Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
00:12 23 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Restaurarea Cetăţii Capidava, în balanţa legii Administratorul firmei Mara Construct, arestat la cererea DNA Constanţa (galerie foto + documente)

ro

28 Nov, 2015 00:00 8693 Marime text

Afaceristul Constantin Dima a fost arestat preventiv, ieri, de judecătoarea Marinela Mitan, din Tribunalul Constanţa, la solicitarea procurorului Andrei Bodean, din DNA Constanţa. Omul de afaceri este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată, obținere ilegală de fonduri, în formă continuată, evaziune fiscală, în formă continuată, dar şi de spălare a banilor.
 
Dima este administratorul SC Mara Construct SRL, care, pe 21 noiembrie 2014, şi-a adjudecat contractul de executare a lucrărilor în cadrul proiectului „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava“. Mai mult decât atât, în Mara Construct, Constantin Dima este partener de afaceri cu Maria Cătălina Lăpăduş, aceasta fiind unic asociat, fiica Sandei Ciocoiu, de la Conpress Holding, şi fina de cununie a preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu.
 
În acest dosar, Dorin Răzvan RipiciucDaniela Elena Dumitrescu şi Aurica Stoian, membri ai Comisiei de Evaluare a Ofertelor din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, au fost puşi sub control judiciar, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
Din ordonanța întocmită de procurori reiese că, „în perioada 18.05.2015 - 10.09.2015, în contextul unui proiect privind restaurarea sitului arheologic Capidava, inculpatul Dima Constantin, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a falsificat mai multe documente în scopul obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene şi de la bugetul Consiliului Judeţean Constanţa“.

Ofertă respinsă

„Acest lucru a fost posibil şi din cauza contribuţiei pe care au avut-o ceilalţi inculpaţi, în calitate de membri ai Comisiei de Evaluare a Ofertelor din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, care, cu ocazia organizării licitaţiei în scopul atribuirii proiectului menţionat, au îndeplinit în mod defectuos mai multe acte legate de exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin respingerea ofertei depuse de o firmă, ca fiind neconformă şi inacceptabilă şi, ulterior, atribuirea contractului respectiv societăţii administrate de inculpatul Dima Constantin, deşi preţul propus de această societate era cel mai mare. Prin această conduită, inculpaţii au vătămat drepturile și interesele legitime ale firmei a cărei ofertă a fost respinsă, favorizând societatea administrată de inculpatul Dima Constantin, care a obținut foloase necuvenite“, conform DNA.
 
Citeşte şi
 
SC Mara Construct SRL versus Consiliul Judeţean Constanţa
Atribuirea unui contract în valoare de peste 50 milioane de lei, contestată la CNSC

 
Mai mult decât atât, în afara acestei contestaţii soluţionate în favoarea Mara Construct de către CNSC, în acest caz privind restaurarea Cetăţii Capidava, societatea a depus contestaţii şi în cazul procedurii de achiziţie publică demarate de Primăria Deleni pentru contractul având ca obiect „Execuţie lucrări pentru proiectul integrat Creşterea calităţii vieţii prin îmbunătăţirea infrastructurii fizice de bază şi infrastructurii socio-culturale în comuna Deleni”, pe care însă CNSC a respins-o ca neîntemeiată.
 


Mai mult decât atât, procurorii arată că, „în perioada iulie - octombrie 2015, inculpatul Dima Constantin, împreună cu alte persoane, oameni de afaceri, a constituit un grup infracțional având ca scop comiterea mai multor infracțiuni de evaziune fiscală și spălare a banilor“.
 
Citeşte şi
 
Lupte „seculare“ pentru o lucrare câştigată de vechi parteneri de afaceri
Restaurarea Cetăţii Capidava, un proiect marca CJC & Company (document)

„Hora“ oamenilor de afaceri

Concret, aceştia ar fi înregistrat în contabilitatea firmelor pe care le controlau cheltuieli nereale reprezentând sume facturate pentru operațiuni comerciale în fapt inexistente. Astfel, susţin procurorii, afaceriştii ar fi diminuat baza impozabilă, prejudiciind bugetul de stat cu suma totală de 3.659.373,44 de lei (taxa pe valoarea adăugată în sumă de 2.195.624,06 lei şi impozit pe profit în sumă de 1.463.749,38 de lei). „În aceeaşi perioadă, sumele primite în modalitatea amintită mai sus, sub formă de fonduri europene şi de la bugetul local, au fost transferate în scopul disimulării originii lor ilicite. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei de Operaţiuni Speciale“, se mai arată în documentele DNA.
 
Potrivit unor surse apropiate anchetatorilor, în urmă cu o lună, mascaţii au descins pe şantierul de la Capidava, iar la sediul DNA au ajuns mai multe persoane în vederea audierii. Nu este de trecut cu vederea faptul că lucrarea de la Capidava este realizată în procent de 50% şi că sunt angajaţi neplătiţi de aproape două luni.

Administratorul firmei finei lui Nicuşor

Constantin Dima este administrator a trei societăţi comerciale: Mara Construct SRL, AN-RA SRL şi Pro Aqua Tehnologic SA, aflată în lichidare.​ Ca asociat figurează însă doar în ultimele două, căci unic asociat al firmei Mara construct este Maria Cristina Lăpăduş. Aceasta este fiica Sandei Ciocoiu, de la Conpress Holding, fiind cununată de Nicuşor Constantinescu şi soţia sa, Codruţa. Ba chiar, naşa şi fina au fost asociate la un moment dat în SC Rafting Company SRL, firmă pe care funcţionează grădiniţa Rainbow Kinder Campus, dar din care Codruţa Constantinescu s-a retras la un moment dat.

Bani cu nemiluita de la CJC pentru afacerea fiicei şefei Conpress

Firma cu tradiţie a fiicei Sandei Ciocoiu este însă Mara Construct SRL. Societatea a câştigat numeroase contracte în urma licitaţiilor organizate de Consiliul Judeţean condus de Constantinescu. În anul 2010, Mara Construct îşi adjudeca contractul 10198 / 26.05.2010 pentru „Servicii dirigenţie şantier lucrări C+M+I, amenajare şi protecţia mediului, racord la utilităţi Sc. Sp. (n.r. specială) 2“ pentru suma de 17.280 de lei, printr-o licitaţie publică organizată de Consiliul Judeţean Constanţa. 20.520 de lei lua aceeaşi firmă prin contractul 10196 / 26.05.2010, pentru „Servicii de dirigenţie şantier pentru lucrări C+M+I amenajare şi protecţia mediului, racord extindere Sc Spec. 1“. De fiecare dată, Mara Construct a avut preţul cel mai mic în comparaţie cu celelalte două firme participante.
 


Tot în 2010, Mara Construct a primit de la CJC, prin licitaţie publică, şi contractul 10908 / 04.06.2010 - „Servicii de dirigenţie şantier pentru lucrări C+M+I, amenajare mediu, racord la utilităţi. Extindere Complex Albatros“, pentru suma de 92.880 de lei. Câteva săptămâni mai târziu, firma avea asigurată suma de 321.426 de lei prin contractul 16090 / 05.08.2010 privind „Servicii supraveghere lucrări de execuţie prin diriginte de şantier «Reabilitare Sistem Rutier DJ228»“. Chiar pe 31.12.2010, Mara Construct şi-a adjudecat contractul cu numărul 26844 pentru „Lucrări C+M+I aferente proiectului HIPERB - Muzeu al secolului XXI pentru turiştii din Constanţa“. În 2011, firma a mai luat 76.647,92 de lei pentru lucrări suplimentare aferente acestui proiect.
 
Citeşte şi
 
Plăţi imense: Firma finei lui Nicuşor Constantinescu a câştigat la CJC contracte de peste 18 milioane de lei 
 
Tot în 2011, prin contractul 21221 / 02.11.2011, Mara Construct a obţinut 10.902.003,21 de lei pentru „Lucrări C+M+I amenajarea şi protecţia mediului, utilităţi şi dotări, proiect Reabilitarea Monumentului Tropaeum Traiani“. În august 2013, şi aceste lucrări au fost suplimentate, firma primind tot de la CJC 110.883,95 de lei.
 
În urmă cu un an, Mara Construct a încheiat cu CJC contractul 17915 / 08.10.2014, în valoare de 104.538,46 de lei, pentru „Servicii de dirigenţie de şantier pentru lucrările de execuţie, proiect - Modernizarea drumului judeţean între Ovidiu - Poarta Albă (DJ 228A), cod SMIS 40035“.
 
Citeşte şi
 
Supraveghează lucrările la drumul Ovidiu - Poarta Albă: Încă un contract generos pentru firma finei lui Nicușor Constantinescu (document) 

Restaurarea Cetăţii Capidava, cea mai mare afacere

Cel mai recent contract încheiat între CJC şi Mara Construct este tocmai cel pentru „Execuţie lucrări de C+M+I, asigurarea utilităţilor, aferente proiectului «Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava»“. Acesta are însă şi cea mai mare valoare dintre toate: 54.500.790,05 lei, contract pentru care firma a şi intrat în vizorul DNA, după cum arată procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Facem menţiunea că Mara Construct şi-a adjudecat contractul în urma depunerii unei contestaţii, care a fost admisă de CNSC.
Pe 16 octombrie, la Muzeul de Istorie Naţională de Arheologie Constanţa a avut loc o conferinţă intermediară a proioectului privind restaurarea cetăţii Capidava. La acea dată, Constantin Dima, reprezentantul Mara Construct SRL, societatea care se ocupă execută lucrările de reabilitare, a precizat că „la ora actuală, lucrările de reabilitare a cetăţii sunt gata în proporţie de 80%, iar cele la drumuri şi punctul de informare în proporţie de 75%. Dacă vremea va ţine cu noi, în două luni vom finaliza proiectul“. 

 
Citeşte şi
 
SC Mara Construct SRL versus Consiliul Judeţean Constanţa: Atribuirea unui contract în valoare de peste 50 milioane de lei, contestată la CNSC

De la mamă la fiică

Interesant este că cel mai prolific an în ceea ce priveşte contractele pe bani publici încheiate exclusiv cu CJC este 2010. Acesta este şi anul când Mara Construct intră într-o nouă etapă. Potrivit datelor din Monitorul Oficial, în 20.04.2010, Sanda Ciocoiu - şefa de la Conpress - decide retragerea sa din firma unde era unic asociat până atunci, cesionându-şi integral aportul la capital către fiica sa, Maria Cătălina Căpăţână (actuală Lăpăduş).
 
Tot atunci, Gheorghe Ciocoiu se retrage din firmă din calitatea de administrator, locul său fiind ocupat de acest Constantin Dima, născut în ianuarie 1960, în Ploieşti. Este interesant de observat faptul că din Ploieşti este originar şi Nicuşor Constantinescu, şeful CJC, din acelaşi oraş provenind şi alţi apropiaţi şi parteneri de afaceri ai acestuia (Marius Săvulescu, Marius Puşcaşi etc) .
 
Citeşte şi

De licitaţie răspunde şi Cristian Darie, cel cu interese în zonă: Se pregăteşte restaurarea Cetăţii Capidava (documente) 
 
Firma Mara Construct a fost înfiinţată în anul 2007, de Sanda Ciocoiu, şi are sediul în Mihail Kogălniceanu. La înfiinţare, tot ea era şi administratorul firmei. În luna august a aceluiaşi an, se retrage din funcţia de administrator, lăsându-i locul lui Gheorghe Ciocoiu, care a ocupat această funcţie până în 2010, după cum am precizat mai sus.
 
Potrivit datelor din Monitorul Oficial, pe 10 noiembrie, la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Constanţa s-a înregistrat o cerere privind operarea unor modificări referitoare la datele asociaţilor persoane fizice. La 27.11.2015, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, ca unic asociat figura încă Maria Cristina Lăpăduş, iar ca administrator - Constantin Dima.

Echipa de la elicopterul SMURD

Cât despre celelalte persoane care au intrat în vizorul DNA, Dorin Răzvan Ripiciuc, Daniela Elena Dumitrescu şi Stoian Aurica, acestea au fost plasate sub control judiciar pentru 60 de zile. În conținutul măsurii dictate de Tribunalul Constanţa, între obligațiile impuse figurează și aceea de a nu desfăşura activitatea în exercitarea căreia au săvârşit fapta, respectiv aceea de membru în comisiile constituite în legătură cu atribuirea contractelor de achiziţie publică.

Aurica Stoian este o cunoştinţă mai veche a CJC, fiind un consultant financiar, colaborator al Consiliului Județean Constanța, care a făcut parte din comisia de licitaţie şi în cazul achiziţionării elicopterului SMURD care s-a prăbuşit anul trecut în lacul Siutghiol. Potrivit datelor de pe site-ul CJC, Aurica Stoian a lucrat în cadrul CJC până în anul 2009. De fapt, de atunci datează cea mai recentă declaraţie de avere, completată de aceasta în calitate de consilier superior al Direcţiei Buget-finanţe.

Potrivit documentului completat pe 11 iunie 2009, Aurica Stoica deţinea un apartament în Constanţa, din anul 1992, şi un autoturism Logan, din 2007. În acelaşi an a contractat şi un credit de nevoi personale de 33.400 (monedă neprecizată), returnabil până în 2017. În anul fiscal completării declaraţiei de avere (2008), Aurica Stoian declara că avea 50.605 lei de la CJC, în timp ce soţul său, Nicolae, ridica de la Util Trans, unde era maistru mecanic, 18.190 de lei. În declaraţia de interese, menţiona doar calitatea de membru de sindicat.

Soţia lui Ripiciuc, şef la Soti Cable Neptun

Şi Răzvan Ripiciuc a mai făcut parte, la fel ca Aurica Stoian, din comisia de licitaţie în cazul achiziţionării elicopterului SMURD. În acest proiect, el deţine chiar calitatea de expert tehnic. Potrivit celei mai recente declaraţii de avere, depusă anul acesta, Răzvan Ripiciuc declară că deţine, din 2012 şi 2013, trei parcele de teren agricol, patru hectare de teren agricol în comuna Baia, Tulcea, primite printr-un act de donaţie, şi un teren de 3,3 hectare, în aceeaşi localitate, cumpărat un an mai târziu. Din 2013, mai are şi trei hectare de teren agricol la Săcele, în judeţul Constanţa. Ultimele două figurează însă pe numele PFA Ripiciuc Cornelia.

Din anul 2003, acesta mai are şi un apartament în Constanţa, cumpărat alături de soţie. În garaj, familia Ripiciuc are două autoturisme: un Opel fabricat în 2003 şi un Audi din 2008. În anul 2015, a reuşit să pună şi bani deoparte: 120.000 de lei, într-un fond de investiţii sau echivalent.În ceea ce priveşte veniturile, Răzvan Ripiciuc a câştigat 26.783 de lei în calitate de inspector în cadrul CJC şi alţi 75.191 de lei ca auditor energetic diriginte şantier în cadrul Ripiciuc Dorin Răzvan PFA. Soţia sa, şeful departamentului de publicitate al SC Soti Cable Neptun (firma pe care funcţionează Neptun TV şi care, împreună cu firma Expertissa SRL, a asigurat publicitatea pentru proiectul privind restaurarea Cetăţii Capidava), a câştigat, în anul 2014, 11.792 de lei din această calitate.

De la aceeaşi firmă, printr-un contract de colaborare, veniturile i-au fost rotunjite cu încă 61.941 de lei. La acestea se adaugă şi alocaţia copilului, de 504 lei, dar şi un venit de 1.100 de lei din activităţi agricole prestate de PFA-ul Cornelia Ripiciuc.
În ceea ce priveşte interesele, Răzvan Ripiciuc declară doar calitatea de membru de sindicat în SAPL şi AAEC, omiţând cele două PFA-uri.

Celălalt funcţionar public plasat sub control judiciar în acest dosar este Daniela Elena Dumitrescu, consilier în cadrul Serviciului Achiziţii al CJC. Potrivit declaraţiei de avere depuse anul acesta, ea deţine din 2012 cinci hectare de teren agricol moştenite. În anul 1999, a cumpărat un apartament de 66,49 de metri pătraţi în Constanţa.
În ceea ce priveşte veniturile, aceasta declară că, în anul fiscal anterior, a câştigat 55.527 de lei de la CJC. Nu declară alte interese decât acela de membru de sindicat al CJC.

De asemenea, în acest dosar mai este cercetat şi Toma MihaiPotrivit unor surse judiciare, acesta este plecat din ţară, iar pe data de 3 decembrie se va decide libertatea sa.

Citeşte şi

Expertissa Constanţa şi Soti Cable Neptun, încă un contract de sute de mii de lei cu judeţul Constanţa (document) 

CJC, autoritate contractantă: Ce spun procesul-verbal și raportul procedurii de atribuire de la achiziționarea elicopterului SMURD (documente) 
 
32 de contracte în valoare de peste 78,5 milioane de euro: Peste jumătate din banii destinați achizițiilor publice au ajuns la Tomis Rent, Mara Construct, Conpress Holding și Soti Cable Neptun
 
Ca de la naş la fină...: Încă un contract din bani publici pentru firma finei lui Nicuşor Constantinescu 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii