Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:19 14 08 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Marinei 2024 la Constanța. Festivități, restricții de trafic și programul detaliat

ro

14 Aug, 2024 21:01 630 Marime text
Marcată pentru prima dată pe data de 15 august 1902, la bordul crucișătorului „Elisabeta", Ziua Marinei Române a ajuns anul acesta la cea de-a 122-a aniversare.

La Constanța, manifestările se vor desfășura astfel:
  • 15 august 2024 – Ziua Marinei Române – Faleza Comandamentului Flotei,
- începând cu ora 10:00 : alocuțiuni, serviciu religios, jocuri și concursuri marinărești, exercițiul naval întrunit „Forțele Navale Române 2024”, defilarea navelor și aeronavelor militare, a velierelor și ambarcațiunilor civile, iar garda de onoare va defila pe faleza Comandamentului Flotei, în acordurile Muzicii Militare a Forțelor Navale.

-de la ora 20:00, Muzica Militară a Forțelor Navale va încânta publicul cu un mini-concert, pe faleza din fața Comandamentului Flotei, care va fi urmat de aprinderea Pavoazului electric la navele militare și de retragerea cu torțe a marinarilor militari pe traseul Poarta 1 – Comandamentul Flotei – Piața Ovidiu, unde formația muzicală va susține un concert.

Pe 15 august, atmosfera de sărbătoare va fi întregită de focurile de artificii care vor brăzda cerul Constanței.

Devenite deja tradiție, spectacolele de artificiile de zi și de noapte organizate de Primăria Constanța, sunt așteptate cu interes an de an de miile de constănțeni și turiști care participă la evenimentele dedicate Zilei Marinei Române.

Primul spectacol pirotehnic va avea loc la ora 10:30 iar celălalt foc de artificii va avea loc în jurul orei 22:00.
 

Muzeul Național al Marinei Române organizează o vânătoare de comori de Ziua Marinei
 

Cu ocazia Zilei Marinei, celebrate joi, 15 august 2024, Muzeul Național al Marinei Române organizează o vânătoare de comori.
 
Concret, instituția invită tinerii exploratori (copii până în 16 ani) să descopere comorile muzeului printr-o călătorie palpitantă prin universul istoriei Marinei.
 
„Sălile de expoziție vor deveni așadar veritabile «cufere» cu secrete de explorat și descoperit! Startul aventurii va fi dat în holul principal, de unde temerarii căutători de comori vor începe căutarea indiciilor care vor duce la destinație!”, menționează pe pagina de Facebook Muzeul Național al Marinei Române.
 
Intervalul orar în care se va desfășura activitatea este 13:00 – 14:00.



Expoziție dedicată Zilei Marinei la Muzeul Național al Marinei Române
 

Muzeul Național al Marinei Române, în parteneriat cu Liga Navală Română și Careul Doamnelor, organizează expoziția „pledoarie pentru viitor”. Expoziția de grafică și pictură este dedicată Zilei Marinei Române și va putea fi vizitată de public în perioada 10-25 august 2024.

Realizările artistice îi aparțin artistului plastic Elena Dordea Stănescu și curatorul expoziției este criticul de artă Geta Deleanu.



Devieri de autobuze

Joi, 15 august, în prima parte a zilei, autobuzele de pe liniile 42 și City Tour nu vor ajunge în stațiile Cazino și Portul Tomis. Astfel capul de linie va fi mutat în stația Poarta 1, iar liniile respective vor reveni la traseul normal după amiază, odată cu încheierea manifestărilor dedicate Zilei Marinei Române și decongestionarea zonei, transmite un comunicat din partea Primăriei Constanța.

Șapte tonete CT BUS vor funcționa pe 15 august după următorul program:

- 06.00 - 21.00 - Gară 40/43;
- 07.00 - 15.00 - Cireșica, Eliberării, Tomis III, Magazinul Tomis, Gară L101 - facturi, Piața CET.
„Călătorilor care nu și-au cumpărat bilete sau abonamente le recomandăm metodele de achiziție alternative: serviciul microplăți sms/wallet 7475, plata cu cardul bancar direct la validator sau aplicația 24Pay.

Pe 15 august programul liniilor de transport persoane va fi cel de weekend”, a încheiat sursa citată.
 


Ziua Marinei 2024. Restricții de trafic la Constanța!

- se va restricționa accesul auto în Parcarea de la Poarta 1, cu excepția autovehiculelor aparținând organizatorului, în intervalul orar 06:00-15:00;
- se vor impune restricții de circulație auto de la Poarta 2 (pe traseul Termele Romane de la Str. Traian – Bd Regina Elisabeta – Str. Remus Opreanu – Str. Marinei – Direcția Agricolă -  str. Revoluției), în intervalul 06:00-15:00;
- se vor impune restricții de circulație auto pe str. Valea Portului, de la Poarta 3, în intervalul orar 06:00-15:00;
- se vor impune restricții de circulație pe traseul Bd Regina Elisabeta – str. Remus Opreanu – str. Marinei – str. Revoluției, în intervalul 20:00-23:00 pentru permiterea desfășurării în bune condiții a retragerii cu torțe și susținerea concertelor pe parcursul acesteia.
 

IPJ Constanța anunță măsuri pentru siguranța minivacanței de Sfânta Maria și Ziua Marinei (VIDEO)

Pentru a asigura desfășurarea în condiții de maximă siguranță a minivacanței prilejuite de Ziua Marinei și sărbătoarea Sfintei Maria, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne au implementat măsuri de securitate extinse în județul Constanța.

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța a dispus un dispozitiv amplu de securitate, ce va include peste 550 de polițiști. Aceștia vor fi echipați cu 250 de autospeciale și vor utiliza 15 aparate radar pentru a asigura siguranța publică și a preveni incidentele. Prezența patrulelor de poliție va fi activă în întreaga zonă. 

În paralel, peste 180 de jandarmi vor fi mobilizați pentru a supraveghea desfășurarea evenimentelor organizate atât în municipiu, cât și în județul Constanța. Acest contingent va avea rolul de a menține ordinea publică și de a interveni prompt în cazul oricăror situații de urgență sau incidente.

Autoritățile locale se angajează să asigure un climat de siguranță maximă pe durata acestei minivacanțe, contribuind astfel la buna desfășurare a festivităților și la confortul tuturor participanților.

IPS Teodosie, mesaj cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului din data de 15 august 2024, care marchează și ziua Marinei Române


Arhiepiscopul Tomisului a evidențiat în cadrul mesajului său legătura strânsă între cei ce călătoresc pe mare și Maica Domnului care îi ocrotește
Biserica noastră ortodoxă a neamului românesc care are vechile rădăcini aici, la Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, face o legătură atât de strânsă între cei ce călătoresc pe mare și Maica Domnului care îi ocrotește.
 
De aceea au fost așezate ziua adormirii Maicii Domnului ca sărbătoarea cea mai importantă a marinarilor.- a transmis IPS Teodosie. 
 



Citește și:

Ziua Marinei 2024. Marcel Ciolacu nu va participa la evenimentele de la Constanța, anul acesta. Iată motivul deciziei sale

IPS Teodosie, mesaj cu ocazia marilor sărbători ce se apropie la Constanța (VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii