Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:09 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nume cu rezonanţă în vizorul DNA. Totul despre societăţile către care Sorin Strutinsky ar fi direcționat banii de la denunţător

ro

07 Feb, 2015 00:00 8537 Marime text
Sorin Strutinsky, „scutierul“ sau „trezorierul“, aşa cum e supranumit, prieten vechi şi partener de afaceri cu primarul Radu Mazăre şi cu preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a fost reţinut pentru 30 de zile de Tribunalul Bucureşti. Decizia a venit după ce DNA a dispus reţinerea sa pentru 24 de ore pentru suspiciuni de trafic de influenţă. Procurorii Anticorupţie îl suspectează că ar fi primit peste 2 milioane de euro pentru a interveni la instituţii publice pentru plata unor lucrări. Banii primiţi, spun procurorii, au reintrat în circuitul civil pentru că Strutinsky „i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai SC New Home Construct SA, SC Mehmetoglu SRL, SC Nefermin SRL, SC Panel Building System SRL şi SC Cds Project SRL să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile“, după cum se arată în comunicatul emis miercuri de DNA.

Comunicatul DNA la care facem referire poate fi citit integral aici.

Procurorii merg mai departe şi menţionează că, „în perioada 2009 - 2013, Strutinsky Gabriel Sorin i-a determinat pe reprezentanţii aceloraşi societăţi să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a transferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici, în patrimoniul următoarelor societăţi“.
 
În cele ce urmează, ZIUA de Constanţa vă prezintă cine se află în spatele firmelor prin intermediul cărora se prezumă că ar fi primit Sorin Strutinsky banii de la denunţător, cine sunt administratorii şi care sunt relaţiile comerciale sau de prietenie pe care le-a stabilit Strutinsky. 

SC New Home Construct SA şi legăturile cu percheziţiile recente de la Primăria Constanţa 

În susţinerea celor prezentate, reprezentanţii Anticorupţie consideră că, „în urma operaţiunilor comerciale cu caracter fictiv“, în patrimoniul SC New Home Construct SA ar fi ajuns suma de 465.184,63 de lei şi suma de 430.500 de lei. Potrivit Registrului Comerţului, societatea a fost înfiinţată în anul 2004, cu sediul în Bucureşti. Fondatorii societăţii au fost Mihai Sergiu Ceacîreanu, Mihaela Găvan, Camelia Eugenia Bujor, Cătălin Vasile Dumitru, Liviu Dumitraşcu. Ceea ce trebuie menţionat încă de la început este faptul că, prin prisma fostului acţionar, Mihai Sergiu Ceacîreanu, firma apare în renumitul Dosar al Retrocedărilor. În prezent, societatea are sediul în Constanţa, strada Mircea cel Bătrân nr. 102, şi are doi asociaţi, respectiv Talmage Overseas Limited, cu sediul în Cipru, şi Sonia Maria Lupu, care, până nu demult, a fost doar administrator al societăţii. Acelaşi off-shore care apare în acţionariatul SC New Home Construct SA mai este asociat şi în SC Mega Development SRL.

Deloc de neglijat este însă faptul că numele firmei New Home Construct SA apare în celebrul Dosar al Retrocedărilor, la fel şi numele lui Mihai Sergiu Ceacîreanu, unul dintre fondatorii afacerii. Deşi ulterior s-a retras din firmă, Mihai Sergiu Ceacîreanu a mai figurat ca asociat şi în alte societăţi care, într-un fel sau altul, şi-au legat numele de echipa Mazăre - Constantinescu, precum afacerea mall-ului Maritimo, despre care ZIUA de Constanţa a dat detalii în EXCLUSIVITATE aici. Amintim că joi, Procurorii DNA au căutat, la Primăria condusă de Radu Mazăre, documente referitoare la relaţiile dintre instituţie şi diverse firme, documente privind unele centre comerciale din Constanţa, printre care şi cel construit pe un teren ce i-a aparţinut lui Ceacîreanu.
Despre Elvira Mihaela Tănase Gherasim şi legăturile cu Sorin Gabriel Strutinsky, partenerul de afaceri al primarului Radu Mazăre şi al preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, cotidianul ZIUA de Constanţa a relatat în nenumărate rânduri. Potrivit Registrului Comerţului şi Monitorului Oficial, la bază se află interese economice, cei doi apărând în diverse ipostaze în contextul unor afaceri comune. Reluăm şi acum povestea pe scurt a afacerilor care conduc la asocierea numelui Mihaelei Gherasim cu cel al lui Sorin Strutinsky, care, în aprilie 2010, a fost cooptat în SC Energy Power Services SRL (firmă ce figura la aceeaşi adresă - strada Mircea cel Bătrân nr. 102, dar care acum este în lichidare) de către asociaţii Niculina Gherasim (nimeni altcineva decât mama Mihaelei Gherasim) şi Ana Ghemiş.

Mihaela Elvira Gherasim Tănase şi legăturile multiple cu firmele din referatul DNA

Aşa cum cotidianul ZIUA de Constanţa arăta în anul 2010, în urma hotărârii AGA nr. 1 din 8 martie 2010, Niculina Gherasim s-a retras din societate, cesionându-şi părţile sociale către Ghemiş, care urma să deţină 40% din capitalul social, în timp ce Strutinsky avea să devină proprietar peste 60% din SC Energy Power Services SRL. Deloc de neglijat este faptul că firma amintită a fost înfiinţată în 2008 şi, la acea vreme, printre asociaţi s-a numărat însăşi Mihaela Elvira Gherasim, care, astăzi, figurează ca asociat şi administrator la SC KLD Services SRL, firmă deţinută împreună cu Sorin Gabriel Strutinsky, Panel Building System SRL şi SC Pozitron Medical Investigation SRL. Aşa cum arată datele de la Registrul Comerţului, aceeaşi Mihaela Elvira Gherasim mai este administrator şi la SC Diva’s Saloon SRL, SC Mamaia Luxury Construction SRL şi SC Nortech Trade SRL.
Mihaela Elvira Gherasim Tănase mai apare, potrivit Registrului Comerţului, ca asociat şi în SC Diva’s Saloon SRL, SC Panel Building Systems SRL, SC Pozitron Medical SRL şi administrator al următoarelor firme: SC Alba Imobiliare SRL, SC CDS Project SRL, SC Classic SRL, SC Diva’s Saloon SRL, SC Ecoprefconstruct SRL, SC Eolica Investments SRL, SC Internet Link SRL, SC Isis Medical Center SRL, SC KLD Services SRL (unde este şi asociat împreună cu Sorin Strutinsky), SC M.M. Reciclyng SRL, SC Mamaia Luxury Construction SRL, SC Nortech Trade SRL, SC Panel Building System SRL, SC Pomacost SA, SC Pozitron Medical Investigation SRL, SC Terra Med SRL, SC Vancluse Invest SA şi SC Venid Invest SRL.

Faptul că Mihaela Elvira Gherasim este destul de bine conectată la „universul“ Strutinsky - Mazăre - Constantinescu poate reieşi, de asemenea, din faptul că ea a figurat, în decursul timpului, printre altele, ca cenzor supleant la Pomacost SA, una dintre firmele care au câştigat numeroase licitaţii cu Primăria Constanţa şi Consiliul Judeţean Constanţa.

SC Panel Building System şi acelaşi „cuib“ de afaceri de pe aleea Muzicii 

În comunicatul DNA la care facem referire se mai specifică şi că suma totală de 84.000 de lei a ajuns în patrimoniul SC Panel Building System SRL: de două ori câte 40.000 de lei şi o dată 4.000 de lei. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, Panel Building Systems a luat fiinţă în anul 2006 şi are sediul social în municipiul Constanţa, aleea Muzicii. Capitalul social subscris al societăţii este de 1.500 de lei, integral vărsat, compus din 150 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţii societăţii sunt: Expo Fair & Trade SA (cu sediul social în Bucureşti, strada Daniel Constantin), care deţine 147 de părţi sociale (98% din capitalul social), şi Mihaela Elvira Gherasim Tănase, născută în anul 1977, în comuna Niculiţel, Tulcea, care deţine trei părţi sociale (2% din capitalul social). La rândul său, Expo Fair & Trade SA a fost înfiinţată în anul 2004 şi are sediul social în Bucureşti, strada Constantin Daniel. Capitalul social subscris al societăţii este de 90.000 de lei, integral vărsat, compus din 200 de acţiuni, valoarea uneia fiind de 450 de lei. Asociaţii firmei sunt: Willridge Consulting Limited (cu sediul în Cipru, Nicosia), care deţine 196 de acţiuni (98% din capitalul social), şi Florin Dorobanţu, născut în 1977, în Radomireşti, judeţul Olt, care deţine patru acţiuni (2% din capitalul social).

CDS Project SRL şi creditul luat împreună cu firma Argos SA 

Procurorii DNA mai explică, în documentul la care ne raportăm în cazul reţinerii pentru 24 de ore a lui Sorin Strutinsky, faptul că 15.476,44 de lei ar fi ajuns de la denunţător în patrimoniul firmei SC CDS Project SRL.
Societatea CDS Project SRL a fost înregistrată în anul 2004 şi are sediul social în municipiul Constanţa, aleea Muzicii. Capitalul social subscris al societăţii care se ocupă de „activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management“ este de 400 de lei, integral vărsat, compus din 40 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţii societăţii sunt Templum Plus SRL, cu sediul social în municipiul Bucureşti, care deţine 39 de părţi sociale (97,5% din capitalul social), reprezentată de Mihaela Elvira Gherasim Tănase şi Expo Fair & Trade SA (cu sediul în Bucureşti), care deţine o parte socială (2,5% din capitalul social).


Administratorul societăţii este Mihaela Elvira Gherasim Tănase.
Asociatul Templum Plus SRL a fost înregistrat în anul 2002 şi are sediul social în municipiul Bucureşti, strada Gheorghe Bariţiu. Capitalul social subscris al firmei este de 200 de lei, integral vărsat, compus din 20 de părţi sociale, valoarea uneia fiind de 10 lei. Asociaţii societăţii sunt Nicolae Lupu, născut în 1971, în Bucureşti, care deţine două părţi sociale (10% din capitalul social) şi Valentin Gheorghe Ionescu - fost coleg de Institut de Marină al primarului Mazăre şi al lui Constantinescu şi co-inculpat în Dosarul Retrocedărilor, care deţine 18 părţi sociale (90% din capitalul social). Administratorul societăţii care se ocupă de „activităţi de fotocopiere, de pregătire a documentelor şi alte activităţi specializate de secretariat“ este Valentin Gheorghe Ionescu.
 
Interesant este faptul că firma CDS Project SRL a intenţionat la un moment dat să contracteze facilităţi de credit în valoare de 450.000 de euro de la Bank of Cyprus Public Company Limited Nicosia Sucursala România, împreună cu firma Argos SA, după cum relata ZIUA de Constanţa în articolul intitulat Finul lui Titi Chirilă, prins între Lazia şi fostul coleg al lui Mazăre , publicat în 2011. Aceeaşi firmă Argos SA este tocmai cea care şi-a adjudecat de la CN Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa contractul pentru „extinderea spre sud a danei de gabare din Portul Constanţa“, precum şi contractul denumit „dragaj de întreţinere pe Canal Dunăre - Marea Neagră şi canal Poarta Albă Midia Năvodari“, fiind şi parte din consorţiul de firme care s-a ocupat de contractul „modernizare ecluze - echipamente şi instalaţii“, atribuit de CN Administraţia Canalelor Navigabile SA, contracte despre care puteţi citi pe larg în articolul Sorin Strutinsky, arestat pentru 30 de zile: „Păienjenişul“ contractelor pentru care prietenul lui Mazăre a fost reţinut de DNA (documente)

Nefermin SA şi legăturile cu supermarket-ul construit în cartierul din Baba Novac

În ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore a lui Sorin Strutinsky, procurorii DNA au reţinut şi faptul că Sorin Strutinsky i-ar fi determinat şi pe administratorii societăţii Nefermin SA să falsifice mai multe contracte şi astfel ar fi ajuns suma de 5.376 de lei în patrimoniul societăţii. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, asociaţi în firma ce are sediul social în oraşul Ovidiu sunt persoanele juridice Nortech Trade SRL (50%), cu sediul tot pe aleea Muzicii din Constanţa, asociat majoritar, şi SC Lucien Est SRL (46%), cu sediul în judeţul Timiş, reprezentată prin administrator Luciano Pisoni, precum şi Camelia Flondor (4%). Potrivit datelor furnizate de Monitorul Oficial, până acum câţiva ani, asociat în Nefermin SRL era şi SC Rezident Com SRL, reprezentată prin administrator Valentin Gheorghe Ionescu, acelaşi om care apare alături de Radu Mazăre în celebrul Dosar al Retrocedărilor.

La rândul său, SC Nortech Trade SRL are ca asociați, potrivit Registrului Comerțului, societatea Habitat și Ambient SA (80%) și Husein Ozghen (20%). La sfârșitul anului 2013, societatea declarase cifra de afaceri, profitul și numărul de salariați ZERO. Habitat şi Ambient este una dintre societăţile controlate de omul de afaceri bucureştean Valentin Gheorghe Ionescu, cel care s-a ocupat de construcţia supermarket-ului Lidl din zona Baba Novac din Constanţa.
 
Administratorul societăţii Nefermin SRL este, din 2011, botoşăneanul Corneliu Damaschin. Înainte de numirea acestui, administrator fusese italianul Cristian Ion Serghie. Firma se ocupă de activităţi de închiriere şi leasing cu alte bunuri personale şi gospodăreşti. Nefermin a fost firma care, în mai 2002, pe când era controlată de Dan Flondor, a cumpărat mijloacele fixe ce compuneau obiectivul CET Ovidiu, fiind de altfel singura societate care s-a prezentat atunci la licitaţie. La acea vreme, legislaţia prevedea că licitaţia putea fi câştigată de o firmă, chiar dacă nu existau mai mulţi ofertanţi. Puteţi citi pe larg despre acest subiect în articolul „Jaf la CET Ovidiu“.

Celebra firmă Mehmetoglu, alături de Sorina- Gina Hortolomei-Moscu, în referatul DNA

Am lăsat la urmă societatea al cărei nume are cea mai mare greutate: SC Mehmetoglu SRL. Potrivit anchetatorilor, prin conturile acestei firme ar fi curs suma de 125.315 lei, precum şi suma de 161.106,10 lei, bani care ar fi intrat în patrimoniul societăţii, întrucât Sorin Strutinsky i-ar fi determinat pe reprezentanţi societăţilor să efectueze, în mod repetat, operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care ar fi transferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în cel al acestei societăţi, după cum reiese din comunicatul DNA.
 

SC Mehmetoglu SRL a intrat în vizorul DNA în luna iunie 2014, atunci când s-a dispus extinderea cercetărilor şi pentru infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând autorităţii publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora, prevăzută de art. 10 lit. a din Legea nr. 78/2000, a primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre. Tot atunci, procurorii DNA au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de mai multe persoane fizice şi juridice, printre care şi SC Mehmetoglu SRL, suspectată de săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, şi chiar faţă de administratorului societăţii, Sorina-Gina Hortolomei-Moscu, suspectată de săvârşirea aceleiaşi infracţiuni. Procurorii fac referire, în respectivul comunicat, la „o suprafaţă de 11.890 mp, teren situat în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa“. Potrivit aceluiaşi comunicat, la data de 28 februarie 2007, „în calitate de primar al municipiului Constanţa, suspectul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală“ pentru respectivul teren. Despre cum a intrat firma controlată de Sorina-Gina Hortolomei-Moscu în posesia terenului vândut de Primăria Constanţa puteţi citi mai multe detalii în articolul publicat în exclusivitate de ZIUA de Constanţa - Cumpărătorul, firma Sorinei Hortolomei Moscu: Cum a vândut Primăria Constanţa teren în Mamaia cu 200 de euro metrul pătrat (documente). Iar despre cum a intrat municipalitatea în posesia terenului de la Cazino Mamaia, puteţi citi în AICI
 
Conform datelor puse la dispoziţie de Registrul Comerţului, SC Mehmetoglu SRL, care deţine o jumătate din Cazinoul din Mamaia, are sediul social în municipiul Constanţa, pe bulevardul Ferdinand numărul 53. În unitate, ca asociat persoană juridică apare SC Mega Development SRL, cu sediul social în Constanţa, pe strada Pescarilor numărul 96. Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este administratorul SC Mehmetoglu SRL, mandatul fiind pe o durată nelimitată. Activitatea principală a unităţii este „închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate“. Firma se mai ocupă, printre altele, de servicii anexe silviculturii, de prelucrarea şi conservarea fructelor şi legumelor, de distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice, de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, a drumurilor şi a autostrăzilor, a căilor ferate de suprafaţă şi subterane. În activitatea SC Mehmetoglu SRL mai sunt incluse lucrări de construcţii a proiectelor utilitare pentru fluide, comerţul cu autoturisme şi autovehicule uşoare (sub 3,5 tone), comerţ cu ridicata al fructelor şi legumelor, al produselor din carne, al lactatelor, ouălor, uleiurilor şi grăsimilor comestibile. Mehmetoglu SRL se mai ocupă de contabilitate şi audit financiar, consultanţă în domeniul fiscal, consultanţă în domeniul relaţiilor publice şi al comunicării. Firma are 13 sedii secundare în zona Albatros şi în zona Cazinoului Mamaia Sud.
 
Registrul Comerţului arată că Sorina-Gina Hortolomei-Moscu este asociată în societăţile Galatap SRL, Galamob SRL (lichidare), Galatap SRL (lichidare), Termoinstal Construct SRL (radiată). Este administratorul firmelor Holland Development SRL, Mehmetoglu SRL, Bulevard SA, Millenium Global Development SA, Mega Development SRL, Holland Development Group SA, Termoinstal Construct SRL, Aqualand SA, Contest SRL, Wynn Resort SRL, Agrocom-Vit 2002 SRL, dar şi cenzor la SC Mobitom SA. Majoritatea societăţilor care o menţionează în documente pe Sorina-Gina Hortolomei-Moscu au fost asociate, de-a lungul timpului, cu numele primarului Radu Mazăre.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii