovare, precum şi amenajări exterioare la corpul care adăposteşte mini-hotelul, spaţiile comerciale şi cele de alimentaţie publică, precum şi lucrări de igienizare, zugrăveli la pavilionul central şi amenajarea teraselor adiacente, amplasate pe latura vestică a pavilionului central. Având în vedere starea de degradare a porticului amplasat la parterul mini-hotelului, în conformitate cu recomandările expertizei tehnice, vor fi executate lucrări de reparaţii şi consolidări locale. De asemenea, vor fi refăcute pardoselile şi finisajele exterioare. Pentru o circulaţie fluentă a turiştilor în zonă, vor fi executate lucrări de desfacere zidărie la nivelul parterului în zona de nord şi de sud a corpurilor laterale ale mini-hotelului. Astfel, se va reconstitui configuraţia arhitecturală iniţială a faţadelor la nivelul parterului. În zona accesului principal în mini-hotel, vor fi dezafectate toate construcţiile uşoare şi inestetice existente şi se vor reabilita treptele, parapetele şi jardinierele. Potrivit proiectului, toate construcţiile uşoare degradate şi inestetice existente (pergole, copertine, pardoseli şi parapete de lemn) vor fi dezafectate. La nivelul parterului şi al etajului cu destinaţia cazare, vor fi executate recompartimentări interioare. Pentru a reface imaginea iniţială a ansamblului, lucrările de amenajări exterioare vor păstra configuraţia originală (contur spaţii verzi, fântână, doi stâlpi de iluminat). Terasele vor rămâne descoperite în zona de alimentaţie publică, iar mobilarea acestora se va face cu elemente adecvate şi umbrele de soare. Pavilionul cazinoului va fi igienizat, se vor desface toate butaforiile rezultate din amenajările anterioare, vor fi efectuate reparaţii în zonele de acces. Nu în ultimul rând, vor fi reconstituite jardinierele în forma lor iniţială şi vor fi aplicate zugrăveli superioare. „Necesitatea realizării proiectului constă în scopul propus prin reabilitarea şi renovarea clădirilor şi teraselor ansamblului Cazino Sud, precum şi prin amenajările exterioare, astfel încât forma acestora să se apropie cât mai mult de imaginea arhitecturală iniţiala a ansamblului“, se precizează în proiect. De reabilitare nu vor scăpa nici accesurile de la nivelul parterului, atât pe latura nordică, cât şi pe cea sudică a corpurilor perpendiculare, astfel încât circulaţia turiştilor să devină fluentă. De asemenea, va fi refăcut şi accesul poziţionat pe latura nordică, spre promenadă, prin realizarea unor jardiniere decorative.

Ansamblu realizat de arhitectul Victor Gh. Ştefănescu


Ansamblul Cazino Mamaia, în configuraţia arhitecturală actuală, a fost realizat între anii 1934 -1935 de arhitectul Victor Gh. Ştefănescu. Construcţia ansamblului a fost realizată în trei etape: pavilionul central + restaurant, cabinele de băi şi bar maritim cu tobogan. Pavilionul central cuprindea, la parter, restaurant cu anexe, terasă acoperită şi descoperită, magazine, sediu poliţie şi telefon, iar la etaj - terasă acoperită pentru dans şi locuinţa administratorului. Construcţiile celor două aripi de cabine de băi, realizate la parter şi la etaj, cu câte un corp perpendicular la capete, cuprindeau vestiare comune, duşuri, grupuri sanitare şi anexe, cu porticuri şi platforme cu spaţii verzi spre plajă. De-a lungul timpului, întregul ansamblu a suferit modificări atât din punct de vedere funcţional, cât şi arhitectural.

Ce spune Registrului Comerţului

Conform datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, SC Mehmetoglu SRL, care deţine o jumătate din Cazinoul din Mamaia, are sediul social în municipiul Constanţa, pe bulevardul Ferdinand numărul 53. În unitate, ca asociat persoană juridică, apare SC Mega Development SRL, cu sediul social în Constanţa, pe strada Pescarilor numărul 96. Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este administratorul SC Mehmetoglu SRL, mandatul său având durată nelimitată. Activitatea principală a unităţii este, conform codificării CAEN, „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate“. Firma se mai ocupă, printre altele, de servicii anexe silviculturii, de prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, de distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice, de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, a drumurilor şi a autostrăzilor, a căilor ferate de suprafaţă şi subterane. SC Mehmetoglu SRL se mai ocupă de lucrări de construcţie a proiectelor utilitare pentru fluide, de comerţul cu autoturisme şi autovehicule uşoare (sub 3,5 tone), de comerţ cu ridicata al fructelor şi legumelor, al produselor din carne, al lactatelor, ouălor, uleiurilor şi grăsimilor comestibile. Mehmetoglu SRL mai are ca obiect de activitate contabilitate şi audit financiar, consultanţă în domeniul fiscal, consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării. Firma are 13 sedii secundare în zona Albatros şi în zona Cazino Mamaia Sud. Conform situaţiei financiare pe anul 2013, SC Mehmetoglu SRL, cu zero angajaţi, a avut o cifră de afaceri de 363.327 de lei şi o pierdere brută de 209.581 de lei. În 2012, tot cu zero angajaţi, unitatea comercială a declarat o cifră de afaceri de 120.887 de lei, zero profit şi 1.561.945 de lei pierderea brută.

Clubo Galactic SRL, deţinută de Georgiana Andreea Şerban


În ceea ce priveşte societatea Clubo Galactic SRL, aceasta a fost înregistrată în anul 2004 şi are sediul social în municipiul Constanţa, bulevardul Aurel Vlaicu, Complex Sportiv Badea Cârţan. Firma are un capital social de subscris de 10.000 de lei, integral vărsat, compus din 1.000 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociat unic şi administrator al societăţii este Georgiana Andreea Şerban, fiica Sorinei-Gina Hortolomei-Moscu. Activitatea principală a societăţii este legată de „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management“. În anul fiscal 2013, societatea Clubo Galactic SRL, cu 16 salariaţi, a declarat o cifră de afaceri de 2.202.296 de lei şi o pierdere brută de zero lei.

Cumpărat în 2004 de SC Mehmetoglu SRL

Firma Mehmetoglu SRL şi terenul deţinut în staţiunea Mamaia, precum şi administratorul de la acea dată al firmei - Sorina Gina Hortolomei Moscu. au intrat în vizorul DNA încă din anul 2008, când a „izbucnit“ dosarul Retrocedărilor din Constanţa. Dosarul, unul de răsunet, s-a transformat în megaprocesul de corupţie privind retrocedările terenurilor din Constanţa, în baza Legii 10/2001. Pe data de 28 octombrie 2008, DNA a anunţat trimiterea în judecată a 37 de inculpaţi în legătură cu „restituirea şi atribuirea nelegală a unor întinse suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleză“. Prin aceste fapte, continuă magistraţii, a fost cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro (din care 77,77 de milioane de euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane de euro, prejudiciu în dauna municipiului Constanţa).

Dar ce se zice despre Mehemtoglu?

Potrivit contractului de vânzare-cumpărare nr. 2078/08.12.2004, autentificat sub numărul 1358, SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, care avea, la acea dată, atât calitatea de asociat persoană fizică al Mehmetoglu, cât şi pe cea de asociat unic al SC Mega Development SRL, a cumpărat de la SC Mamaia SA imobilul-clădire Cazino Sud, situat în staţiunea Mamaia şi compus din restaurant Delta, cofetăria Cazino şi mini-hotel Cazino Sud, contra sumei de 15.953.712.000 de lei vechi, fără TVA. După cum se precizează în acelaşi contract de vânzare-cumpărare, valoarea TVA a fost de 3.031.205.280 de lei vechi. Preţul a cuprins valoarea imobilului-construcţie şi contravaloarea mijloacelor fixe din dotare. Şi în cazul de faţă, aşa cum s-a întâmplat trei ani mai târziu, când aceeaşi societate a achiziţionat terenul de 11.890 mp de la Primăria municipiului Constanţa, plata s-a făcut în rate. După avansul de 20% din valoarea contractului, însumând 3.190.742.400 de lei vechi, au mai urmat trei rate anuale în valoare de 4.254.323.200 de lei vechi fiecare. Printre obligaţiile ce i-au revenit societăţii Mehmetoglu în calitate de nou proprietar, se număra şi „executarea de lucrări la structura de rezistenţă a imobilului-construcţie în valoare de 388.710 USD“, investiţiile fiind eşalonate pe o perioadă de trei ani. „În situaţia nerealizării investiţiilor la termenele stabilite, contractul de vânzare-cumpărare se desfiinţează de drept, fără a mai fi nevoie de intervenţia instanţei, de punerea în întârziere sau de îndeplinirea altei formalităţi. În această situaţie, cumpărătorul pierde cu titlu de daune atât preţul achitat până la acea dată, cât şi investiţiile efectuate“, se preciza în contract. De asemenea, în acelaşi act se menţionează şi faptul că, „întrucât activul Cazino Sud este o construcţie antebelică cu o structură arhitectonică care trebuie protejată, cumpărătorul se obligă să obţină pentru proiectele de modernizare toate avizele şi autorizaţiile în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare“. Tot în sarcina cumpărătorului cădea şi obligaţia de a îndeplini formalităţile necesare şi pe cheltuiala proprie să intabuleze şi să înregistreze în Cartea Funciară activul cumpărat. Aceasta pare să fi fost baza afacerii de peste trei ani, când SC Mehmetoglu SRL a devenit proprietară, pe lângă construcţie, şi peste terenul în suprafaţă de 11.890 mp.
 
În ediţia secțiunea Documente puteţi vizualiza rechizitoriul Dosarului Retrocedărilor şi contractul de vânzare-cumpărare nr. 2078/08.12.2004.

Citiţi şi

Constănţenii ar putea influenţa reabilitarea Cazino Sud: Ce a solicitat de la APM Constanţa firma care apare în referatul de reţinere a lui Strutinsky

Cazino Sud, deţinut de Mehmetoglu, firmă care apare în referatul de reţinere a lui Strutinsky, intră în reabilitare (documente)

Din Dosarul Retrocedărilor: Primăria Constanța, „fals proprietar” al terenului vândut către societatea administrată de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu (rechizitoriu + documente)

EXCLUSIVITATE. Cumpărătorul, firma Sorinei Hortolomei Moscu: Cum a vândut Primăria Constanţa teren în Mamaia cu 200 de euro metrul pătrat (documente)

Nume cu rezonanţă în vizorul DNA. Totul despre societăţile către care Sorin Strutinsky ar fi direcționat banii de la denunţător

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii