Reabilitarea MINAC în aer! Petre Enciu (CJC) - „Avem de-a face cu firmă neserioasă, care proiectează probleme, în loc de proiecte tehnice”
Reabilitarea MINAC în aer! Petre Enciu (CJC) - „Avem de-a face cu firmă neserioasă, care proiectează probleme,
- A fost reziliat contractul de proiectare în cadrul proiectului de reabilitare a clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța
-
Proiectul este co-finanţat din Fonduri Structurale prin Programul Operaţional Regional 2014-2020
-
Vicepreședintele CJC, Petre Enciu a declarat pentru ZIUA de Constanța că rezilierea a survenit de drept, urmare a faptului că societatea Actaeon Invest SA din Brașov nu a respectat termenele din contract
-
Singurul lucru concret pe care l-a realizat această firmă a fost să-și facă calcule pentru suplimentarea lucrărilor la o valoare de 3 ori mai mare față de cea inițială
-
Din păcate, contractul de proiectare și execuție de la MINAC este al doilea pe care CJC îl vede îngropat de societatea de la Brașov, primul fiind cel al sediului Serviciului Clinic Județean de Medicină Legală
-
În proiectul de la Cetatea Carsium, aceleiaşi firme i se aplică lunar, penalități de 20.000 de lei
-
După cum evoluează situația, reabilitarea clădirii MINAC nu va putea fi realizată în acest mandat
-
Reluarea licitației pentru proiectul tehnic are nevoie de aprobarea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est (ADR SE), în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional
A fost reziliat contractul de proiectare în cadrul proiectului de reabilitare a clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, co-finanţat din Fonduri Structurale prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.
Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu a declarat pentru ZIUA de Constanța că rezilierea a survenit de drept, urmare a faptului că societatea Actaeon Invest SA din Brașov nu a respectat termenele din contract.
“Contractul de proiectare s-a reziliat de drept din cauză că proiectantul nu a livrat proiectul tehnic la termen. Nu numai că nu a livrat, dar nu a produs nici măcar o pagină de proiect tehnic.
Singurul lucru concret pe care l-a realizat această firmă a fost să-și facă calcule pentru suplimentarea lucrărilor la o valoare de 3 ori mai mare față de ea inițială.
Acesta este motivul pentru care îi vor fi aplicate penalități pentru cele 10 zile care corespund perioadei de notificare, conform contractului”, susține oficialul de la Consiliul Județean.
Conducerea CJ Constanța se așteaptă ca reprezentanții Actaeon Invest SA să se adreseze instanței în această speță, însă forma contractului este de partea județului Constanța, susține aceasta.
Din păcate, contractul de proiectare și execuție de la MINAC este al doilea pe care CJC îl vede îngropat de societatea de la Brașov. “Este cel de-al doilea contract în care Consiliul Județean are probleme cu firma Actaeon, primul fiind cel al sediului Serviciului Clinic Județean de Medicină Legală. Nu putem decât să credem că am avut de-a face cu firmă deloc serioasă, care proiectează probleme pentru autoritatea contractantă, în loc de proiecte tehnice”, mai spune vicepreședintele CJC, Petre Enciu.
În acest moment, contractul pentru sediul IML Constanța se află în instanță, lucrările au fost stopate, însă s-au efectuat în proporție de aproape 50%.
Nici situația privind proiectarea, execuţia de lucrări şi asistenţa tehnică pentru proiectul restaurarea, conservarea, amenajarea şi valorificarea cultural-turistică a Cetăţii Carsium nu este strălucită.
Și acest contract a fost câștigat de asocierea de firme SC Actaeon Invest SA - Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL – SC Princer SA a câştigat contractul. Valoarea finală a contractului este de aproape 7,5 milioane de lei, iar termenul de executare a lucrărilor era de 30 de luni.
“La Carsium nu am reziliat contractul, dar aceeași firmă înregistrează întârzieri mari în cadrul lucrărilor și i se aplică lunar, penalități de 20.000 de lei”, a mai spus Enciu.
În noiembrie 2019, reprezentantul societăţii, Cezar Iulian Vlădoianu, a semnat contractul pentru reabilitarea Cetăţii Carsium, în timpul mandatului de președinte a lui Horia Țuțuianu, actual deputat PSD de Constanța.
Actaeon, deținută de Cezar-Iulian Vlădoianu și Mihai Vlad
Firma Actaeon Invest SA are sediul social în Braşov şi a fost înfiinţată în anul 2016. Obiectul de activitate al firmei este reprezentat de „lucrări de construcţie a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale“. Administratorul societăţii, ce are un capital social subscris de 120.000 de lei, este Cezar-Iulian Vlădoianu, acesta fiind, totodată, membru fondator alături de constănţeanul Mihai Vlad. De menţionat că firma are un punct de lucru şi în Constanţa, iar în luna iunie, societatea a câştigat contractul pentru modernizarea Serviciului de Medicină Legală Constanţa, atribuit de către CJC.
Aceeaşi firmă contestase în februarie 2018 licitaţia pentru adăpostul de câini fără stăpân, însă fără succes. În octombrie 2017, Actaeon câştigase licitaţia pentru grădiniţa din Valea Seacă.
Petre Enciu, vicepreședinte Consiliul Județean Constanța
Contractele pentru verificare proiect și dirigenție de șantier, reevaluate la momentul potrivit
În cadrul proiectului general de reabilitare a clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Consiliul Județean Constanța a organizat mai multe achiziții publice pentru consultanță tehnică, verificarea proiectului și organizare dirigenție de șantier. Toate aceste contracte vor avea nevoie de reevaluări în momentul în care va fi dat ordinul de începere al lucrărilor de la sediul MINAC.
După cum evoluează situația, încă niciun caz în acest mandat.
Reluarea achiziției pentru proiectul tehnic, care de această dată se va face separat de partea de lucrări efective, are nevoie de aprobarea Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est (ADR SE), în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operaţional Regional.
Petre Enciu, vicepreședinte CJC spune că funcționarii administrației județene ar avea deja pregătit noul caiet de sarcini și dacă ADR Sud-Est semnează memoriul, licitația pentru proiectul tehnic ar putea fi lansată până la începutul verii.
Vă reamintim, valoarea proiectului pentru care au licitat în 2020, cei de la SC Actaeon Invest SA a fost a fost 12.091.090,94 lei fără TVA. Contractul semnat atunci prevedea o fază de proiectare, ce va dura cinci luni, iar execuția propriu-zisă era programată să dureze 24 de luni.
În lumina noilor evenimente, este posibil ca suma finală pentru reabilitarea clădirii MINAC să crească în următorii ani, aspect luat în calcul de actuala conducere a Consiliului Județean care susține că totuși banii din POR nu vor fi pierduți.
Istoric clădire MINAC
Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanța are o istorie de peste o sută de ani, perioadă ce poate fi împărțită în trei mari etape: perioada 1878 – 1957 – cea mai tulbure; apoi, 1957 – 1977 şi, în sfârşit, din 1977 până în prezent.
Pe 25 decembrie 1977, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanța s-a mutat în clădirea din Piața Ovidiu, care inițal a adăpostit Primăria Constanța.
Spațiul expozițional ocupă trei nivele: parter, etajul I şi etajul II. La parter sunt amenajate două săli de Tezaur; etajul I cuprinde, cronologic, istoria veche şi medievală a Dobrogei; la etajul II continuă istoria modernă şi, de asemenea, sunt amenajate câteva expoziţii tematice.
P.S. Precizăm că am încercat să obținem un punct de vedere și de la fostul președinte al CJC, Horia Țuțuianu cu privire la acest caz, însă nu a răspuns la telefon.
Vom reveni.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Este oficial. Contractul de reabilitare a clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost reziliat
ZIUA LIVE. Petre Enciu, vicepreședinte CJC “Reabilitarea MINAC în pericol. Proiectantul nu și-a făcut temele. Va intra în curând pe penalități. Sper să nu se ajungă la rezilierea contractului”!
A fost semnat contractul proiectării și executării proiectului de reabilitare a Muzeului Național de Istorie și Arheologie Constanța
Speranțe pentru Constanța veche? Cine reabilitează Muzeul de Istorie Constanța și pentru ce sumă. Anevoiosul drum spre renaștere
CJC, obligat să reevalueze oferta Actaeon Invest pentru reabilitarea Muzeului de Istorie. Afaceriştii ce primesc o nouă şansă la contract
Reabilitarea Muzeului de Istorie. Singura ofertă depusă, respinsă pentru o neînţelegere? (document)
A fost semnat contractul pentru reabilitarea Cetăţii Carsium. Iată care sunt firmele câştigătoare! (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp