Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:27 06 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogea143 Ziua Dobrogei, încununarea succesului care a marcat generații 1878 – 2021 (galerie foto)

ro

23 Nov, 2021 00:00 2273 Marime text

 
  • La mulți ani, Dobrogea! La mulți ani, dobrogeni!
 
Născuți pe pămănt dobrogean sau „adoptați“ de valurile mării, românii celebrează an de an pe data de 23 noiembrie revenirea Dobrogei la patria-mamă.

Într-o zi de toamnă târzie, pe 23 noiembrie 1878, orașul Constanța celebra începutul unei noi vieți. Îmbăcată în tricolor, cu mii de suflete martor al schimbărilor, constănțenii urau bun venit  noilor trupe care au ocupat orașul pentru a le înlocui pe cele rusești.

Dintre acestea amintim Batalionul IV Vânători și o baterie din Regimentul 1 Artilerie; iar pe 1 Decembrie 1878, avea să vină din Tulcea, unde era Comandamentul Diviziei active, un escadron și Stat majorul Regimentului 2 Roșiori.

Astfel, România s-a întregit sub domnia Prințului Carol I. Astăzi se împlinesc 143 de ani de la marele eveniment și așa cum bine ne-am obișnuit, cotidianul ZIUA de Constanța celebrează printr-un proiect de anvergură acest motiv de sărbătoare. Ca în fiecare an, ZIUA de Constanța a primit zeci de mesaje dedicate Zilei Dobrogei atât din partea autorităților locale, persoane publice cât și din partea unor simpli cetățeni care-și iubesc originile.
 

De la grecii din Milet la generația Millennials


Pregătirile au început în urmă cu câteva luni. Un proiect prin care speram să aducem în ochii publicului frumusețea istoriei dobrogene s-a dovedit a fi ceva mai măreț decât ne puteam închipui.

Acest titlu înseamnă mai mult decât niște cuvinte alăturate. Grecii din Milet sunt cei care au pus bazele dezvoltării, evoluției, cunoașterii, ascensiunii, democrației și nu numai pe pămăntul Dobrogean. Generația Millennials este reprezentantă de cei născuți între 1981 și 2000, care, surprinzător sau nu se caracteriazează prin aceleași cuvinte:  dezvoltare personală, evoluție spirituală, cunoaștere, ascensiune și democrație.

În periplul nostru de aproximativ o lună, am reușit cu ajutorul unor parteneri și a specialiștilor să prezentăm prin materiale bine structurate și actualizate situația unora dintre cele mai importante puncte istorice, precum cetăți sau bisericuțe, din Dobrogea.

Acest demers jurnalistic are la bază finalizarea proiectului într-un volum sub același titlu în care informațiile sunt mult mai ample și de specialitate, care va fi disponibil în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța.
 
 

 

Dobrogea și Biblioteca Universității „Ovidius“ Constanța


În urmă cu patru ani, lua naștere Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța,  aducând digitalizarea în atenția administrației publice locale, instituțiilor culturale și nu numai. În prezent, a devenit  de o actualitate fără precedent, la nivel global.

Anul acesta, Biblioteca „Ioan Popișteanu“ a Universității „Ovidius“ Constanța, în parteneriat cu Asociația  Ștefadina și cu sprijinul ziarului ZIUA de Constanța, aduc în spațiul public, primul filon de semnături ale strămoșilor noștri.

Mai exact, Colecția Specială, compusă din peste o sută de volume, dintre care și cărti de patrimoniu, care au o vechime de câteva sute de ani, au fost restaurate și digitalizate și oferite prezentului și, mai ales, viitorului.

Ca o continuare a proiectului nostru #Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație, am lansat fondul de carte restaurat și digitalizat, care poate fi accesat atât pe site-ul ZIUA de Constanța în secțiunea Dobrogea și Biblioteca Universității Ovidius Constanța, cât și pe site-ul Bibliotecii Universitare „Ioan Popișteanu “.

 

 
 

Cinci personalități importante primesc Meritul Dobrogean la cea de-a V-a ediție a evenimentului

 
Ziua Dobrogei nu poate fi sărbătorită fără Meritul Dobrogean, distincție care se acordă anual, începând cu 2017, unor personalități române și străine în viață sau trecute în neființă care au avut o contribuție importantă la dezvoltarea și consolidarea culturii dobrogene în țară și în lume.

La cea de-a V-a ediție a evenimentului, cinci personalități importante primesc Meritul Dobrogean: Alexandru Barnea (reputat arheolog 17 februarie 1944  București -  08 mai 2020 București), Alexandru Suceveanu (reputat arheolog 11 martie 1940 București - 23 mai 2013 București),  Alexandru Avram (reputat arheolog 16 septembrie 1956 Tulcea - 04 august 2021 Histria), Grigore Sălceanu (poet și dramatrurg român 23 aprilie 1901, Galați - 19 iulie 1980, Constanța) și Liliana Lazia (fost director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ din Constanța,  21 iulie 1954 Constanța - 31 martie 2011 Constanța).
 
Alexandru Barnea, arheolog renumit și apreciat pentru activitatea sa profesională. Născut pe 17 februarie 1944  la București, decedat pe 08 mai 2020, la București, îi păstrăm amintirea vie celui care a fost parte din descoperirile de pe șantierele arheologice Tropaeum Traiani - Adamclisi și Dinogetia - Garvăn, situri de importanță națională și internațională din Dobrogea, asigurându-le pe o perioadă îndelungată (1975-2020) coordonarea cercetărilor arheologice. 
 
Alexandru Suceveanu, arheolog și epigrafist român, recunoscut pentru cercetările științifice efectuate în situl arheologic de la Histria. Născut pe 11 martie 1940, la București, s-a stins din viață pe 23 mai 2013, la București. Anul acesta, în semn de apreciere și respect  ZIUA  de Constanța îi va adăuga în palmares încă un premiu.
 
Alexandru Avram, profesor, epigrafist și arheolog  născut pe pământ dobrogean pe 16 septembrie 1956, la Tulcea, s-a stins din viață în locul drag sufletului său: șantierul histrian, la data de 4 august  2021. Pasiune și devotamentul pentru munca sa l-au calificat în acest an la Meritul Dobrogean.
 
Grigore Sălceanu,  poet și dramaturg român, membru titular al Uniunii Scriitorilor din România s-a născut pe 23 aprilie 1901, la Galați și s-a stins din viață pe 19 iulie 1980, la Constanța. Dragostea pentru mare i-a conturat carierea publicistică căci multe din volumele sale au fost inspirate de albastrul mării, dar și de istoria pământului pe care a ales să-și trăiască viața. Și cum a transmis prin rânduri iubirea sa față de Dobrogea, așa noi îi păstrăm amintirea vie prin Meritul Dobrogean.
 
Liliana Lazia, fost director al Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman“ din Constanța, autoarea constănțeană a semnat milioane de rânduri în volume de poezie, articole sau cărți în colaborare. S-a născut pe 21 iulie 1954, la Constanța și s-a stins din viață pe 31 martie 2011, în același oraș.
 
Citește și:

Dobrogea 139 de ani Eveniment fără precedent realizat de un ziar local, închinat Dobrogei la aniversare
 
#sărbătoreșteDobrogea Dobrogea 140 de ani. "Etniile împreună pentru Dobrogea!" - O campanie de presă, în premieră, marca ZIUA de Constanța (document)
 
#sărbătoreşteDobrogea141 Moştenire pentru cei care încă nu s-au născut. Ziua Dobrogei, celebrată de cotidianul ZIUA de Constanţa (galerie foto+video)
 
#Dobrogea Digitală - Acces Universal la Informație La Mulți Ani, Dobrogea! 1878-2020 (video)

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii