Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:39 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scene șocante la Judecătoria Constanța! Înjurături ca la ușa cortului. Prima condamnare

ro

30 Jun, 2023 00:00 3334 Marime text
 
  • Inculpatul a fost condamnat de două ori înainte de săvârşirea faptei care face obiectul cauzei, la pedepse cu închisoarea, care au fost executate în regim de detenție, pentru infracţiuni contra patrimoniului (furt calificat și distrugere) şi la regimul rutier.
  • De asemenea, ulterior comiterii faptei, acesta a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe şi a infracţiunii de violenţă în familie.
  • Instanţa constată că inculpatul se află în executarea pedepsei de aproape 7 ani.
 
 
Judecătoria Constanța a decis condamnarea în primă instanță a unui bărbat, de aprox. 45 de ani, din județ, pentru săvârșirea în stare de pluralitate intermediară a infracțiunii de încălcare a solemnităţii şedinţei în formă continuată (două acte materiale).  
 
Scenele de violență greu de redat au avut loc la Judecătoria Constanța, în timpul unei ședințe de judecată.
 
Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
 
Potrivit rechizitoriului, în fapt, s-a reținut că în timpul desfăşurării şedinţei de judecată în faţa instanţei penale din cadrul Judecătoriei Constanţa, învestită cu soluţionarea unui dosar penal, în cursul audierii persoanei vătămate din respectiva cauză, a intervenit de mai multe ori fără permisiunea instanţei, fiindu-i atrasă atenţia şi fiind avertizat cu privire la îndepărtarea din sala de şedinţă, iar apoi i-a adresat persoanei vătămate audiate expresii jignitoare, în sensul că i-a spus acesteia „Băga-mi-aș (...) în morţii tăi”, încălcând astfel solemnitatea şedinţei de judecată.
 
Apoi, în timpul desfăşurării şedinţei de judecată în faţa instanţei penale din cadrul Judecătoriei Constanţa, învestită cu soluţionarea dosarului penal, inculpatul a folosit cuvinte şi expresii jignitoare în timp ce era audiat, afirmând „Dacă îi dădeam un pumn, îi săreau şi toate p(...)” şi „Sunt băiat, nu sunt p(...) ca ei“, iar apoi, după ce i-a fost atrasă atenţia, a intervenit în timp ce reprezentantul Ministerului Public susţinea concluziile pe fondul cauzei, folosind expresii jignitoare, în sensul că a afirmat „Aşa m-a fătat mama”, iar după ce instanţa a dispus îndepărtarea din sală, a adresat expresii jignitoare, în sensul că a afirmat „Să-ţi iau familia şi toţi morţii în p(...)”, încălcând astfel solemnitatea şedinţei de judecată.
 
Instanța apreciază că infracțiunea de încălcarea solemnității ședinței, prevăzută de art. 278 din Codul penal relevă un impact social deosebit, iar asemenea fapte neurmate de o ripostă fermă a societăţii ar întreţine climatul infracţional şi ar echivala cu încurajarea tacită a inculpatului şi a altora la săvârşirea unor fapte similare, cu scăderea încrederii populaţiei în capacitatea de ripostă a justiţiei şi de protecţie a statului.
 
În ceea ce priveşte conduita avută după săvârşirea infracţiunii şi în cursul procesului penal, instanţa constată că inculpatul a cooperat cu organele judiciare în faza de judecată și a recunoscut săvârşirea faptei pentru care s-a dispus trimiterea sa în judecată prin rechizitoriu.

 
Astfel cum reiese din fişa de cazier judiciar, inculpatul a fost condamnat de două ori înainte de săvârşirea faptei care face obiectul cauzei, la pedepse cu închisoarea, care au fost executate în regim de detenție, pentru infracţiuni contra patrimoniului (furt calificat și distrugere) şi la regimul rutier.
 
De asemenea, ulterior comiterii faptei, acesta a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe şi a infracţiunii de violenţă în familie.
 
Instanţa constată că inculpatul se află în executarea pedepsei de aproape 7 ani.
 
Observând că infracțiunea de încălcare a solemnității ședinței de judecată a fost săvârșită în concurs față de infracțiunile pentru care acesta a fost condamnat prin sentința în executarea căreia se află în prezent, prin raportare la limitele pedepsei cu închisoarea și a regimului concursului de infracțiuni, condamnarea acestuia la o pedeapsă cu închisoarea ar avea o modificare aproape nesemnificativă în situația juridică a inculpatului.
 

Pentru aceste considerente, instanța apreciază că pedeapsa amenzii penale orientatul spre maximul intervalului legal ar fi mai aptă pentru a-l face pe inculpat să conștientizeze consecințele săvârşirii infracţiunii de încălcarea solemnității ședinței, prevăzută de art. 278 din Codul penal, reținută în sarcina sa şi ar fi în măsură să conducă la atingerea scopului apărării interesului public şi preventiv al pedepsei.
 
În final, Judecătoria Constanța a decis condamnarea inculpatului la pedeapsa amenzii penale în cuantum de 5.100 lei, stabilită prin înmulţirea unui număr de 170 zile amendă cu suma corespunzătoare zilei amendă stabilită de instanţă la 30 lei pentru săvârşirea infracţiunii de încălcare a solemnităţii şedinţei în formă continuată (două acte materiale).
 
Instanța a contopit pedeapsa amenzii dispusă prin prezenta cu pedeapsa de aproape 7 ani de închisoare, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de aproape 7 ani și pedeapsa de 5100 lei amendă penală.
 
Decizia judecătoriei a fost contestată la Curtea de Apel Constanța.
 
Precizăm că trimiterea în judecată reprezintă o etapă a procesului penal, reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul constituțional al prezumției de nevinovăție.
 
Sursa: portal instante de judecată și rejust.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Caz incredibil instrumentat de procurorii din Constanța!
Polițist trimis în judecată pentru că ar fi dezvăluit unui amic unde sunt amplasate radarele

 
Interceptări
Motivarea judecătorilor în dosarul polițistului din Constanța care a refuzat 4000 de euro mită!

 
Tupeu! A încercat să mituiască un polițist chiar în sediul Poliției Rutiere Constanța! Condamnare cu executare și banii confiscați

 
Scene interzise minorilor în sensul giratoriu de la Agigea!
Cum motivează judecătorii cazul bărbatului prins în timp ce săvârșea acte sexuale explicite pe DN 38

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii